Ministrul Muncii Raluca Turcan, invită reprezentanții ministerelor să-și prezinte propria viziune. Turcan spune că salariul de bază pentru bugetari va fi redus la minimul pe economie!

Salariul de bază în sistemul public va fi de 2.300 de lei.

Este viziunea ministrului Muncii, Raluca Turcan asupra salarizării din sistemul public, conform Tribuna Învățământului. La finalul ședinței de Guvern, Raluca Turcan a declarat că a fost adoptat, în primă lectură, un memorandum în acest sens. 

„Am solicitat tuturor ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public. Plecând de la nişte principii pe care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a identificat ca fiind necesare. În primul rând să existe o unitate în privinţa salariului în plată care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei. Este nivelul salariului minim brut pe economie”, și-a prezentat propria propunere ministrul Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat şi o serie de condiţii privind sporurile, subliniind că acestea nu trebuie să depăşească 20% din nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, Raluca Turcan a precizat că unele dintre acestea trebuie să fie acordate în sumă fixă.

„Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază. Să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse şi sistemul sporurilor să fie revizuit radical. Unele sporuri să fie acordate în sumă fixă, pentru că presupun expunerea la condiţii de muncă identice. Altele să fie eliminate, iar în domeniile respective să se prefere o reaşezare pe grila de salarizare a salariilor”, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit spuselor sale, sporurile trebuie generate de un anumit tip de activitate sau pentru motivarea salariaților. Astfel, susține, Raluca Turcan, acestea sporuri să ducă la creșterea performanței funcționarilor publici.

Iată cât va dura până când bugetarii vor intra pe noua grilă de salarizare

Ministrul Muncii a estimat că va fi necesar un an pentru finalizarea proiectului de lege.

„Nu avem o presiune foarte mare a timpului, pentru că nu dorim să facem lucrurile improvizat. Iar o lege care trebuie să ţintească un caracter unitar să ne trezim, de fapt, că este dominată de excepţii. Aşadar, ne-am propus cam un an de zile să putem să pregătim acest act normativ de o importanţă dominantă, covârşitoare. Astfel încât, într-adevăr, în sistemul public de salarizare să putem spune că am făcut un pas serios de reformă”, a spus Raluca Turcan.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro