...Dacă povestea Gabrielei Drâmba rămâne, în esență una nefericită, relația ei cu dictatorul „cannibal” Bokassa fiind presărată cu întâmplări îngrozitoare (dar pe care ea nu prea vrea să și le asume, lucru de înțeles până la urmă), cu o jumătate de secol mai înainte, o altă frumusețe de origine română trăise o poveste similară, dar în culori sensibil mai roz, deși exoticul ei soț, Sultanul Ibrahim din Johor, Malaiezia, era mai în vârstă ca ea cu ...42 de ani!  

Marcella s-a născut în Viena, la 9 noiembrie 1915, într-o familie înstărită, fiind fiica lui Edgar Mendl, un român stabilit în Austria, şi a soţiei sale, de origine maghiară. Edgar era un cunoscut agent de vânzări auto. Părinţii au divorţat când Marcella avea doar cinci ani, aceasta rămânând în grija mamei. Tânăra, extrem de frumoasă, a urmat cursurile Şcolii de Fete „Schwarzwald” din capitala Austriei. La vârsta de 17 ani, adolescenta de origine română era o fire veselă, prietenoasă, cu un zâmbet fermecător. Şi-a făcut repede prieteni în societatea vieneză şi chiar dacă avea o vârstă fragedă, juca de multe ori bridge în saloanele celebrului hotel „Arhiducele Karl”, situat pe Karntner Strasse.

La 20 de ani, Marcella îl cunoaşte pe afaceristul Arthur Drach, de 38 de ani, cel mai bogat iugoslav din acea perioadă, care moştenise de la tatăl sau o avere estimată la 200 milioane de dolari. Cei doi au călătorit foarte mult împreună, dar, treptat, sentimentele dintre ei s-au diminuat, culminând cu despărţirea.

Românca îşi iubea enorm ţară adoptivă, petrecându-şi numeroase ierni în staţiunile montane din Austria, având chiar şi certe aptitudini sportive. În anul 1938, Austria este anexată Germaniei de către regimul nazist, iar Marcella părăseşte ţara împreună cu verişorul mamei sale, Siegfried Wilezek, un comerciant de artă, îndreptându-se spre Statele Unite ale Americii.

La cei 23 de ani ai săi, fata ajunge în New York, cu 21 de bagaje şi cu dorinţa de a se angaja. După ce absolvă un curs de secretariat, lucrează la biroul lui Siegfried, însă nu s-a putut obişnui cu aglomeraţia metropolei americane. La sfârşitul lui 1939, Marcella Mendl ia decizia de a se muta la Londra, unde se afla şi mama sa.

În capitala Marii Britanii, cele două femei locuiesc la Hotelul „Grosvenor House”, iar tânăra se înrolează în Corpul de Ambulanţă al Armatei, fiind şofer pe ambulanţă în timpul bombardamentelor naziste asupra Londrei.

În anul 1940, pe 28 octombrie, Marcella îl întâlneşte pentru prima dată pe Sultanul Ibrahim, conducătorul statului Johor din Peninsula Malaezia, în timpul unei acţiuni de caritate, când îi vinde acestuia un steag al Crucii Roşii, în faţa unui hotel. Ea avea 25 de ani, iar sultanul 67. A fost dragoste la prima vedere(cel puțin din partea vârstnicului om politic!), iar lucrurile se precipită incredibil și, după o ieşire la cafea, Mindl îl prezintă pe Sultan mamei sale, chiar a doua zi. Cu doar câteva săptămâni înainte de această întâlnire, iubita Sultanului Ibrahim, o dansatoare de cabaret pe nume Lydia Hill, fusese ucisă în timpul unui raid aerian, la Canterbury. Iar în martie 1938, sultanul divorţase de cea de a treia soţie a sa, scoţianca Helene Bartholomew, conform legii musulmane, pronunţând de patru ori cuvântul malaezian „Talak”, care înseamnă „Pleacă””.

Sultanul Ibrahim, un anglofil, conducea sultanatul Johor din anul 1895 şi era, la mijlocul secolului XX, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, călătorind deseori în Europa, mai ales în Anglia, Franţa şi Elveţia. Îi plăceau nespus de mult europencele, majoritatea partenerelor sale fiind recrutate de pe Bătrânul Continent. Pe numele său complet Ibrahim Al-Masyhur Ibni Al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar Al-Khalil, conducătorul statului asiatic (17 septembrie 1873 – 8 mai 1959) fusese încoronat pe 2 noiembrie 1895 și a fost unul dintre cei mai longevivi și, în egală măsură, bogați suverani ai lumii moderne. Educat în Anglia, țara adoptivă a mamei sale, Cecilia Catharina Lange (născută din tată dane și mamă chinezoaică, rebotezată, după trecerea la islamismul de rit sunnit, Zubaida binti Abdullah), după 1920 Sultanul a devenit mai mult un personaj simbolic, numai bun de folosit în ceremonii de către administrația colonială britanică. Drept urmare, el și-a permis să facă îndelungate călătorii de plăcere prin lumea largă și să-și petreacă însemnate perioade de timp în Marea Britanie, fiind și un bun prieten cu Regele George al VI-lea, căruia obișnuia să-i dăruiască, la aniversări, sume între 250.000 și 500.000 de lire sterline.

Înaintea româncei, Sultanul Tunku Ibrahim fusese căsătorit de încă patru ori, ultima oară, între 1930 și 1938, cu Helen Bartholomew Wilson. După nici două săptămâni de la prima întâlnire cu românca Marcella, la data de 6 noiembrie 1940, cel de al 22-lea sultan al statului Johor se căsătoreşte cu Marcella Mendl, care s-a convertit la Islam (primind numele Fawzia binti Abdullah), ceremonia având loc, în jurul orei 11, la Caxton Hall.

Evenimentul a fost unul restrâns, martori fiind mama Marcellei şi căpitanul Abdullah, adjutantul sultanului Ibrahim. Rochia de mireasă a avut inscripţionată stema statului Johor, montată în argint şi diamante, iar buchetul a fost alcătuit din orhidee. După oficializarea căsătoriei nu a avut loc o recepţie oficială, ci doar un prânz intim. Marcella Mendl devenise Lady Marcella Ibrahim şi era descrisă de presa vremii astfel: „A Romanian beauty”.

„Prefer să uit trecutul. Ceea ce s-a întâmplat este pentru viitor, pe care vreau să îl trăiesc. M-am îndrăgostit la prima vedere de domnişoara Mendl. Vom fi foarte fericiţi”, declara, la acea vreme, conducătorul statului din Malaezia.

După câteva săptămâni de la căsătorie şi după o scurtă luna de miere, Sultanul o aduce pe proaspăta lui soţie în Johor Bahru, capitala statului pe care îl conducea de mai bine de patru decenii. Această decizie s-a dovedit a fi una neinspirată, pe moment, pentru că populaţia din Johor nu avea încredere în Marcella, privind-o cu mari reţineri, iar oficialii englezi şi soţiile acestora au umilit-o. Însă tânăra soţie nu a cedat şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a câştiga încrederea supuşilor săi.

În timpul ocupaţiei japoneze a ţării, în perioada 1941-1945, noul guvern militar a încercat să îl transforme pe Sultan într-o marionetă, forțându-l pe el şi soţia sa să părăsească palatul şi să locuiască într-o „cocioabă”, până la încheierea ostilităţilor. Momentele grele şi suferinţa nu au făcut-o pe Marcella să îşi părăsească noua ţară, fiindu-i aproape soţului, în toate împrejurările dificile.

La 18 septembrie 1950 se naşte Prințesa Tunku Meriam, unicul copil al Sultanului Ibrahim (77 de ani) şi al Sultanei Fawzia (35). Sultanul mai avea din cele patru căsătorii anterioare trei fii, cel mai mare dintre aceştia, Ismail, succedându-i pe tronul sultanatului Johor.

În anul 1955, Sultanul cheltuie aproximativ 1 milion de dolari pentru organizarea, în capitala ţării, a unui eveniment care să marcheze cea de a-82-a aniversare a sa şi cel de al 60-lea an de domnie pe tronul unei ţări cu peste 1 milion de locuitori. Între timp, tânăra de origine română câștigase simpatia şi respectul supuşilor soţului ei, iar în cadrul acestor sărbători, pe data de 17 septembrie, într-o ceremonie impresionantă, la care participă zeci de lideri militari şi politici din întreaga lume, Sultanul Ibrahim o încoronează oficial pe Marcella în capitala Johor Bahru. Nu mai era o simplă Lady, Marcella Mendl devenise Majestatea Sa Sultana, cu numele de Fawzia binti ‘Abdu’llah.

Sultanul şi soţia acestuia locuiesc după 1957 la Londra, într-un apartament din Hotelul Grosvenor House. În fiecare zi, şoferul sultanului aducea flori şi cadouri scumpe pentru sultană. Ibrahim mărturisise, în cercuri intime, că a depus o sumă imensă de bani pe numele unicei sale fiice, sultana Mariam.

Sultanul Ibrahim a murit, în apartamentul sau, la data de 8 mai 1959, iar conform relatărilor, sultana Marcella nu a plecat de la căpătâiul acestuia nici măcar un minut, până în ziua înmormântării. Trupul sultanului a fost adus la Johor, pe mare, după o lună de zile, iar fiul acestuia, Ismail, încoronat sultan, a organizat funeralii naţionale, la care a participat şi Marcella împreună cu sultana Mariam, în vârstă de nouă ani.

După moartea Sultanului şi urcarea pe tron a fiului sau din prima căsătorie, neagreată de acesta, Marcella îşi părăseşte ţara adoptivă pentru totdeauna şi se retrage cu fiica sa la Londra. Averea sultanului Ibrahim a fost moştenită de fiul acestuia, românca primind doar un apartament de lux în capitala Angliei şi suma de 400.000 de dolari, depusă în mai multe bănci. În plus, Marcella a primit din partea guvernului sultanatului Johor o pensie lunară de 1.000 de dolari, care urmă să fie sistată dacă femeia se recăsătorea.

Sultana Fawzia, născută Marcella Mendl, a murit în acelaşi hotel londonez ca şi soţul sau, pe data de 1 iunie (1982), după o lungă suferinţă, cauzată de o boală incurabilă. Marcella a fost înmormântată în Mausoleul Sultan Abu Bakar din Johar, denumit astfel după numele tatălui Sultanului Ibrahim. Sultana era Cavaler al Ordinului Coroana României.

Fiica Marcellei, Prințesa Mariam, s-a căsătorit în anul 1978 cu britanicul Barry Ryan, cântăreţ pop, de care a divorţat doi ani mai târziu. Cei doi nu au avut copii...

Lara Bobescu
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro