Andreea Moldovan a ajunțat procedura, în cazul în care anumite simptome asociate infecției cu Coronavirus sunt observate la elevi:

1. Profesorii, împreună cu părinții copiilor, trebuie să anunțe imediat medicul de familie.
2. Medicul de familie va trimite un echipaj acasă la copil, pentru a i se recolta exudatul.

,,Testele antigen rapide nu sunt invazive, deoarece nu străbat nicio mucoasă, ci reprezintă un exsudat, iar copiii care au simptome Covid-19 trebuie să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă", spune Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, opinează Moldovan, citată de Mediafax.

„Medicul de familie va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție Covid”, conchide Andreea Moldovan.

Astfel, Andreea Moldovan recomandă cadrelor didactice să anunțe reprezentanții medicali la apariția simptomelor și imediat procedura va fi începută, pentru ca elevului să i se recolteze analiza necesară depistării Coronavirusului.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației a spus Duminică, faptul că în 8t săptămâni de școală, începând din 8 februarie, au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Acest „insucces major” a fost cauzat, de lipsa de personal medical, de lipsa cabinetelor medicale din școli, sau de indisponibilitatea pentru administrarea testelor antigen rapide și de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro