Locul 1
A fost adjudecat, fără drept de apel, de o emisiune a BBC din 1957 despre „recolta de spaghetti din acel an a țăranilor elvețieni”. Detalii aiuritoare: „Grație iernii blânde și a eliminării gândacului de spaghetti”, a spus prezentatorul, „agricultorii elvețieni se laudă cu o recoltă excepțională, ce-i drept nu chiar pe măsura celor din Italia”, cărora „mulți telespectatori le-au admirat probabil plantațiile impresionante de spaghetti”.

În sprijinul acestor afirmații au fost prezentate imagini cu fermierii culegând macaroanele din copaci. Sute de cetățeni au sunat apoi la postul respectiv întrebând cum pot sa cultive spaghetti. În disperare de cauză, realizatorii le-au spus să planteze o „mlădiță de spaghetti” într-o cutie de conserve, să ude constant și să aștepte răbdători evoluția plantei....

Locul 2
S-a clasat farsa celor de la revista „Sports Illustrated” care, în 1985, relata despre un jucator de baseball, proaspăt achiziționat de echipa New York Mets. Articolul afirma ca respectivul poate arunca mingea cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, grație unei tehnici speciale, învățate într-o mânăstire tibetană budistă...

Locul 3
În anul 1962, în Suedia exista un singur canal de televiziune, care emitea în alb-negru. În jurnalul de știri din 1 aprilie a apărut un expert al postului care i-a anunțat pe telespectatori că, grație unei noi tehnologii, vor putea viziona emisiunile color trăgând un ciorap de nylon peste ecran.

Locul 4
Urmatorul loc îi revine rețelei americane de fast-food Taco Bell care, în 1996, a anuntat ca a achizitionat Liberty Bell din Philadelphia, clopotul simbol istoric al independenței americane, care va fi rebotezat Taco Liberty Bell. Lumea a fost atât de scandalizată încât chestiunea s-a discutat polemic și la conferința de presă de la Casa Albă.

Locul 5
În 1977, cotidianul britanic The Guardian și-a băgat în ceață cititorii, publicând un supliment pe șapte pagini dedicat aniversării a 10 ani de independență a inexistentei republici San Serriffe din Oceanul Pacific.

Locul 6
În 1998, lumea științifică a fost bulversată de informația, apărută într-o revistă universitară serioasă, cum că statul american Alabama a votat rotunjirea numărului Pi de la 3,14 la 3.

Locul 7
Celebrul lanț de restaurante Burger King a cumpărat în 1998 o pagină întreagă de publicitate în prestigiosul cotidian USA Today în care relata despre noul produs lansat – „burgerul pentru stângaci”, în care „condimentele au fost rotite la 180 de grade”.

Locul 8
Discover Magazine a anunțat în 1995 că „respectatul biolog Aprile Pazzo” (adică „Nebun de Aprilie” – în italiană) a descoperit în Antarctica un animal care vânează pinguini forând copci în gheață, grație unor plăci termice de pe cap.

Locul 9
În 1976 un astronom britanic a anunțat la radio că, din pricina unui aliniament nemaiîntâlnit până atunci al planetelor din sistemul nostru solar, la ora 9,47 atracția gravitaționala va fi extraordinar de scăzută și, în consecință, oricine va putea experimenta o senzație de plutire dacă sare în sus în acel minut. Inutil de spus că sute de oameni au sunat ca să relateze că le-a reușit pe depin experimentul și că s-au simțit incredibil...

Locul 10
În 1996, a fost rândul agenției de știri rusești Itar-Tass să bulverseze lumea, anunțând că o fabrică de armament va produce grenade de mână încrustate cu diamante, pentru ca victimele „să sfârșească demn, între pietre prețioase, nu într-o baltă de sânge”.

Locul 11
În 1999, ziarul Phoenix New Times dădea un anunț umanitar pentru săraci, cerându-le donatorilor câte un dolar pentru a-i înarma pe cei fără adăpost.

Locul 12
În 1956, ediția de luni a ziarului Irish Times a avut o vânzare record. De ce? Pe prima pagina era scris mare: „La pagina 3 găsiți numele și adresele tuturor bărbaților înșelați!”.

Locul 13
În 2000, ediția română a revistei Playboy a publicat un interviu imaginar cu „Călugărul Vasile”, presupusul sfetnic de taină al președintelui Emil Constantinescu. Imediat, un redactor de știri de la PRO TV a sunat redactorul șef al revistei pentru a-i cere numărul de telefon al personajului mistic...

Mirel Bădoi

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro