Nu am să mă refer la China – situația de acolo este foarte cunoscută pentru toată lumea. Am să amintesc măsurile luate împotriva epidemiei în alte trei țări din Asia de Est: Taiwan, Coreea de Sud și Japonia. De acasă, din Japonia, mă uit de căteva luni cu admirație la Taiwan și Coreea de Sud, gândindu-mă cu stupoare la faptul că ambele au fost până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial teritorii ale Soarelui Răsare.

Dacă ar fi fost și în prezent sub cizma niponă, prostia de aici în abordarea crizei coronavirus s-ar fi extins oare până acolo? O prietenă din București mă felicita de curând în legătură cu încheierea stării de urgență în Japonia. „Vai ce bine!” Spunea prietena mea.

Într-adevăr Orientul îndepărtat rămâne un mister pentru europeni, care cad cu ușurință în plasa adevărurilor sale acoperite cu infinite văluri de mătase. Am să încep însă pe un ton ceva mai optimist. Exemplul taiwanez Taiwanul are o populație de 24 de milioane de locuitori. Partidul care susține independența față de China, cel Progresiv Democrat, este la putere, președinta partidului și a țării fiind doamna Tsai Ing-wen. Conducerea acestei mici țări din zona fierbinte a fost conștientă și a tratat cu cea mai mare seriozitate problema noului virus încă din decembrie 2019, când a început pregătirile (medicale, logistice etc) pentru a da piept cu epidemia.

Este remarcabilă acea dată, când tot restul lumii dormea sau se pregătea cu jovialitate de sărbători. La sfărșitul lui ianuarie 2020, virusul a intrat în final în Taiwan, adus de o persoană care venea din Wuhan. De atunci și pănă în prezent, Taiwanul a menținut un control strict al frontierelor. Acestea fiind păzite, contactele dintre purtători de virus și alte persoane fiind trasate, viața în Taiwan și- a urmat cursul. Școlile nu s-au închis nicioadată. Până la data scrierii acestui articol, Taiwanul a înregistrat 441 de cazuri și 7 morți. Exemplul sud-coreean Președintele Moon Jae-in din Coreea de Sud (52 de milioane de locuitori) nu a fost întocmai la fel de gospodar ca doamna Tsai. În decembrie dormea și la fel în ianuarie și marea parte a lunii februarie.

Coreea de Sud nu a luat cine știe ce măsuri la frontieră și, în interior, populația a fost lăsată la apucăturile sale. Personal, am impresia că religia principală a Coreei de Sud este nepotrivită pentru poziția sa geografică și totodată tradiția sa – credința catolică. Poate și datorită acestei anomalii, sectele sunt în Coreea de Sud precum ciupercile după ploaie. Și multor sectanți le place să se adune pentru a proslăvi acolo ce poftesc. Dreptul de adunare a rămas intact în Coreea de Sud în primele luni de ravagii în China.

O sectă cu foarte mulți aderenți în această țară este Biserica lui Iisus Shincheonji și mulți dintre ei locuiesc în importantul oraș Daegu. Ei se laudă a deține marele și corectul Adevăr al Revelațiilor biblice, sunt în general foarte secretoși, se tot adună și se roagă în imediata apropiere a celorlalți membri. Dar Shincheonji poate au avut dreptate: ce adeverire mai surprinzătoare a Revelațiilor există oare decât aceea de a-ți transforma propria biserică într-un focar de infecție pentru o țară întreagă?

Coreea de Sud: 11 110 cazuri și 263 de morți până către sfârșitul lunii mai. Conducătorul Shincheonji riscă acum pedeapsa cu moartea. Coreea de Sud nu poate fi lăudată pentru viziunea sa, pentru a fi luat măsuri de prevenire din timp, așa cum a făcut Taiwanul. Dar poate fi din plin lăudată pentru răspunsul său de după izbucnirea crizei. Către sfârșitul lui februarie, țara și-a desfășurat toate forțele: spitale bine dotate, lockdown, trasarea contactelor persoanelor infectate, dar, mai ales, pe cât posibil de multe testări. Cu toate eforturile sale în minimalizarea efectelor crizei, pe la mijlocul lui martie, Japonia a închis granițele sale cetățenilor sud- coreeni.

Ministrul de Externe coreean, doamna Kang Kyung-wha a spus că Japonia, în loc să se mai pregătească atâta pentru Olimpiada de la Tokyo, ar face mai bine să se ocupe de infecția coronavirus din propria țară. Corect. Exemplele japoneze Japonia – 123 de milioane de locuitori - s-a luptat mult cu mai bine de cinci ani în urmă pentru ca Olimpiada 2020 să se țină la Tokyo, un reprezentant dând chiar mită unei persoane de influență a Comitetului Olimpic Internațional. Aceasta era Olimpiada care avea să relanseze economia și să aducă țării milioane de turiști plini de bani. De vreo patru ani încoace televiziunea națională NHK a pregătit zilnic cu anunțuri înfocate poporul nipon pentru marele eveniment. S-au construit, cu banii publici evident, stadioane ultimul răcnet și câte altele.

Japonia nu putea să lase coronavirus să-i strice mărețul plan. A ascuns cât a putut cifra infecțiilor care s-au extins aici încă din ianuarie, netestând decât minim și neluând în general nici o măsură pentru a lupta cu virusul. În ultima parte a lunii martie, Canada a fost prima care a declarat că, în condițiile date, nu își va putea trimite sportivii la Tokyo anul acesta. Australia a urmat și mucegaiul a început să miroasă încât la începutul lui aprilie primul ministru Shinzo Abe a fost nevoit să declare că țara aceasta și Comitetul Olimpic Internațional au convenit să amâne Olimpiada pentru 2021. Dar, chiar și la anul, este acesta un plan fezabil?

De atunci cazurile anunțate în Japonia s-au mai înmulțit. Până acum, aproape 18 mii de cazuri și peste 800 de morți. Cifrele în Japonia sunt însă neclare. Japonia nu mai vrea de curând să numere cazurile și morții de pe Diamond Princess și cu atât mai puțin amintește de cele de pe Costa Atlantica, vasul de croazieră lăsat să ancoreze ulterior la Nagasaki.

Fiecare țară face cum poftește cu numărătoarea asta. Cazurile anunțate sunt cele care nu au mai putut fi ascunse sub nici o formă. De exemplu, îmbolnăviri în spitale și cămine de persoane în vârstă aproape complet infectate. Mulți bătrâni au murit, toți în același loc să zicem, și într-un astfel de caz nu prea se puteau găsi explicații alternative. S-au găsit în schimb morți pe stradă, dintre care câțiva au fost analizați și evident era vorba de coronavirus. Multe persoane moarte în casă. Persoane care deși au cerut nu au fost niciodată testate, lăsate în voia lor, fără nici măcar un sfat medical. Chiar comisia de experți pentru coronavirus a guvernului a recunoscut că s-ar putea să fie cu 20 de ori mai multe cazuri, dar aceasta este o comisie a guvernului mincinos astfel încât situația reală poate fi și mai gravă.

Cazurile anunțate în Japonia și totodată morții trebuie considerate câteva exemple date acolo pentru vulg. Măcar în 2021 să vină Olimpiada aia!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro