Pe 12 februarie a început Anul Nou chinezesc, intrând în Anul Bivolului Alb de Metal. Al doilea animal al zodiacului chinez, bivolul sau boul, denotă munca grea, pozitivitatea şi onestitatea care se vor manifesta la noi toţi în următoarele 12 luni, potrivit astrologilor. Atributele bune ale bivolului nu se găsesc doar în zodiacul chinezesc.
Animalul a fost reprezentat în religie, artă, literatură şi cultură populară în toată Asia de Est, de secole. O mare parte din respectul pe care îl deţine se datorează importanţei sale în agricultură. În China, este considerat un animal de forţă care este asociat cu recolte şi fertilitate. Se credea, de asemenea, că plasarea unei statui metalice a unui bivol pe fundul unui râu ar putea preveni inundaţiile. Vechea artă chineză a feng shui-ului, care armonizează oamenii cu mediul lor folosind forţe energetice, consideră, de asemenea, animalul ca fiind de bun augur. Întrucât familiile ţărăneşti din vremurile străvechi îşi vindeau de multe ori bivolul pentru a plăti educaţia fiului lor, boul este prezentat şi ca o posesiune de mare valoare.
Zodiacul chinezesc (chineză: 生肖; pinyin: shēngxiào) este un zodiac care are la bază un ciclu de 12 ani, care la rândul său face parte dintr-un ciclu mai lung, de 60 de ani. Tradițional, zodiacul începe cu Zodia Șobolanului.
1. Șobolan - 鼠
2. Bivol - 牛
3. Tigru - 虎
4. Iepure - 兔
5. Dragon - 龍
6. Șarpe - 蛇
7. Cal - 馬
8. Capră - 羊
9. Maimuță - 猴
10. Cocoș - 鷄
11. Câine - 狗
12. Mistreț - 猪
Spre deosebire de zodiacul occidental, în astrologia chineză zodiile sunt atribuite inițial în funcție de anul nașterii reprezentând aparența, sau felul în care persoana este percepută de cei din jur. De asemenea, în ciuda ideii preconcepute care circulă în civilizația vestică, personalitatea și norocul unei persoane sunt definite și în funcție de luna, ziua și ora nașterii. Astfel, și acestora le sunt atribuite elemente ale zodiacului chinezesc.
Calendarul chinezesc este lunisolar. Acesta este bazat pe observații astronomice exacte privind longitudinea soarelui și fazele lunii. Calendarul chinezesc adesea coincide cu anul tropic, împărțind unele similaritati cu calendarul evreiesc. Și aici, un an obișnuit are 12 luni, iar un an bisect are 13 luni; un an obișnuit are 353-355 de zile, in timp ce un an bisect are 383-385 de zile. Calendarul chinezesc nu numără anii într-o secvență infinită, ci fiecărui an îi este atribuit un nume format din două componente în cadrul unui ciclu repetitiv de 60 de ani. Prima componentă este o tulpină cerească: Jia (asociată cu lemnul în creștere), Yi (asociată cu cheresteaua), Bing (asociată cu focul natural), Ding (asociată cu focul artificial), Wu (asociată cu pământul), Ji (asociată cu lutul), Geng (asociată cu metalul), Xin (asociată cu metalul forjat), Ren (asociată cu apa curgătoare) și Gui (asociată cu apa statatoare). Cea de-a doua componentă este numită „ramură terestră” și implică numele celor 12 animale din ciclul zodiacal: Zi (șobolan), Chou (bou), Yin (tigru), Mao (iepure), Chen (dragon), Si (sarpe), Wu (cal), Wei (oaie), Shen (maimuță), You (cocoș), Xu (câine), Hai (porc).
Fiecare dintre cele doua componente este utilizată consecutiv. Prin urmare, primul an al ciclului de 60 de ani devine Jia-Zi, al doilea an este Yi-Chou, și așa mai departe. Când un set de componente se termină, acestea sunt luate de la inceput. De exemplu, al 10-lea an este Gui-You, al 11-lea an este Jia-Xu, al 12-lea an este Yi-Hai si al 13-lea an este Bing-Zi. În cele din urmă, al 60-lea an este Gui-Hai. Acest model de numire a anilor datează de aproximativ 2.000 de ani.
Elementele zodiacului sunt de asemenea folosite pentru a marca perioade ale zilei, fiecare animal fiind legat de o "oră lungă" sau shichen (時辰), echivalentul unei perioade de două ore (24 împărțite la 12 animale). Astfel, este necesar să fie cunoscută ora nașterii pentru a afla această zodie. Aceasta este considerată a fi cea mai fidelă interpretare a personalității unei persoane, fiind cea care este determinată cu cea mai mare precizie, ora nașterii unei persoane.
Conform metodei celor patru stâlpi, ora oferă informații în legătură cu copiii unei persoane și contribuția sa în viață.
• 23:00 – 00:59: 子 Șobolan
• 01:00 – 02:59: 丑 Bivol
• 03:00 – 04:59: 寅 Tigru
• 05:00 – 06:59: 卯 Iepure
• 07:00 – 08:59: 辰 Dragon
• 09:00 – 10:59: 巳 Șarpe
• 11:00 – 12:59: 午 Cal
• 13:00 – 14:59: 未 Capră
• 15:00 – 16:59: 申 Maimuță
• 17:00 – 18:59: 酉 Cocoș
• 19:00 – 20:59: 戌 Câine
• 21:00 – 22:59: 亥 Mistreț
Metoda celor Patru Stâlpi apare, cel mai devreme, în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.) și este în continuare folosită în astrologia Feng Shui. Așa-numiții „stâlpi” sunt respectiv coloanele în care este ordonată scrierea chineză. Fiecare coloană conține o „tulpină” și o „ramură” cu referire la an, lună, zi și oră a nașterii, respectiv. Stâlpul anului se referă la animalul și la elementul anului și reprezintă familia și relația cu societatea. Stâlpul lunii se referă la animalul și la elementul lunii și reprezintă copilăria și relația cu părinții. Stâlpul zilei se referă la animalul și la elementul zilei și vizează raportul persoanei cu sine însuși, precum și raportul cu partenerul de viață. Stâlpul orei se referă la animalul și la elementul orei și are legătură cu relația cu copiii și cu perioada bătrâneții.
Zodiacul chinezesc a aparut cu mai mult de trei mii de ani în urmă – mult mai devreme decât astrologia europeană. Spre deosebire de aceasta, care face predicții în funcție de poziția Soarelui, a stelelor și a planetelor, calendarul chinezesc se bazează pe fazele lunare. Fiecare an al ciclului de 12 ani are denumirea unui anumit animal. În Orientul Îndepărtat se știe că aceste 12 animale au capacitatea de a înzestra cu anumite caracteristici persoana născută în anul respectiv. Legenda spune că aceste animale au venit cândva să întâmpine Anul Nou cu Buddha. Deși el a chemat toate animalele să sărbătorească împreună cu el, au venit doar șobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și mistrețul. De aici, ciclicitatea: douăsprezece animale, douăsprezece luni, doisprezece ani.
Potrivit altei legende, cu mult timp în urmă, Împăratul de Jad din Ceruri îşi sărbătorea ziua de naştere. Din nefericire, la acea vreme nu există nicio modalitate de numărare a anilor şi nu putea fi sigur cât de bătrân era. Atunci el a decis să creeze o metodă pentru numărarea anilor. El şi-a trimis servitorul în pădure pentru a anunţa că va avea loc o întrecere între animale, cu un premiu special pentru primii 12 câştigători. Când animalele au auzit ştirile s-au întrebat care va fi premiul. În ziua întrecerii, Împăratul a sosit într-o caleaşcă de aur. În timp ce şi-a dres glasul pentru a lua cuvântul, animalele au tăcut. „Va avea loc o întrecere peste râu. Primele 12 animale care vor atinge malul opus vor avea câte un an numit după ele. Primul an va fi numit după primul animal care a trecut apa, şi tot aşa”, a declarat Împăratul. În ziua întrecerii toate animalele s-au aliniat la linia de pornire. Când s-a dat semnalul animalele au năvălit către râu. Primele animale care au ajuns la râu au fost pisica şi şobolanul, dar curând au realizat că distanţa era mai mare decât s-au gândit. De fapt, părea să fie destul de periculos. Au stat pe loc şi s-au gândit ce să facă, când a sosit şi bivolul. Dintr-o dată şobolanului i-a venit o idee. „Hei, bivole, nu vrei să ne treci râul?” a întrebat el. Bivolul era un animal blând şi a fost imediat de acord. Pisica şi şobolanul au sărit pe capul bivolului şi împreună au trecut râul.
Tocmai când să ajungă pe uscat pe malul opus, şobolanul a sărit de pe capul bivolului, fiind astfel primul animal care a trecut apa. „Felicitări!” i-a spus Împăratul. „Primul an va fi numit după tine.” Bivolul era furios pentru că a fost înşelat, dar fiind cel de-al doilea animal care a trecut apa el a obţinut cel de-al doilea an. A mai trecut ceva timp până a sosit tigrul, epuizat după un înot dificil. Împăratul a fost încântat de eforturile sale şi a numit cel de-al treilea an după el. Tigrul a fost urmat de iepure, ceea ce l-a surprins pe Împărat. „Toată lumea ştie că iepurii nu pot înota. Cu siguranţă ai trişat!” Iepurele i-a explicat că este adevărat, că nu putea să înoate, dar a reuşit să treacă râul sărind pe pietre şi plutind pe un buştean. Acest lucru l-a impresionat pe împărat care i-a acordat cel de-al patrulea an. Împăratul era încântat de ceea ce văzuse până acum. Toate animalele au arătat o mare ingeniozitate pentru a trece râul, dar el se aşteptase dragonul să câştige cu uşurinţă, din moment ce putea să zboare şi să înoate. Totuşi, dragonul nu se vedea nicăieri. Tocmai atunci o umbră a căzut peste animale, în timp ce dragonul a aterizat pe pământ. „Ai ajuns în cele din urmă. Unde ai fost?” a întrebat împăratul. „A trebuit să aduc ploaia şi apoi am văzut un iepure ce trecea râul pe un buştean şi astfel a trebuit să creez vânt pentru a-l ajuta”, a declarat dragonul. „Foarte bine. Eşti cel de-al cincilea animal aşadar primeşti anul al cincilea”, a hotărât Împăratul. Animalele care au trecut râul s-au adunat pe malul acestuia şi îi priveau pe restul participanţilor care înotau. Peste puţin timp, calul a apărut în vizor.
Calul înota furios şi tocmai când era pe cale să atingă uscatul un şarpe s-a strecurat pe sub copitele sale. Calul a fost atât de surprins încât s-a blocat şi i-a permit şarpelui să treacă linia pentru locul şase. Calul a obţinut locul şapte şi era fericit şi cu atât. Apoi, a putut fi observată cea mai uimitoare privelişte a unei zile uimitoare — un cocoş, o maimuţă şi o capră călătorind împreună pe o plută. Cocoşul a găsit pluta şi celelalte două animale au ajutat la navigare. Când au atins în cele din urmă malul opus, împăratul era încântat: “Nu am văzut niciodată o astfel de muncă în echipă!” şi astfel i-a acordat caprei anul al 8-lea, maimuţei anul al 9-lea şi cocoşului anul al 10-lea. După aceea, s-a făcut o pauză lungă până la sosirea următorului animal. Împăratul începea să se întrebe dacă celelalte animale vor reuşi să treacă apa şi dacă nu cumva provocarea era prea dificilă. Dar nu a trebuit să se îngrijoreze deoarece tocmai atunci a apărut câinele, apropriindu-se de mal.
Câinele a explicat că apa era foarte curată şi nu a rezistat să nu se bălăcească în ea. Împăratul a râs şi i-a acordat cel de-al 11-lea an. Aşadar, mai rămăsese de văzut care animal va ocupa ultimul loc. Animalele discutau subiectul când a apărut porcul pe mal, câştigând cel de-al 12-le an. Cântăreţii la trompetă ce îl însoţeau pe împărat au lăsat muzica să curgă şi apoi împăratul a luat cuvântul. „Felicitări tuturor animalelor care au reuşit astăzi să treacă râul. Numele voastre vor fi ţinute minte pentru totdeauna datorita eforturilor voastre uimitoare de astăzi”, a declarat el. Dar ce s-a întâmplat cu pisica care a stat pe capul bivolului? Şobolanul a împins-o în apă şi aceasta a fost împinsă înapoi pe celălalt mal. Din acea zi, pisicile şi şobolanii au fost duşmani.
Există o altă poveste ştiută de chinezii Han despre cele 12 animale din zodiac. S-a spus că Împăratul Galben (2697-2599 î.Hr.) a anunţat selectarea a 12 animale pentru a fi gărzile palatului. Multe animale au fost interesate şi s-au înregistrat în competiţie. Pisica a cerut şobolanului să îi înregistreze numele dar acesta a uitat. Aşadar, pisica nu a fost capabilă să participe la competiţie. Pisica a urât şobolanul pentru acest lucru şi de atunci au devenit duşmani. Elefantul a venit să se alăture competiţiei dar şobolanul s-a strecurat în trompa sa cea lungă şi l-a alungat. În timpul competiţiei, bivolul conducea. Aşadar, şobolanul s-a urcat pe spatele bivolului şi a sărit primul linia de sosire. Bivolul a ocupat locul al doilea. Tigrul, care era numit regele muntelui, a ajuns la destinaţie imediat după bivol. Iepurele a sărit în faţa dragonului şi i-a blocat drumul. Cel puţin, dragonul a ajuns la destinaţie după iepure, ocupând locul al 5-lea şi fiind foarte supărat pe iepure. Câinele a muşcat iepurele de picior în timp ce se întreceau. Aşadar câinele a fost pedepsit şi pus pe locul al 11-lea după şarpe, cal, capră, maimuţă şi cocoş. Porcul a obţinut locul al 12-lea. În acest fel au fost selectate cele 12 animale şi ordinea a devenit şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, capră, maimuţă, cocoş, câine şi porc.
Un subiect popular la nivel internațional, zodiacul chinezesc este folosit de multe țări, câteodată cu mici diferențe caracteristice culturii:
•Poporul corean și poporul mongol folosesc aproximativ același zodiac
• Vietnamezii au o singura diferență, anume că în loc de Iepure folosesc Pisică
• În cultura japoneză, Porc a fost înlocuit de Mistreț
• În Tailanda, Dragon a fost înlocuit cu Nāga
• În Kazakhstan, Dragon a fost înlocuit cu Melc (kazahă: улу) și Tigru cu Leopard (kazahă: барыс)
Zodia Șobolanului Nativii din zodia Șobolan: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020
Zodia Bivolului Nativii din anii: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009.
Zodia Tigrului Nativii din anii: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010.
Zodia Iepurelui Nativii din anii: 1927, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011.
Zodia Dragonului Nativii din anii: 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.
Zodia Șarpelui Nativii anilor: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013.
Zodia Calului Nativii din anii: 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014.
Zodia Caprei Cei născuți în anii: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015.
Zodia Maimuței Nativii din anii: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016.
Zodia Cocoșului Cei născuți în anii: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.
Zodia Câinelui Nativii anilor: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018.
Zodia Mistrețului (Porcului) Cei născuți în anii: 1923, 1935,1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019.
Silviu Leahu
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro Animalul a fost reprezentat în religie, artă, literatură şi cultură populară în toată Asia de Est, de secole. O mare parte din respectul pe care îl deţine se datorează importanţei sale în agricultură. În China, este considerat un animal de forţă care este asociat cu recolte şi fertilitate. Se credea, de asemenea, că plasarea unei statui metalice a unui bivol pe fundul unui râu ar putea preveni inundaţiile. Vechea artă chineză a feng shui-ului, care armonizează oamenii cu mediul lor folosind forţe energetice, consideră, de asemenea, animalul ca fiind de bun augur. Întrucât familiile ţărăneşti din vremurile străvechi îşi vindeau de multe ori bivolul pentru a plăti educaţia fiului lor, boul este prezentat şi ca o posesiune de mare valoare.
Zodiacul chinezesc (chineză: 生肖; pinyin: shēngxiào) este un zodiac care are la bază un ciclu de 12 ani, care la rândul său face parte dintr-un ciclu mai lung, de 60 de ani. Tradițional, zodiacul începe cu Zodia Șobolanului.
1. Șobolan - 鼠
2. Bivol - 牛
3. Tigru - 虎
4. Iepure - 兔
5. Dragon - 龍
6. Șarpe - 蛇
7. Cal - 馬
8. Capră - 羊
9. Maimuță - 猴
10. Cocoș - 鷄
11. Câine - 狗
12. Mistreț - 猪
Spre deosebire de zodiacul occidental, în astrologia chineză zodiile sunt atribuite inițial în funcție de anul nașterii reprezentând aparența, sau felul în care persoana este percepută de cei din jur. De asemenea, în ciuda ideii preconcepute care circulă în civilizația vestică, personalitatea și norocul unei persoane sunt definite și în funcție de luna, ziua și ora nașterii. Astfel, și acestora le sunt atribuite elemente ale zodiacului chinezesc.
Calendarul chinezesc este lunisolar. Acesta este bazat pe observații astronomice exacte privind longitudinea soarelui și fazele lunii. Calendarul chinezesc adesea coincide cu anul tropic, împărțind unele similaritati cu calendarul evreiesc. Și aici, un an obișnuit are 12 luni, iar un an bisect are 13 luni; un an obișnuit are 353-355 de zile, in timp ce un an bisect are 383-385 de zile. Calendarul chinezesc nu numără anii într-o secvență infinită, ci fiecărui an îi este atribuit un nume format din două componente în cadrul unui ciclu repetitiv de 60 de ani. Prima componentă este o tulpină cerească: Jia (asociată cu lemnul în creștere), Yi (asociată cu cheresteaua), Bing (asociată cu focul natural), Ding (asociată cu focul artificial), Wu (asociată cu pământul), Ji (asociată cu lutul), Geng (asociată cu metalul), Xin (asociată cu metalul forjat), Ren (asociată cu apa curgătoare) și Gui (asociată cu apa statatoare). Cea de-a doua componentă este numită „ramură terestră” și implică numele celor 12 animale din ciclul zodiacal: Zi (șobolan), Chou (bou), Yin (tigru), Mao (iepure), Chen (dragon), Si (sarpe), Wu (cal), Wei (oaie), Shen (maimuță), You (cocoș), Xu (câine), Hai (porc).
Fiecare dintre cele doua componente este utilizată consecutiv. Prin urmare, primul an al ciclului de 60 de ani devine Jia-Zi, al doilea an este Yi-Chou, și așa mai departe. Când un set de componente se termină, acestea sunt luate de la inceput. De exemplu, al 10-lea an este Gui-You, al 11-lea an este Jia-Xu, al 12-lea an este Yi-Hai si al 13-lea an este Bing-Zi. În cele din urmă, al 60-lea an este Gui-Hai. Acest model de numire a anilor datează de aproximativ 2.000 de ani.
Elementele zodiacului sunt de asemenea folosite pentru a marca perioade ale zilei, fiecare animal fiind legat de o "oră lungă" sau shichen (時辰), echivalentul unei perioade de două ore (24 împărțite la 12 animale). Astfel, este necesar să fie cunoscută ora nașterii pentru a afla această zodie. Aceasta este considerată a fi cea mai fidelă interpretare a personalității unei persoane, fiind cea care este determinată cu cea mai mare precizie, ora nașterii unei persoane.
Conform metodei celor patru stâlpi, ora oferă informații în legătură cu copiii unei persoane și contribuția sa în viață.
• 23:00 – 00:59: 子 Șobolan
• 01:00 – 02:59: 丑 Bivol
• 03:00 – 04:59: 寅 Tigru
• 05:00 – 06:59: 卯 Iepure
• 07:00 – 08:59: 辰 Dragon
• 09:00 – 10:59: 巳 Șarpe
• 11:00 – 12:59: 午 Cal
• 13:00 – 14:59: 未 Capră
• 15:00 – 16:59: 申 Maimuță
• 17:00 – 18:59: 酉 Cocoș
• 19:00 – 20:59: 戌 Câine
• 21:00 – 22:59: 亥 Mistreț
Metoda celor Patru Stâlpi apare, cel mai devreme, în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.) și este în continuare folosită în astrologia Feng Shui. Așa-numiții „stâlpi” sunt respectiv coloanele în care este ordonată scrierea chineză. Fiecare coloană conține o „tulpină” și o „ramură” cu referire la an, lună, zi și oră a nașterii, respectiv. Stâlpul anului se referă la animalul și la elementul anului și reprezintă familia și relația cu societatea. Stâlpul lunii se referă la animalul și la elementul lunii și reprezintă copilăria și relația cu părinții. Stâlpul zilei se referă la animalul și la elementul zilei și vizează raportul persoanei cu sine însuși, precum și raportul cu partenerul de viață. Stâlpul orei se referă la animalul și la elementul orei și are legătură cu relația cu copiii și cu perioada bătrâneții.
Zodiacul chinezesc a aparut cu mai mult de trei mii de ani în urmă – mult mai devreme decât astrologia europeană. Spre deosebire de aceasta, care face predicții în funcție de poziția Soarelui, a stelelor și a planetelor, calendarul chinezesc se bazează pe fazele lunare. Fiecare an al ciclului de 12 ani are denumirea unui anumit animal. În Orientul Îndepărtat se știe că aceste 12 animale au capacitatea de a înzestra cu anumite caracteristici persoana născută în anul respectiv. Legenda spune că aceste animale au venit cândva să întâmpine Anul Nou cu Buddha. Deși el a chemat toate animalele să sărbătorească împreună cu el, au venit doar șobolanul, bivolul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și mistrețul. De aici, ciclicitatea: douăsprezece animale, douăsprezece luni, doisprezece ani.
Potrivit altei legende, cu mult timp în urmă, Împăratul de Jad din Ceruri îşi sărbătorea ziua de naştere. Din nefericire, la acea vreme nu există nicio modalitate de numărare a anilor şi nu putea fi sigur cât de bătrân era. Atunci el a decis să creeze o metodă pentru numărarea anilor. El şi-a trimis servitorul în pădure pentru a anunţa că va avea loc o întrecere între animale, cu un premiu special pentru primii 12 câştigători. Când animalele au auzit ştirile s-au întrebat care va fi premiul. În ziua întrecerii, Împăratul a sosit într-o caleaşcă de aur. În timp ce şi-a dres glasul pentru a lua cuvântul, animalele au tăcut. „Va avea loc o întrecere peste râu. Primele 12 animale care vor atinge malul opus vor avea câte un an numit după ele. Primul an va fi numit după primul animal care a trecut apa, şi tot aşa”, a declarat Împăratul. În ziua întrecerii toate animalele s-au aliniat la linia de pornire. Când s-a dat semnalul animalele au năvălit către râu. Primele animale care au ajuns la râu au fost pisica şi şobolanul, dar curând au realizat că distanţa era mai mare decât s-au gândit. De fapt, părea să fie destul de periculos. Au stat pe loc şi s-au gândit ce să facă, când a sosit şi bivolul. Dintr-o dată şobolanului i-a venit o idee. „Hei, bivole, nu vrei să ne treci râul?” a întrebat el. Bivolul era un animal blând şi a fost imediat de acord. Pisica şi şobolanul au sărit pe capul bivolului şi împreună au trecut râul.
Tocmai când să ajungă pe uscat pe malul opus, şobolanul a sărit de pe capul bivolului, fiind astfel primul animal care a trecut apa. „Felicitări!” i-a spus Împăratul. „Primul an va fi numit după tine.” Bivolul era furios pentru că a fost înşelat, dar fiind cel de-al doilea animal care a trecut apa el a obţinut cel de-al doilea an. A mai trecut ceva timp până a sosit tigrul, epuizat după un înot dificil. Împăratul a fost încântat de eforturile sale şi a numit cel de-al treilea an după el. Tigrul a fost urmat de iepure, ceea ce l-a surprins pe Împărat. „Toată lumea ştie că iepurii nu pot înota. Cu siguranţă ai trişat!” Iepurele i-a explicat că este adevărat, că nu putea să înoate, dar a reuşit să treacă râul sărind pe pietre şi plutind pe un buştean. Acest lucru l-a impresionat pe împărat care i-a acordat cel de-al patrulea an. Împăratul era încântat de ceea ce văzuse până acum. Toate animalele au arătat o mare ingeniozitate pentru a trece râul, dar el se aşteptase dragonul să câştige cu uşurinţă, din moment ce putea să zboare şi să înoate. Totuşi, dragonul nu se vedea nicăieri. Tocmai atunci o umbră a căzut peste animale, în timp ce dragonul a aterizat pe pământ. „Ai ajuns în cele din urmă. Unde ai fost?” a întrebat împăratul. „A trebuit să aduc ploaia şi apoi am văzut un iepure ce trecea râul pe un buştean şi astfel a trebuit să creez vânt pentru a-l ajuta”, a declarat dragonul. „Foarte bine. Eşti cel de-al cincilea animal aşadar primeşti anul al cincilea”, a hotărât Împăratul. Animalele care au trecut râul s-au adunat pe malul acestuia şi îi priveau pe restul participanţilor care înotau. Peste puţin timp, calul a apărut în vizor.
Calul înota furios şi tocmai când era pe cale să atingă uscatul un şarpe s-a strecurat pe sub copitele sale. Calul a fost atât de surprins încât s-a blocat şi i-a permit şarpelui să treacă linia pentru locul şase. Calul a obţinut locul şapte şi era fericit şi cu atât. Apoi, a putut fi observată cea mai uimitoare privelişte a unei zile uimitoare — un cocoş, o maimuţă şi o capră călătorind împreună pe o plută. Cocoşul a găsit pluta şi celelalte două animale au ajutat la navigare. Când au atins în cele din urmă malul opus, împăratul era încântat: “Nu am văzut niciodată o astfel de muncă în echipă!” şi astfel i-a acordat caprei anul al 8-lea, maimuţei anul al 9-lea şi cocoşului anul al 10-lea. După aceea, s-a făcut o pauză lungă până la sosirea următorului animal. Împăratul începea să se întrebe dacă celelalte animale vor reuşi să treacă apa şi dacă nu cumva provocarea era prea dificilă. Dar nu a trebuit să se îngrijoreze deoarece tocmai atunci a apărut câinele, apropriindu-se de mal.
Câinele a explicat că apa era foarte curată şi nu a rezistat să nu se bălăcească în ea. Împăratul a râs şi i-a acordat cel de-al 11-lea an. Aşadar, mai rămăsese de văzut care animal va ocupa ultimul loc. Animalele discutau subiectul când a apărut porcul pe mal, câştigând cel de-al 12-le an. Cântăreţii la trompetă ce îl însoţeau pe împărat au lăsat muzica să curgă şi apoi împăratul a luat cuvântul. „Felicitări tuturor animalelor care au reuşit astăzi să treacă râul. Numele voastre vor fi ţinute minte pentru totdeauna datorita eforturilor voastre uimitoare de astăzi”, a declarat el. Dar ce s-a întâmplat cu pisica care a stat pe capul bivolului? Şobolanul a împins-o în apă şi aceasta a fost împinsă înapoi pe celălalt mal. Din acea zi, pisicile şi şobolanii au fost duşmani.
Există o altă poveste ştiută de chinezii Han despre cele 12 animale din zodiac. S-a spus că Împăratul Galben (2697-2599 î.Hr.) a anunţat selectarea a 12 animale pentru a fi gărzile palatului. Multe animale au fost interesate şi s-au înregistrat în competiţie. Pisica a cerut şobolanului să îi înregistreze numele dar acesta a uitat. Aşadar, pisica nu a fost capabilă să participe la competiţie. Pisica a urât şobolanul pentru acest lucru şi de atunci au devenit duşmani. Elefantul a venit să se alăture competiţiei dar şobolanul s-a strecurat în trompa sa cea lungă şi l-a alungat. În timpul competiţiei, bivolul conducea. Aşadar, şobolanul s-a urcat pe spatele bivolului şi a sărit primul linia de sosire. Bivolul a ocupat locul al doilea. Tigrul, care era numit regele muntelui, a ajuns la destinaţie imediat după bivol. Iepurele a sărit în faţa dragonului şi i-a blocat drumul. Cel puţin, dragonul a ajuns la destinaţie după iepure, ocupând locul al 5-lea şi fiind foarte supărat pe iepure. Câinele a muşcat iepurele de picior în timp ce se întreceau. Aşadar câinele a fost pedepsit şi pus pe locul al 11-lea după şarpe, cal, capră, maimuţă şi cocoş. Porcul a obţinut locul al 12-lea. În acest fel au fost selectate cele 12 animale şi ordinea a devenit şobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, şarpe, cal, capră, maimuţă, cocoş, câine şi porc.
Un subiect popular la nivel internațional, zodiacul chinezesc este folosit de multe țări, câteodată cu mici diferențe caracteristice culturii:
•Poporul corean și poporul mongol folosesc aproximativ același zodiac
• Vietnamezii au o singura diferență, anume că în loc de Iepure folosesc Pisică
• În cultura japoneză, Porc a fost înlocuit de Mistreț
• În Tailanda, Dragon a fost înlocuit cu Nāga
• În Kazakhstan, Dragon a fost înlocuit cu Melc (kazahă: улу) și Tigru cu Leopard (kazahă: барыс)
Zodia Șobolanului Nativii din zodia Șobolan: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020
Zodia Bivolului Nativii din anii: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009.
Zodia Tigrului Nativii din anii: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010.
Zodia Iepurelui Nativii din anii: 1927, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011.
Zodia Dragonului Nativii din anii: 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.
Zodia Șarpelui Nativii anilor: 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013.
Zodia Calului Nativii din anii: 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014.
Zodia Caprei Cei născuți în anii: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015.
Zodia Maimuței Nativii din anii: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016.
Zodia Cocoșului Cei născuți în anii: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.
Zodia Câinelui Nativii anilor: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018.
Zodia Mistrețului (Porcului) Cei născuți în anii: 1923, 1935,1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019.
Silviu Leahu