Chiar dacă nu le observi întotdeauna imediat efectele, uleiurile esențiale nu-ți vor face rău. Te poți bucura de acestea cu ajutorul difuzoarelor de aromă, care au devenit foarte populare în ultimii ani. Însă, așa cum au arătat specialiștii, le poți aplica și direct pe piele. Rolul lor terapeutic, de întărire a sistemului imunitar, dar și dezinfectant este, însă, unul indubitabil.

Pe blaturile de bucătărie se pot instala, în urma pregătirii cărnii, E. Coli, Salmonella şi alţi agenţi patogeni care pot provoca probleme grave de sănătate. Iată o soluţie dezinfectantă naturală, ideală pentru curăţarea bucătăriei: 20 de picături de ulei esenţial de arbore de ceai în 500 ml apă de la robinet. Puneţi dezinfectantul într-un pulverizator. Uleiul de arbore de ceai are proprietăţi antifungice care distruge stafilococii, E. Coli, Salmonella, Shigella. Dacă vreţi să sporiţi eficienţa dezinfectantului, adăugaţi oţet alb. Soluţia e utilă şi la curăţarea băii.

Uleiurile de chiparos, pin, brad, lămâie sunt eficiente în igienizarea aerului, reducând considerabil numărul microbilor. Extrase din plante, uleiurile esenţiale pot omorî bacteriile şi mucegaiul. Uleiuri esenţiale de eucalipt, portocale şi lavandă sunt dezinfectanţi naturali şi antifungici. Atenție, însă, ele pot irita ochii şi pielea în caz de contact, aşa că trebuie manevrate cu grijă. Femeile însărcinate nu ar trebui să le utilizeze.

Oţetul în amestec cu puţin detergent de vase şi ulei esenţial de eucalipt, formează un dezinfectant şi un degresant de suprafeţe excelent. Se spune că, în Evul Mediu, nişte hoţi au ajuns celebri pentru că, deşi jefuiau trupurile celor morţi de ciumă, nu s-au îmbolnăvit niciodată. Secretul lor era uleiul esenţial de scorţişoară, rozmarin şi eucalipt. Cel de scorţişoară este recomandat chiar şi în spitale deoarece distruge bacterii, ciuperci şi virusuri. Dacă amestecaţi ulei de scorţişoară cu glicerină, veţi obţine un bun şi parfumat dezinfectant pentru mâini. Spălarea mâinilor este un obicei esenţial pentru micşorarea riscului de îmbolnăvire. Uneori însă este dificil să ajungem la o chiuvetă şi să găsim un săpun. De aceea, un dezinfectant la purtător e binevenit. Umpleţi un pulverizator de mici dimensiuni cu apă distilată. Adăugaţi 3-4 picături de ulei esenţial de oregano, care are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice. Apoi, încă 3-4 picături de ulei esenţial de arbore de ceai şi tot atâtea de ulei esenţial de eucalipt, recunoscut pentru acţiunea antivirală şi antibacterienă. Amestecaţi foarte bine. Puteţi pulveriza acest dezinfectant natural pe mâini sau pe diverse suprafeţe pe care le atingeţi frecvent.

Mulți oameni utilizează ulei esențial de lămâie pentru a valorifica beneficiile acestui fruct extraordinar. Încă din vremuri străvechi, lămâia este folosită ca ingredient în rețete culinare, dar și medicinale. Aceasta poate fi adăugată în sucuri, prăjituri, infuzii etc. Lămâia acționează ca un antioxidant puternic care previne efectele negative ale radicalilor liberi.

Ca să faci singur acasă ulei esențial de lămâie în mod simplu și ieftin nu e deloc dificil. Ai nevoie doar de câteva ingrediente.

Ingrediente: ulei de măsline (200 ml), ulei de migdale (200 ml), 6 lămâi fără urme de pesticide sau alte tratamente (200 gr), 1 borcan de sticlă închis etanș (cu o capacitate de aproximativ 500 ml).

Mod de preparare: Curăță cojile lămâilor și lasă-le să se usuce în cuptor (50 °C) timp de aproximativ trei ore. Pune cojile uscate în borcan și acoperă-le cu cele două uleiuri. Lasă borcanul să stea într-un loc întunecat și uscat timp de circa 50 de zile și agită-l din când în când. După scurgerea celor 50 de zile, stoarce cojile de lămâie și strecoară uleiul rămas printr-un tifon. Toarnă uleiul în sticluțe cu pipete. Când vrei să simți aroma plăcută de lămâie, toarnă 5 picături într-un difuzor pentru uleiuri esențiale.

Esențele citrice ne încântă simțurile și ne amintesc de copilărie. Nu ne referim numai la gustul și mirosul fructului consumat cu diverse ocazii, ci și la întrebuințarea sa ca remediu antiseptic pentru gripă și răceală. Iată o altă rețetă de ulei esențial de lămâie care emană o aromă elegantă și îți menține întreaga familie sănătoasă.

Ingrediente: 3 lămâi (200 gr), ulei de măsline (100 ml), 1 pungă cu fermoar sau un vas etanș rezistent la temperaturi ridicate.

Mod de preparare: Pune o cratiță de apă la fiert. Între timp, curăță lămâile de coajă. Îndepărtează fibrele din interiorul cojilor de lămâie. Nu trebuie să folosești decât partea galbenă. Pune apoi cojile în apa fierbinte pentru a elimina gustul acru. Lasă-le să stea aproximativ un minut. În același timp, ia punga sau vasul etanș, pune-l într-o cratiță, deschide-l și umple-l pe jumătate cu ulei de măsline. După un minut, vei observa că apa în care au stat cojile a căpătat o nuanță gălbuie. Scoate cojile, pune-le în punga sau recipientul cu ulei și închide-l. Încălzește acum punga sau vasul pe baie de aburi. Aburii vor fierbe produsul, amestecând bine ingredientele. Astfel, vei obține uleiul esențial. Lasă amestecul să fiarbă 2 – 3 ore. După acest interval, ia recipientul de pe foc și lasă produsul să stea deoparte încă 24 de ore. A doua zi, toarnă uleiul într-un recipient cu capac și depozitează-l într-un loc aerisit și uscat.

Pentru a te bucura de toate întrebuințările uleiului de lavandă, trebuie să știi că îl poți cumpăra din orice plafar sau magazin naturist, dar acesta poate fi destul destul de scump, având o concentrație crescută. Variantele mai ieftine sunt de calitate proastă și concentrație destul de slabă, din acest motiv este o idee bună să îl fabrici acasă. A-ți prepara acasă uleiul de lavandă este o procedură destul de simplă și ieftină, care îți va permite să ai mereu la îndemână acest elixir și să îl folosești ori de câte ori ai nevoie. Și, în plus, ai avantajul de a ști exact ce conține. Ingrediente: flori uscate de lavandă, ulei de măsline sau de floarea-soarelui, un borcan mic.

Mod de preparare: Mai întâi, macină florile de lavandă și adaugă-le peste ulei în borcan, apoi lasă acest amestec la macerat în soare timp de 3 zile. Apoi, amestecă bine totul și strecoară preparatul printr-o sită fină sau un filtru de cafea, alegând recipientul final pentru depozitare. Bucură-te de beneficiile acestui ulei oricând dorești! Însă ține minte că uleiul de lavandă preparat astfel nu este comestibil, așadar nu-l lăsa la îndemâna copiilor. Este o idee bună sa-ți faci un test de alergie înainte de a folosi acest remediu. Pune câteva picături pe o dischetă de bumbac și aplică pe antebraț, lăsând să acționeze 30 de minute. Poți folosi uleiul de lavandă pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii, deoarece acesta are abilitatea de a lupta împotriva virușilor și infecțiilor. Uleiul de lavandă poate trata cu succes arsuri minore sau orice infecție bacteriană. Atunci când te confrunți cu o gripă sau răceală, tuse, astm sau roșu în gât, adu-ți aminte de acest ulei și pune câteva picături pe batistă sau inhalează-l la aburi.



Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro