Perioada prelungită petrecută – de voie, de nevoie – în casă a sporit entuziasmul pentru pasiuni precum grădinăritul de apartament. Așa că... ți-ar plăcea să ai propriul tău lămâi acasă? Și, încă, unul crescut de tine însuți practic de la zero?

Pentru acest proiect, este bine să folosești lămâi bio, dar nu neapărat. Iei o lămâie, o decojești și îi scoți sâmburii. Îi lași apoi la uscat. Cu grijă, îndepărtezi după aceea coaja de pe fiecare sâmbure.

Pregătești apoi un vas de ceramică și sădești sâmburii în pământ. Acoperi totul cu pietricele și cu o folie de plastic. Lasă vasul într-un loc călduros, iar o dată ce semințele au germinat, scoate folia de plastic. Nu uita sa uzi regulat pământul. Ai grijă și răbdare, pentru că durează până când vor apărea și fructele – de regulă, abia după 4-5 ani, lămâiul începe să rodească. Dar gustul primei lămâi crescute în propria casa face toți banii! Ghiveciul trebuie să fie mai mare cu aproximativ 25% decât rădăcina lămâiului.

Ghiveciul de lut este de preferat celui de plastic, fiindcă lasă planta să respire și nu păstreaza apa înăuntru. Pământul trebuie să fie bine drenat, îmbogățit cu gunoi organic, care va ajuta la creșterea și dezvoltarea sănătoasă a plantei. Este bine să mutați lămâiul într-un ghiveci mai mare la fiecare 2 ani. La începutul primaverii este cel mai bine!

Nivelul pH-ului solului ar trebui să fie între 5.5-7, întrucât planta preferă mai degrabă un sol acid decât unul neutru.

Lămâiul are nevoie de 7-8 ore lumină solară pe zi și necesită udare constantă pentru a face fructe sănătoase. Totuși, nu îi place nici apa prea multă. Înainte de udare, cam 2 cm din solul plantei ar trebui să fie uscat. În timpul verii trebuie udat mai des. Umiditatea trebuie să fie de 50% și poate fi reglată cu ajutorul unui umidificator sau plasând sub ghiveci o tavă cu pietriș umed.



Răzvan Grădinaru


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro