S-a creat mare vâlvă privind apariția unei noi tulpini de Coronavirus și, drept urmare, mai multe țări europene, între care și România, au închis legăturile aeriene cu Marea Britanie, care, în momentul de față, pare cea mai afectată țară europeană. Am consultat mai multe surse de specialitate și am încercat să sintetizăm răspunsurile pentru mai multe categorii de întrebări.
 
1.Această „nouă tulpină” reprezintă un fapt fără precedent în evoluția Coronavirusului?

-NU. Nici pe departe. Virusul care a acționat cu 10-12 luni în urmă în Wuhan nu se mai regăsește în Europa și America de Nord în forma sa originară. Sunt mai multe tulpini noi de virus. Cea despre care se vorbește acum a fost semnalată prima oară pe 20 septembrie.
 
2.Faptul că se petrec mutații frecvente ale virusului dovedește că ar fi o creație de laborator?

-POSIBIL, dar deocamdată greu de dovedit, în ciuda numeroaselor teorii conspiraționiste care se ivesc permanent.
 
3.Noua tulpină este mai contagioasă decât cele precedente?

-DA. Din păcate, da. Datele despre ea încă se analizează în regim de urgență și nu s-a putut trage încă o concluzie definitivă, dar majoritatea specialiștilor înclină să răspundă afirmativ.
 
4.Este suficientă izolarea Marii Britanii pentru a preveni răspândirea noii tulpini pe Continent?

-NU. Au început să se semnaleze cazuri și în alte țări, de pildă în Italia. Iar existența noii tulpini a fost semnalată și la nurcile din Danemarca, care au fost sacrificate în masă. Oricum, în Marea Britanie au fost vaccinate deja aproape 200.000 de persoane.
 
5.Vaccinurile aprobate de SUA și Uniunea Europeană sunt eficiente împotriva noii tulpini?

-DA, cel puțin teoretic.: Inclusiv reprezentantul OMS în România, prof. dr. Alexandru Rafila a certificat acest lucru, spunând că testele PCR folosite în România o detectează. Prof. Rafila a afirmat : „Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanţi faţă de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină, nu ar fi eficienți, dar pentru că informațiile sunt de puţin timp la dispoziţia cercetătorilor rămâne de văzut dacă şi efectul neutralizant protector al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini".
Pe de altă parte, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), cu sediul la Stockholm, a anunțat următoarele: „Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie”, deși tulpina este cu până la 70% mai contagioasă.
 
Vicențiu Naumescu
 
 
 
 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro