În anii *60 - *70, primii playboy români rupeau inimile marilor frumuseți europene. Actorul Cristea Avram, fostul soț al Olgăi Tudorache, o seducea pe celebra Marina Vlady, iar colegul său de scenă Ion Dichiseanu o cucerea pe nu mai puțin faimoasa Sara Montiel, superba actriță și cântăreață spaniolă, pe care au iubit- o pătimaș și Regele Juan Carlos, scriitorul Ernest Hemingway sau actorul american James Dean.

La jumatatea anilor ’60, Ion Dichiseanu o cunoaște la Festivalul de Film de la Beirut pe voluptoasa brunetă și se îndrăgostește de ea la prima vedere. După puțin timp, când Sara ajunge la București pentru a susține o serie de concerte, ea îl reîntâlnește și nu poate rezista farmecului său. La unul dintre concertele susținute la Sala Palatului din București a fost cucerită de Ion Dichiseanu. Actorul român își făcuse apariția acolo cu un trandafir roșu în mână și a urcat pe scenă pentru a-l dărui artistei, moment care a impresionat-o enorm. „În clipa în care am dat mâna cu ea, am simţit ceva foarte greu de descris în cuvinte. Am simţit un fel de curent electric, ceva ce nu mai trăisem până atunci. Şi am cunoscut femei frumoase… Parcă îmi dăduse o licoare care m-a vrăjit. Era cu 4-5 ani mai mare, dar eu nu mă uit în buletinul doamnelor”, povestea actorul.

Vrăjită de farmecul lui Ion Dichiseanu, Sara Montiel (care era căsătorită și mai avea și o relație cu Juan Carlos I de Bourbon, viitorul rege al Spaniei) decide să rămână o perioadă în România și îl însoțește pe „Dichi” peste tot, în restaurantele și cluburile din București, la teatru sau la filmări (la „Tunelul”, peliculă semnată de Francisc Munteanu, avându-i ca protagonişti pe Ion Dichiseanu şi Florin Piersic), dar și în excursii prin țară. Au locuit împreună în garsoniera actorului de pe Bulevardul Ștefan cel Mare.

Când primește propunerea de a juca într-un nou film, Sara pleacă în Spania și cere imperativ ca rolul principal masculin să-i fie dat lui Dichiseanu. Cum însă discuțiile actorului cu autoritățile române sunt tergiversate sine die, cei doi nu se mai văd timp de opt ani, interval în care actorul nu mai primește dreptul de a ieși din țară, și, treptat, flacăra unei mari iubiri fatalmente se stinge...

Dichiseanu nu a putut-o uita pe Sara Montiel, cu care, de-a lungul anilor, a ținut legătura doar telefonic, dar în 1986 s-a căsătorit cu o cântăreață româncă, Simona Florescu, care avea pe atunci doar 18 ani (el avea 53!). Au rămas împreună 22 de ani și au împreună o fată, Ioana. „Eu n-am ştiut ce vârstă are Dichi până ne-am căsătorit. Nu l-am întrebat. La Starea Civilă am văzut câţi ani are! Eu l-am văzut pe el aşa cum este şi l-am iubit aşa. Vârsta nu trebuie să fie un impediment. Aveam 19 ani când m-am căsătorit cu el și la 20 am născut-o pe Ioana. Îmi doream foarte mult familie, chiar dacă multe persoane au fost împotriva noastră pentru că el era bătrân”, a povestit Simona Florescu.

În exclusivitate pentru Comentator.ro, o veche prietenă a actorului, Laura Nicolau – cunoscută drept „Kera Calița de la Locanta Jariștea” –  declara în decembrie 2020, atunci când Ion Dichiseanu era internat în spital:

„A fost, poate, cel mai frumos bărbat pe care l-am cunoscut și ne leagă o veche prietenie...”.
Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro