Stresul provocat de problemele cotidiene se dublează în această perioadă de pandemie și dă naștere la insomnii prelungite. Prima idee care-ți vine în asemenea situații este să apelezi la „pastile de dormit”. Acestea funcționează pe moment însă prezintă mai multe inconveniente majore: pot da dependență dacă sunt folosite frecvent, provoacă stări de moleșeală și apatie a doua zi de dimineață sau, dimpotrivă, duc la apariția unor stări de nervozitate aparent inexplicabile.

Ce e de făcut, totuși, în astfel de situații, când știi că după miezul nopții îți vine efectiv să te urci pe pereți? Insomniile nu au apărut ieri-alaltăieri, ele există de când lumea.

Și tot din vechime există o sumedenie de leacuri. La țară, copiii mici care nu dormeau noaptea - și își aduceau la disperare părinții care a doua zi nu-și vedeau capul de câte aveau de trebăluit prin gospodărie - primeau seara o cană cu lapte cald în care se puneau și câteva semințe de mac sau de „julfă” (cânepă).

Azi, au apărut mai multe derivate naturiste ale acestor adjuvante, e suficient să întrebați primul farmacist care vă iese în cale. La fel, funcționau și infuziile cu rădăcină de valeriană.

Înainte, însă, de a începe să iei medicamente clasice sau preparate naturiste pentru un somn liniștit, este bine să iei și alte măsuri, care nu implică propriu-zis leacuri.

Cele mai bune „leacuri” sunt până la urmă cele legate de respectarea unor reguli ale unui stil de viață sănătos, cum ar fi:

- un program echilibrat de somn, care să presupună trezitul pe la 7 dimineața (nu lâncezeala nesfârșită în pat până pe la 10-11 a.m.!) și, seara, culcatul înainte de miezul nopții

- eliminarea, seara, a unor stimulente precum cafeaua, ceaiul verde, alcoolul sau energizantele de orice fel -mișcare, gimnastică și plimbări cât mai dese, mai ales în amurg dar nu numai -cine ușoare, care să presupună o digestie lesnicioasă

- închiderea oricărui device – televizor, tabletă, laptop, smartphone etc. – cu cel puțin 30 de minute înainte de a-ți pune pijamalele.

Pe lângă un astfel de regim de viață, se cunosc din bătrâni și unele remedii eficiente pentru combaterea insomniei:

1. O ceașcă de oțet de mere combinat cu două lingurițe de miere și diluat un pic cu apă, băută cu una-două ore înainte de culcare (stimulează producția serotoninei și a melatoninei, două substanțe care reglează ciclul somnului)

2. Ceai de mușețel (vă mai amintiți că bunica vă punea toată vara să adunați flori de mușețel? efectul lor antiinflamator, sedativ și calmant relaxează mușchii și mintea înainte de culcare)

3. Ceai de... salată verde (trei frunze de salată și o linguriță de miere într-o cană de apă fiartă: combinația reduce anxietatea și stresul, relaxându-ți mintea pentru a-ți oferi un somn ușor)

4. O cană de lapte cald în care se pune o linguriță de nucșoară (care conține triptofan, un aminoacid esențial care mărește nivelul neurotransmițătorilor ce induc un somn ușor în mod natural).

...Somn ușor, vise plăcute!



Silviu Leahu
(căscând de somn!)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro