Brusc, românii au devenit rasiștii de serviciu ai fotbalului mondial. Arbitrii Colțescu și Șovre au folosit apelativul „ăla negru” pentru a desemna un personaj de culoare care înjura și făcea scandal pe banca de rezerve, după ce un jucător al echipei sale făcuse un fault grosolan și fusese avertizat cu un cartonaș galben.

Dar, după cum ne lămurește și președintele Academiei Române, „negru” în contextul respectiv reprezenta un element de identificare folosit neinspirat, nicidecum un element de persecuție legat de culoarea pielii (idee susținută, între alții, și de Jose Mourinho). E drept, echipa de arbitri români, condusă de Ovidiu Hațegan, a greșit flagrant, nerespectând protocolul UEFA și vorbind între ei românește nu englezește, de unde și confuzia respectivă.
Numai că, între timp, au ieșit la iveală și alte lucruri, care răstoarnă semnificativ situația. Românii implicați în incident au fost ei, în acel fatidic sfert de oră, victime constante ale rasismului. Antrenorul turc Okan Buruk, coechipier cândva la Galatasaray cu nu mai puțin de șase jucători români, în frunte cu Gică Hagi, s-a exprimat explicit: „În țara mea, românii sunt țigani”. UEFA a luat act și de această afirmație, așteptăm rezultatele anchetei.

Apoi, a doua zi, la reluarea partidei, s-a petrecut un fapt de o gravitate nemaivăzută, care a rămas nesancționat. Un jucător francez al echipei turce, Enzo Crivelli, nemulțumit de o decizie a olandezului care-l înlocuia pe Hațegan, a încercat să-l lovească cu mingea pe arbitru, șutând violent înspre acesta. Arbitrul s-a ferit, dar faptul a fost evident. Golanul merita un cartonaș roșu, dar, după cele întâmplate cu o seară înainte, arbitrul s-a speriat și doar l-a dojenit pe cel vinovat (vezi VIDEO; minutul 6:38).Deloc întâmplător, acest scandalagiu fusese cel care îi stârnise pe colegii lui să refuze reluarea jocului după incidentul cu „ăla negru”.

Enzo Crivelli și Okan Buruk - doi golani ordinari dintr-o echipă ofensată de un presupus gest rasist, dar pentru care adversarii români erau niște „țigani”. Dar o echipă care acum vrea să-l transfere pe Ianis Hagi, conaționalul „rasiștilor”. Pe bune?!?


 
Mirel Bădoi

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro