Ești cetățean român și urmează să te căsătorești cu un cetățean britanic? Iată ce condiții de bază trebuie să îndeplinești pentru a te putea căsători în Anglia: trebuie să ai vârsta de minim 17 ani. Dacă ai mai fost căsătorit(ă) în trecut, te poti recăsători în UK cu un cetățean britanic, dar va trebui să prezinți certificatul de deces sau de divorț, după caz.

Dacă dorești să îți unești destinul cu un cetățean britanic de același gen, află că Marea Britanie recunoaște astfel de căsătorii, dar va fi posibilă doar căsătoria civilă, nu și cea religioasă. O astfel de căsătorie însă nu va fi recunoscută peste hotare, decât în țările care au o politică ce acceptă casătoriile efectuate între persoane de același gen. De exemplu, în România nu va fi valabilă.

Cum aplici pentru căsătoria cu un cetățean din Marea Britanie

Pentru a începe demersurile de căsătorie cu un cetățean britanic, trebuie sa te adresezi mai întâi unui Birou de Înregistrare din Anglia, denumit City Hall/ Town Hall, din localitatea în care te afli sau din care locuiește viitorul soț sau viitoarea soție, cu cetățenie britanică.

Trebuie să achiți taxa de 46 de lire sterline, pentru ceremonia desfășurată la Biroul de Înregistrare. Și încă 4 lire sterline pentru emiterea Certificatului de Căsătorie.

În cazul în care intenționați ca după căsătorie să locuiți împreună în Anglia, este necesar să aplici pentru o viză de ședere în scopul căsătoriei și întemeierii unei familii. Va fi necesar să faci dovada unui loc de muncă, sau cetățeanul britanic să te ia oficial în întreținere.

Lista documentelor de care ai nevoie când te căsătorești cu un cetățean din UK

Biroul de Înregistrare la care aplici pentru căsătorie, este autoritatea locală care îți va furniza o listă de acte de care ai nevoie, în funcție de particularitățile situației voastre. Termenul în care trebuie să pregătești actele pentru căsătorie este de 28 de zile. În anumite cazuri, poate fi prelungit.

De obicei lista cuprinde:

-cartea de identitate sau pașaportul valabil;
-furnizarea adresei de domiciliu;
-daca nu ești la prima căsătorie, certificatul de deces sau pe cel de divorț;

Care este procedura legală ce trebuie urmată, după încheierea căsătoriei

După căsătorie, aceasta va fi recunoscută de toate celelalte țări, cu excepția cazului în care te-ai căsătorit cu o persoană de același gen. În acest caz, căsătoria ta va fi recunoscută doar de țările care recunosc astfel de căsătorii.

Este necesar să înregistrezi însă căsătoria și în țara natală – România.

Iată care sunt etapele:

- programare prealabilă la Consulat sau Secția Consulară. Poți face programarea;
- este necesar ca la depunerea cererii să fie prezenți ambii soți;
Acte necesare, pentru ambii soți:
- Cărțile de identitate în original și câte două copii pentru fiecare dintre ele. Pot fi înlocuite de pașapoartele valabile.
- Certificatele de naștere în original și câte două copii pentru fiecare dintre ele. Pentru cetățeanul britanic este nevoie de forma lungă a Certificatului de naștere, care conține și informații despre părinții săi.
- Certificatul de căsătorie emis de autoritățile din Marea Britanie, în original, cu apostila Convenţiei de la Haga eliberată de Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizari.
- Traducere în două exemplare, realizată de traducător agreeat și autorizat, pentru Certificatul britanic de căsătorie și pentru Apostila Convenţiei de la Haga obţinută de la Foreign and Commonwealth Office, Biroul Legalizări.
Ridicarea pentru înregistrarea căsătoriei în România se face în aceeași zi, în cazurile în care dosarele cu acte sunt complete și nu apar probleme neprevăzute. Seviciul nu este contra cost, fiind scutit de taxe consulare.
Pentru informații suplimentare despre înregistrarea căsătoriei din UK în România, puteți trimite un e-mail la adresa contact @ informatiiconsulare.ro

Cum obții cetățenia britanică dacă te căsătorești cu un cetățean britanic

Căsătoria cu un cetățean britanic NU îți asigură obținerea automata a cetățeniei britanice.

Poți aplica însă la un Consulat Local Britanic pentru obținerea cetățeniei britanice prin “naturalizare”, respectând totodată și urmatoarele condiții, pe lângă actul de căsătorie:

- să ai vârsta peste 18 ani;
- să fi locuit în Anglia de cel puțin 3 ani, înainte de data aplicării pentru obținerea cetățeniei britanice. Pentru acest lucru ți se vor solicita dovezi;
- în timpul celor 3 ani în care ai locuit în UK să nu fi fost plecat peste hotare, pentru o perioada mai mare de 270 de zile;
- în timpul ultimului an în care ai locuit în UK să nu fi fost plecat peste hotare pentru o perioadă mai mare de 90 de zile;
- să deții un document de rezidență;
- să îți dovedești cunoștințele despre viața în UK și pe cele de limbă engleză, galeză sau gaelică scoțiană în cadrul unui examen ce va dura 45 de minute. Acest examen poate fi susținut online iar taxa aferenta este de 50 lire sterline. Concret, va trebui să răspunzi corect la 24 de întrebări.Testul trebuie sa fie programat cu cel puțin 3 zile înainte de data la care dorești să îl susții. Dacă ai vârsta peste 65 de ani, acest test nu mai este necesar. Dacă ai un deficit psihic, atunci poți completa un formular, iar testul nu va mai fi necesar;
- să ai o conduită civilizată și un caracter bun, fără probleme cu legea în istoric;
- să achiți taxa de 1282 lire sterline și poate varia;

Termenul în care decizia pentru aplicația ta va fi luată, poate dura până la 6 luni. În cazul în care răspunsul este unul pozitiv, poți opta pentru a beneficia de o Ceremonie pentru cetățenie, contra unei taxe de 80 lire sterline. Poți veni însoțit de două persoane și la final ți se va înmâna Certificatul de Cetățenie britanică și pachetul de Bun Venit.

Atenție! În maxim 5 zile după obținerea cetățeniei trebuie să expediezi Permisul Biometric de Rezidență către Biroul Central, care îl va tăia și îl va sigila într-un plic, alături de motivarea că ai devenit cetățean britanic. Nerespectarea acestui pas legal, atrage primirea unei amenzi de 1000 lire sterline.

Poți aplica în 3 feluri pentru obținerea cetățeniei britanice prin naturalizare:

- aplicare individuală, completând formularul AN;
- poți utiliza Serviciul Național de Verificare (NCS) de care aparține adresa la care locuiești;
- poți apela la ajutorul unui specialist în asemenea demersuri, de la o companie privată. Atenție, alege doar un agent înregistrat oficial;

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro