Destinul unor femei frumoase care au dat farmec filmelor românești este, adesea, unul controversat. Unele au renunțat la cinematografie și s-au reorientat spre alte domenii (de la televiziune la... știință sau... comerțul cu antichități), altele s-au căsătorit și au avut probleme de familie, iar, în urmă cu câteva decenii, destul de multe au plecat din țară pentru a-și încerca norocul pe alte meridiane, și nu și-au mai putut continua o carieră care, la debut, părea extrem de promițătoare. Elena Ioja - vă mai amintiți de această superbă actriță care a apărut în seria B.D. și îl seducea pe Harpalete (George Mihăiță)?



Comediile polițiste din seria „B.D.” (Brigada Diverse) de acum o jumătate de secol au fost printre cele mai populare filme ale epocii. Pentru asta a contat nu doar jocul spumos, plin de umor, al unor mari actori ca Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Sebastian Papaiani sau Toma Caragiu, ci și prezența scenică a unei galerii de actrițe superbe - Ioana Drăgan, Carmen Maria Strujac, Vasilica Tastaman. Reka Nagy, Cezara Dafinescu, Paula Rădulescu, Lucia Boga. În două filme apare și frumoasa Elena Ioja, care, după aceea, dispare efectiv în neant! Ce s-a întâmplat cu ea?

„Brigada Diverse” sau „B.D.” este o serie de trei filme românești regizate de Mircea Drăgan după scenarii realizate de Nicolae Țic. Acesta a scris scenariul pentru 11 filme de o oră și 45 de minute fiecare, însă în final au fost realizate doar trei pelicule.

Brigada Diverse intră în acțiune este primul din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România vremii: furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunțișuri a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume lichidarea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria.

Brigada Diverse în alertă! este al doilea din seria B.D. și prezintă alte două cazuri rezolvate: descoperirea și anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulație bani falși, cumpărând tablouri valoroase de la colecționari amatori și revânzându-le apoi la „Consignația”, și destrămarea unei rețele de hoți din locuințe din care făcea parte un grup de femei ce se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unora creduli și a-i jefui.

B.D. la munte și la mare este al treilea și ultimul din serie și prezintă încă două cazuri rezolvate: descoperirea și anihilarea unei bande de traficanți de droguri care transporta materiale stupefiante prin RSR și arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o rețea de furt și export în stil mare de icoane peste graniță.

Într-o imagine din primul film al seriei Brigada Diverse, o tânără senzuală în fustă scurtă îl seduce pe personajul jucat de tânărul actor George Mihăiță. Acesta, un nepot al lui plutonierului Căpșună (interpretat  de Sebastian Papaiani), vine de la țară și vrea să se facă milițian. Dar, tânăra îi sucește mințile. Mihăiță îi cumpără niște mărgele ieftine pentru a o seduce. Rolul pe care îl joacă este cel al unei tinere care dansează la cabaret. Desigur, frumoasa nu era de nasul lui Harpalete (personajul interpretat de Mihăiță), căruia îi face vânt.

Pelicula respectivă începe cu eliberarea din închisoare a celor trei pungași, buni prieteni: Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) și Patraulea (Jean Constantin). O dată ce ajung să fie liberi, cei trei se căsătoresc în același timp: Patraulea se însoară cu Luminița Mardare (jucată de Crăița Enulescu), Trandafir cu Maricica Teică (Mariana Meșteșug) și Gogu cu Stela Mocuță (Elena Ioja). În timp ce aceștia ieșeau din clădirea primăriei, unde tocmai se căsătorisera, se întâlnesc cu milițienii din Brigada Diverse care veniseră pentru a asista la căsătoria plutonierului Căpșună cu domnișoara Angela (intepretată de Reka Nagy)..

Personajul Stela Mocuță, soția lui Gogu Steriade (interpretat de Dem Rădulescu), se bucură și azi de o anume popularitate în pofida faptului că actrița a activat în filmografia românească asemenea unei stele căzătoare. Actrița s-a născut pe 6 iunie 1946 în București și a absolvit IATC în 1970. S-a căsătorit și a emigrat în S.U.A. Și-a schimbat numele după soț (cu care are doi copii) și a devenit Elena Perrou. Astăzi este retrasă împreună cu soțul ei în insula Samos din Grecia.În cele din urmă, Elena, acum Perrou a reapărut, după 50 de ani, în fața telespectatorilor, de data aceasta pe Facebook și a declarat: „Mulțumesc mult! Ce amintiri frumoase, mi-a făcut multă plăcere și onoare să fiu în compania celor mai buni și de neuitat actori ai României. Mulțumesc pentru frumoasele amintiri”, a spus aceasta.

O altă mărturie despre fosta actriță provine de la un personaj cunoscut. Văduva lui Cornel Patrichi, Cornelia Patrichi, și-a făcut vacanța cu Elena Ioja, partenera lui Dem Rădulescu din 'BD în alertă'! Fosta balerină a petrecut un sejur de vis pe o insulă din Grecia, în care s-a simțit ca în paradis. La întoarcerea în Italia, și-a luat o excursie cu trenul roșu în Elveția, unde a ajuns până la St. Moritz.

„Am fost în Grecia, într-o insulă care se numește Samos. Mi-am făcut vacanța împreună cu o colegă de-a mea de la balet, care era una dintre cele mai frumoase balerine de pe vremea aceea. Semăna cu Marina Vladi. Ea este actrița din BD-uri. Am stat o săptămână cu ea în Grecia. Mi-am luat o cameră la un hotel de pe malul mării. Elena Ioja, că despre ea este vorba, locuiește acolo și împreună cu soțul ei m-au plimbat toată insula. A stat în America și s-a mutat aici în Grecia, în paradis. Ei stau pe un vârf așa, pe o colină de unde se vede toată marea…”, a declarat Cornelia Patrichi, pentru Viva.ro.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro