Ce viață, ce destin complicat! Ioana Măgură (24 mai 1940 – 2 august 2022) a fost o faimoasă jurnalistă de radio și televiziune, care a făcut carieră în România (la TVR) și, apoi, în Germania (la Europa Liberă), unde s-a recăsătorit cu directorul secției române de la Europa Liberă, Noel Bernard, după care s-a stabilit în California.

Ioana Măgură a urmat studii de teatru și a lucrat până în 1964 la Teatrul Național Craiova, când a dat interviu pentru angajare - cu Silviu Brucan - la Radio România. De la radio a trecut pe poziție de crainic de televiziune la Televiziunea română unde a prezentat în 1969 a doua ediție a Festivalului de muzică ușoară Cerbul de Aur, alături de Sanda Țăranu, Andrei Magheru și Silviu Stănculescu. În 1969 a emigrat în Israel, de unde a contactat redacția radio Europa Liberă. „Dacă a fost bună de Televiziunea română, este bună și de Europa Liberă", relata Ioana Măgură Bernard, argumentul directorului de atunci al Europei Libere, Noel Bernard (25 februarie 1925- 23 decembrie 1981), când a decis să o angajeze, în 1970. Doi ani mai târziu, cei doi s-au căsătorit. „Pentru Ioana Bernard, Noel nu a fost doar „directorul postului nostru de radio”, ci si un sot fara pereche, un tata adoptiv formidabil pentru fiica ei din prima casatorie. A fost un prieten, un confesor, un sprijin uman permanent” (Vladimir Tismăneanu).

În 1970, s-a stabilit în Germania, la München, unde a fost redactor al departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă. A găzduit printre altele emisiunea „Oameni, Idei, Atitudini” și a fost cea care a citit pe post declarațiile de protest primite de la Paul Goma sau scrisori de la Doina Cornea. „Este de notat capacitatea Ioanei Măgură Bernard de a se retrage din prim plan, de a-și formula opiniile cu calm și prin fine aluzii, prin evitarea oricărei ostentații”, scria Vladimir Tismăneanu. La „Oameni, Idei, Atitudini” invitată avea să fie ea însăși în decembrie 1990, într-un program moderat atunci de Emil Hurezeanu. În iunie 1997, Ioana Măgură Bernard a fost invitată la un alt program al Europei Libere, „Oameni, Destine, Istorie”, realizat și prezentat de Mircea Iorgulescu.

Într-un interviu pentru Adevărul din 2001, Ioana Măgură explica modul în care a ajuns în televiziune: „- Ati lasat teatrul ca sa intrati in presa. De ce? - Asta m-a intrebat si Silviu Brucan, in toamna lui '64. I-am spus adevarul: pentru ca vreau sa ma intorc in Bucuresti, unde am fetita si parintii. A apreciat foarte mult ca fusesem sincera. Eram actor al Teatrului National din Craiova si faceam naveta de trei ani. Cum nu aveam sanse sa ajung la vreun teatru din Capitala, dadusem examen si ma angajasem crainic la Radio Bucuresti. Ulterior, la propunerea lui Brucan, am dat si proba la televiziune; Cleo Stieber, crainica principala a TVR, eliberase o jumatate de norma. Cateva luni am lucrat si colo, si colo, apoi, cand la conducerea TVR au venit Octavian Paler si Tudor Vornicu, m-am mutat la televiziune. Aici am lucrat pana in aprilie '69, cand am plecat din tara. Aveam atunci 29 de ani”.

Odiseea reunirii familiei a fost una specială: „Am primit o invitatie de la niste prieteni ai parintilor mei, din Israel, si spre surprinderea mea mi s-a aprobat sa ma duc. Lasam copilul zalog; poate ca de aceea. Ca sa ajung din Israel in Germania, am trecut un singur test. Era, de fapt, o intrebare-capcana, pe care ti-o puneau cand cereai viza: nu doriti si permis de munca? Daca spuneai ca vrei, nu te mai primeau niciodata. Dar eu eram avertizata, asa ca am scapat. Cum am ajuns in Germania am facut demersuri sa-mi recuperez familia. Pe vremea aceea exista la Londra un oarecare Iacober, care se ocupa cu scoaterea oamenilor din Romania. Facea un fel de comert cu statul roman, dar avea o anumita onestitate: iti cerea sa-i spui unde lucrezi si ce salariu ai, si iti stabilea pretul in functie de venit. Pentru fetita si pentru mama a platit 2.500 de dolari”.

Ioana Măgură Bernard a fost fiica Aurora=ei Măgură (Altersohn Grunberg; 1899-1983) și a lui Iacob (Iancu) Măgură (Leibovici; 1899-1966). A avut o soră, Ferrera Măgură (1924-1938). Înainte de plecarea din România a fost căsătorită cu actorul Andrei Prajovschi (1934-2015), cu care a avut o fiică (Andreea), pe care în 1970 reușește să o aducă alături de ea în Germania (unde a fost înfiată de cel de al doilea soț). În 1972, se căsătorește cu Noël Bernard, directorul departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă. În 1996, odată cu mutarea redacției radio Europa Liberă la Praga, alege să se pensioneze și să se mute în California alături de familia fiicei sale, având griojă de cei doi nepoți - Dani și Julian.

Într-un interviu pentru Cațavencii, Ioana Măgură ii povestea lui Cristian Teodorescu cum a devenit cea de a treia soție a lui Noel Bernard: „Nici unul dintre noi nu era preocupat de ideea matrimonială. Noel avea în spate două căsătorii și e de înțeles că nu era grăbit să intre în a treia. Eu, pe de altă parte, abia îmi scosesem din țară fetița de 12 ani și mama, ceea ce nu era tocmai lipsit de probleme. Într-un fel, autorul moral al căsătoriei noastre a fost tatăl lui Noel, Filip. Se iubeau, dar Filip îi exploata lui Noel sentimentele, exact ca un copil egoist și răsfățat. În relația lor, Noel era personajul serios și responsabil, iar Filip, extravagantul flușturatic și năzdrăvan. În primăvara lui 1972, Noel i-a făcut lui Filip o vizită la Vence, unde locuia, și m-a luat cu el. Am ajuns acolo spre seară și am petrecut cîteva ore foarte plăcute. A doua zi dimineață, cînd am venit să-l luăm la plimbare, l-am salutat și l-am sărutat pe obraz. El m-a luat pe după umeri și a trîntit-o în stilul care-i era propriu: „Ascultă, Noel, de ce n-o iei de nevastă?”. În septembrie ne-am căsătorit”...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro