Înainte de 1990, în circuitul studențesc (FACS - Festivalul Artei și Creației Studențești dar, mai ales, în taberele din diverse locuri din țară), și un deceniu și ceva după, la tv, Divertis a reprezentat chintesența umorului aluziv, cu puzderie de „șopârle” inteligente sau, apoi, explicitate superhaios, mostre de comedie politică aduse aluvionar, devastator, la zi, cum nu mai văzuse țărișoara de la Tănase încoace, cu excepțiile, explicabil timide în context, ale unui Caragiu sau Amza Pellea. Vorba lui Bergson - „Le comique: du mécanique plaqué sur du vivant”...Dar povestea de succes nu putea dura la nesfârșit, căci, parafrazând un mare cronicar sportiv, „ar fi fost prea frumos”, nu-i așa? O scurtă istorie a grupului.

Inițial, Divertis a fost un grup de umor format în anul 1981 de trioul Toni Grecu, Doru Antonesi și Florin-Viorel Constantin. Ioan Gyuri Pascu a cochetat și el cu grupul din anii 1980. Au apărut impreună in vacantele studențești de la Costinești, Slănic Moldova, Păltiniș și Izvorul Mureșului. De altfel, prima reprezentație cu „Divertis" a avut loc în februarie 1987, la stațiunea Izvoru Mureșului (județul Harghita).

Din grupul „Divertis" au mai făcut parte, de-a lungul timpului, Ghighi Bejan, Doru Pârcălabu, Valentin Darie, Cătălin Mireuță, Cristian Grețcu, Valentin Gora, Ioan T. Morar și Silviu Petcu.Cristian Grețcu a făcut istorie imitându-l la perfecție pe Ion Iliescu și stârnind, de fiecare dată, hohote de râs. Cristian Grețcu a devenit membru al grupului Divertis în 1993 și, timp de 20 de ani, a fost un membru de bază al grupului. În anul 2007 Ioan Gyuri Pascu a părăsit definitiv grupul, pentru a realiza o emisiune la TVR 1, iar mai apoi, pentru un serial de comedie scurt, „Vine Poliția !”. În perioada în care grupul "Divertis" a activat la postul TV "Antena 1", s-a realizat și serialul de animație Animat Planet Show. Monica Anghel și Daniel Buzdugan au activat și ei în cadrul grupului „Divertis", însă doar în perioada Antena 1. Actorul Dragoș Stoica, care a avut anterior un contract cu grupul de umor „Mondenii", la Prima TV, s-a alăturat celor de la „Divertis" în anul 2009, grupul realizând acum două emisiuni: „Divertis Mall” și „Divertis Mall și Prietenii”. În același an li s-a alăturat și actrița Paula Chirilă. Cătălina Grama, alias Jojo, activează în grup încă din perioada Antena 1. Toni Grecu a părăsit și el emisiunea, în 2008, pentru a se întoarce în 2009, alături de Dragoș Stoica.

Grupul "Divertis" se întoarce la ProTV în vara anului 2009, dar din cauza unui conflict salarial, se desparte în două grupuri. Unul este Divertis - Land of Jokes (parodie după brandul turistic al României pentru anul 2009), format din: Doru Antonesi, Florin Constantin, Silviu Petcu, Cătălin Mireuță, Doru Pârcălabu, Cristian Grețcu, Ioan Gyuri Pascu, Valentin Gora, Ciprian Fanaca, Ela Prodan, Dalma Kovacs, Simona Stoicescu, Ana Maria Mirică, Cosmin Seleși și Petru Bogdan Cotleț. Celălalt grup este Divertis - Serviciul Român de Comedie, format din: Toni Grecu, Dragoș Stoica, Jojo, Valentin Darie, Claudiu Maier, Aniela Petreanu, Cosmin Natanticu, Cristi Martin, Andreea Doinea și George Dorin Andreescu.

Din sezonul de toamnă 2011, cele 2 emisiuni (Serviciul Român de Comedie și Land of Jokes) au rupt legătura, „Land of Jokes" plecând de la Pro TV la TVR 1, sub numele de „Distractis". Astfel, a rămas doar „Serviciul Român de Comedie" care s-a difuzat în fiecare miercuri, de la 20:30, La Pro TV. În cele din urmă, „Divertis" s-a mutat din nou la Antena 1 în primăvara anului 2014, „Serviciul Român de Comedie" intrând sub sloganul „Happy Show". În sezonul următorul, emisiunea a fost redenumită „SRC-Fun Factory". În 2015, din cauza audiențelor, echipa „Divertis" s-a mutat de pe Antena 1 pe canalul de știri al RCS-RDS, Digi 24, redenumindu-și emisiunea „Superjurnal”, un jurnal de satiră asemănător cu fostul SRC, prin componența echipei și prin amuzamentul produs...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro