Istoria vinului din Rioja începe cu mai bine de un mileniu înaintea lui Hristos, atunci când deja coloniștii fenicieni făceau comerț cu licorile de aici. Mai târziu, romanii au adus vițe din Bordeaux, iar Balisca, un strămoș îndepărtat al familiei Cabernet, a început să fie cunoscut în toată aria mediteraneană. Arheologii au descoperit în zonă o cisternă de 75.000 de litri, destinată aprovizionării cu vin a legiunilor romane. Pelerinii medievali care mergeau la Santiago de Compostela au răspândit și ei, mai apoi, faima vinurilor de Rioja.

Pe la 1780, Don Manuel Quintano a plecat la Bordeaux ca să studieze tehnica oenologică și, la întoarcere, a introdus în cramele din Rioja învechirea vinurilor în butoaie de stejar. Din a doua jumătate a veacului XIX, mai mulți viticultori francezi s-au stabilit în regiune și au adus cu ei secretele marilor vinuri.

Problemele politice din Spania secolului XX și, în special, Războiul Civil și instalarea regimului lui Franco, urmată de izolarea internațională, au frânat o lungă perioadă dezvoltarea industriei viti-vinicole locale. Anul 1970 a însemnat, însă, un important moment de cotitură, după ce strugurii recoltați de aici au constituit „Recolta Secolului”. Lucrurile au evoluat în continuare și, în 1991, Rioja a devenit prima regiune care a primit statutul de „Denominación de Origen Calificada” .

În Rioja, sunt șapte soiuri principale. Cele roșii acoperă 90% din producție: Tempranillo, Garnacha Tinta, Mazuelo (cunoscut și sub numele de Cariñena) și Graciano. Iar cele albe: Viura (cunoscut și ca Macabeo), Malvasía și Garnacha Blanca. În funcție de perioada de înnobilare prin învechire, vinurile roșii de aici capătă apelativele Crianza (doi ani în barrique și la sticlă), Reserva (36 de luni, din care minimum 12 sub influența stejarului) și Gran Reserva (doi ani în butoi și trei ani la sticlă). Bodegas Marqués de Murrieta, de lângă Logrones, au lansat, în 1983, vinul din recolta 1942, după mai bine de patru decenii de învechire în butoaie de stejar american!

1942 Marques de Murrieta Castillo Ygay Gran Reserva Especial – având un preț de 800 de euro/sticla – este un vin de 95 de puncte, bazat pe Tempranillo. „De culoare roșu vișiniu închis, cu o margine granat, oferă un parfum splendid de pământ, mineral, lavandă, tămâie și cireșă neagră. Aciditatea vibrantă a vinului l-a păstrat tânăr și complet.” În Wine Spectator, James Suckling completează descrierea: „Culoare minunată rubiniu- cărămizie, destul de limpede. Nas ademenitor cu arome de ciocolată, condimente, bote ușoare de pământ și fructe uscate. Rotund și bogat pe palat, arome dulci de tartă cu stafide, cu note de tutun, coacăze și condimente. Taninuri dizolvate, textura suplă minunată. Final lung de fructe și condimente”...

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro