În 1772, Philippe Clicquot-Muiron a fondat la Reims o cramă care a devenit ulterior casa de champagne Veuve Clicquot Ponsardin. În 1775, domeniul era singurul autorizat să producă șampanie rosé. În 1796, Philippe Clicquot a dat afacerea pe mâna fiului său, François Marie. La 23 octombrie 1805, Barbe Nicole Clicquot, născută Ponsardin, avea 27 de ani când a murit soțul ei, François Clicquot, care i-a lăsat o firmă deja foarte cunoscută, care producea 100.000 de sticle anual. Supranumită „marea doamnă a șampaniei”, văduva a devenit prima femeie care a condus o astfel de afacere și una dintre primele femei de business ale erei moderne. Când a murit, în 1866, Casa comercializa 750.000 de sticle și își expedia producția în numeroase țări, unul dintre marii importatori fiind Rusia Țaristă. Din 1987, Maison Veuve-Clicquot face parte din grupul de produse de lux LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton), condus de miliardarul Bernard Arnault. (În anul 2019, a doua zi după incendiul care a afectat Catedrala Notre Dame din Paris, Arnault a anunțat transferul imediat al sumei de 200 de milioane de euro pentru reconstrucția monumentului.)

În iulie 2008, o sticlă de Veuve Clicquot a fost descoperită într-un bufet la Castelul Torosay de pe insula Mull din Scoția. Datând din 1893, sticla a fost găsită în stare perfectă și păstrată la întuneric. Aceasta este cea mai veche sticlă existentă cunoscută. Acum este expusă publicului la Reims, la sediul Maison. Având o valoare inestimabilă, această piesă de patrimoniu nu va fi scoasă niciodată la vânzare.
În 1987, o expediție comandată de Departamentul de Stat Michigan și Departamentul de Resurse Naturale din Michigan și condusă de arheologul subacvatic Dr. E. Lee Spence în Lacul Huron a descoperit mai multe cutii cu sticle de șampanie Veuve Clicquot, pe epava navei Regina. Spence afirma mai târziu că șampania, încă spumoasă, deși puțin întunecată, era absolut delicioasă. În iulie 2010, un grup de scafandri finlandezi a descoperit pe o altă epavă 168 de sticle la vărsarea râului Föglö în Marea Baltică, în largul coastei provinciei Åland. 46 dintre aceste sticle au fost identificate drept Veuve Clicquot.

Azi, cea mai cunoscută marcă Veuve Clicquot este La Grande Dame. Creată în 1962 și lansată în 1972 pentru a celebra 200 de ani de la fondarea Casei, La Grande Dame este un tribut adus Văduvei Clicquot. Este un cupaj de Pinot Noir (92%) și Chardonnay (8%), vinul spumante fiind galben deschis cu reflexii aurii și având un remarcabil perlaj fin, foarte persistent. O dată ajunsă în pahar, „șampania se deschide cu note de fructe uscate (migdale, smochine, caise), fructe albe, coapte (pere) și note fine de alune de pădure prăjite și praline. Textura este mătăsoasă, cu arome de fructe necoapte, citrice și note de fructe roșii (cireșe). Prospețimea și mineralitatea sunt alte trăsături insconfundabile ce îi aduc distincție și rafinament”. Ca food pairing este minunată în asociere tartarul de pește, fructele de mare, pastele cu sos alb, parmezanul etc. Se bea răcită la 8 grade Celsius. O sticlă costă în jur de 300 de euro.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Judex Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro