Se întâmplă, adesea, ca Bordeaux să se încline în fața Burgundiei! …Multă vreme, o sticlă de Château Lafite-Rotschild din 1787 a fost cea mai valoroasă din lume. Ea fusese vândută în 1985, în urma unei licitaţii organizate de renumita casă Christie’s din Londra, cu suma de 156.450 de dolari. Pe etichetă erau inscripţionate iniţialele celui de-al treilea preşedinte american Thomas Jefferson – „Th. J”. În toamna lui 2018 însă, se va întâmpla ceva care avea să șocheze! O sticlă de Romanée-Conti, produsă în 1945, a fost vândută cu un preț incredibil la licitaţia organizată de casa Sotheby's, la New York, pe 13 octombrie 2018, în cadrul căreia câteva loturi au doborât record după record.

Preţul final, care includea taxe şi comisioane, a depăşit de 17 ori limita superioară a intervalului de estimare prevăzut de specialiştii casei Sotheby’s, care era de „numai” 32.000 de dolari. Valoroasa sticlă – una cu eticheta pătată! - a fost adjudecată contra sumei de 558.000 de dolari.

Sticla vândută se număra printre cele doar 600 produse în 1945, cu puţin timp înainte ca administratorii domeniului Romanée-Conti să îşi distrugă culturile de viţă de vie, urmând ca, apoi, să-şi replanteze terenurile. Domeniul este situat pe o parcelă mai mică de două hectare şi produce în prezent numai între 5.000 şi 6.000 de sticle pe an. Loturile vândute proveneau din colecţia lui Robert Drouhin, care a condus din 1957 până în 2003 exploataţia viticolă Joseph Drouhin, una dintre cele mai importante din Burgundia. Domeniul Joseph Drouhin are 73 de hectare şi cele mai multe dintre parcelele sale sunt acoperite cu viţă nobilă.

La doar câteva minute după recordul menţionat, o altă sticlă de Romanée-Conti din 1945 a fost adjudecată cu 496.000 de dolari, fiind al doilea preţ din toate timpurile plătit pentru o sticlă de vin. Alte trei sticle de Romanée-Conti, exemplare magnum (1,5 litri – dublul unei sticle standard) din 1937, au atins fiecare preţul de vânzare de 310.000 de dolari la licitaţia de atunci.

Iar, în cadrul aceluiași eveniment, două loturi din 1945 cu eticheta La Tâche, exploatare ce aparţine tot domeniului Romanée-Conti, dar cu o mărime şi o producţie medie mai mică, au fost vândute cu 297.600, respectiv 248.000 de dolari. În total, licitaţia din 13 octombrie 2018, în cadrul căreia au fost puse în vânzare 100 de loturi, a generat încasări de 7,32 milioane de dolari.

Recordul categoriei pentru o sticlă de vin cu volum standard fusese anterior de 233.000 de dolari pentru un vin Château Lafite-Rothschild din 1869, adjudecat la o licitaţie organizată în Hong Kong în 2010. Trei exemplare din aceeaşi recoltă au fost adjudecate, în aceeaşi zi, cu prețuri identice. În clasamentul general, care include toate categoriile, precedentul record mondial data din 2007 pentru un jeroboam (recipient de 3 litri) de Mouton-Rothschild din 1945, vândut la New York cu 310.700 de dolari.

…O sticlă de Romanée-Conti din 2011 costă, deocamdată, 26.000 de dolari. Marii degustători ne asigură că acest vin roșu de o mare complexitate (Pinot Noir cu „textură mătăsoasă… arome de cireșe negre, mure și coacăze, suprapuse unora de mirodenii, marochin și fum… postgust extrem de lung”) merită prețul până la ultimul cent!

În loc de epilog. 6 noiembrie 2021. Un anume Don Steiner a plasat oferta câștigătoare - de 1 milion de dolari! - pentru sticla de șase litri de Setting Wines 2019 Glass Slipper Vineyard Cabernet Sauvignon. Vinul a fost făcut în Napa Valley din California de celebrul vinificator Jesse Katz. Nu este clar de ce sticla de șase litri a adus un preț atât de mare. O sticlă de 750 ml din același vin se vindea cu amănuntul pentru numai 185 de dolari - dar din sticla mai mare au fost produse doar 900 de sticle. Se crede că sticla revendicată de Steiner la licitația de caritate este singura de șase litri disponibilă acum. Licitația de caritate intenționa să strângă fonduri pentru fundația celebrului chef american Emeril Lagasse.

…Poveștile Vinului, în curând și pe https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro