Vinul rosé are o istorie întinsă pe 27 de veacuri, începând cu sec. VI î.Hr., când corăbierii au adus anumiți butași de viță-de-vie din Elada în Massalia (Marsilia de azi). Pe vremea romanilor, era băutura favorită a aristocrației, în vreme ce vinul roșu era rezervat soldaților. Azi, în Franța, fiecare a zecea sticlă de vin ajunsă pe piață este una de rosé (termenul însuși provenind din limba franceză).

Deși Provence este socotită patria acestui tip de vin, cu standardul de culoare „a treia foaie de ceapă”, cea mai bine vândută marcă în lume este cea portugheză, Mateus, care, în anii 70, a beneficiat de o campanie de promovare agresivă, în care au fost folosite personalități de toate facturile, de la Jimi Hendrix la Regina Angliei.

Pentru a obține acest vin, pielița și mustul boabelor de struguri sunt lăsate să reacționeze între ele timp de câteva ore, de obicei între patru până la opt ore, înainte ca pielițele să fie îndepărtate și lichidul să fie lăsat să fermenteze singur. Rezultatul este o culoare mai deschisă, cu diferite nuanțe de roz. În cazul vinurilor roșii, cu o culoare mai intensă, pielița și mustul sunt lăsate împreună pentru o perioadă mai lungă. Toată culoarea vinului este derivată din pielița bobului de strugure, așadar cu cât contactul este mai îndelungat, cu atât se extrage mai multă culoare. (În ciuda unei vechi prejudecăți, o altă tehnică pe care o folosesc unii producători de rosé este amestecarea vinurilor roșii și albe pentru a produce o culoare rosé mai deschisă. Dar această tehnică este permisă doar în regiunea Champagne din Franța.)

… Château Miraval este un domeniu din Provence deținut în trecut, începând din 2012, de cuplul Brad Pitt - Angelina Jolie, care au făcut și nunta aici. (60 milioane de euro au plătit pentru Miraval, dar în prezent valoarea s-a triplat!) După divorțul început în 2016, Angelina și-a vândut partea către Tenute del Mondo (firma care deține, în asociere cu familia Frescobaldi, Masetto și Ornellaia), o subsidiară a Stoli Group. Tenute del Mondo colaborează acum cu Brad Pitt și familia Perrin (de la Château de Beaucastel) pentru a produce vinuri de mare succes. În 2020, au lansat și un spumant rosé. Brad Pitt joacă și în reclamele pentru vinurile de la Château Miraval.

De remarcat că Jacques Loussier, cel care a dobândit domeniul înaintea cuplului Jolie-Pitt, era cântăreț de jazz și a construit un studio muzical, aflat acum chiar deasupra cramei. Mari artiști și trupe renumite și-au înregistrat albumele de poveste aici. Între numele care au scris istorie, se numără Pink Floyd („The Wall”) , AC/DC („Blow Up Your Video”), Rammstein, Muse, Wham !, Sting, Chris Rea sau Sade.
Cu 13% alcool, vinul Studio by Miraval este făcut din struguri de Cinsault și Grenache, are culoare roz-pal, „parfum de fructe proaspete și citrice, gust plăcut, prelung cu note de citrice, flori albe și o tentă ușor sărată”. Preț extrem de accesibil, sub 20 euro/sticla.

…Poveștile Vinului, în curând și pe https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro