Regizorul Mircea Drăgan avea mână bună la actrițe seminecunoscute dar foarte atrăgătoare. Asemenea Elenei Ioja, și frumoasa Reka Nagy a devenit populară după ce, în seria „B.D.”, a interpretat-o cu mult farmec pe Domnișoara Angela, pe care o ia în căsătorie simpaticul plutonier Căpșună, jucat de Sebastian Papaiani. Apoi, a cunoscut consacrarea în serialul „Pistruiatul”, în care a jucat rolul fermecătoarei profesoare a personajului principal, căruia i-a dat viață copilul Costel Băloiu. Dar, la puțin timp după premiera serialului de televiziune, actrița a plecat definitiv din țară. Ce s-a întâmplat, de fapt?
Réka Nagy (născută pe 19 noiembrie 1941, la Sfântu Gheorghe, în Covasna) a absolvit Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István” din Târgu Mureș în 1963, avându-i colegi de promoție pe Annamária Biluska, László Darvas, Attila Seprődi Kiss, Erzsébet Kiss, Antal Kocsis și Árpád Visky. După absolvirea studiilor, a fost repartizată la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. După premiera serialului „Pistruiatul” a plecat din țară și s-a stabilit la Budapesta, dar aici, deși a continuat să joace pe scenă și în filme, nu a reeditat succesul din România.
Privind cu melancolie în trecut, actrița a mărturisit cât de mult a însemnat pentru ea rolul din „Pistruiatul”, unde a avut ocazia să joace alături de actori renumiți ai filmului românesc, precum Ion Dichiseanu și Sergiu Nicolaescu. „A fost un mare succes pentru mine acest film. De patruzeci şi ceva de ani trăiesc aici, la Budapesta, dar de câte ori am venit acasă, am auzit că se difuzează. Am terminat Institutul la Târgu-Mureş în 1963. Am avut câteva roluri mici dar în Pistruiatul am jucat cu actori renumiţi, precum Sergiu Nicolaescu, Ion Dichiseanu, ceea ce pentru mine era un lucru extraordinar”.
Actrița a recunoscut că nu a mai urmărit serialul care a consacrat-o de mai bine de 40 de ani. „În 1975 am plecat. Nu am văzut filmul de atunci. Ţin minte că prin 1972-1973, cînd am filmat la el, copiii stăteau pe maşini şi fluierau motivele din film. A fost iubit de lume, muzica a fost foarte bună. A fost frumos. Costel Băloiu era foarte deştept, făcea tot ceea ce cerea regizorul. Era spontan, îmi amintesc că nu au fost probleme. Da, am intrat uşor în rol, atunci îmi era mai aproape de liceu, deci nu fost prea greu. Acum sunt destul de în vîrstă. Mă uit cum a trecut vremea şi mi se pare îngrozitor de repede. În Oradea am filmat, oamenii de acolo au iubit filmările, totul a fost perfect. Din păcate, creatorul serialului, Francisc Munteanu, s-a dus şi cred că este o mare pierdere. Aş vrea să le mulţumesc celor care nu m-au uitat şi să îi salut pe toţi cu drag.”, a declarat actrița într-un interviu din 2008 pentru Jurnalul Național.
În România, Reka Nagy a avut multe roluri în teatru, ea apărând, de pildă, în „Unchiul Vania” de Cehov, „Puricele” de Georges Feydeau sau „Vedere de pe pod” de Arthur Miller, precum și în piese ale unor cunoscuți autori maghiari. Dar a jucat și în numeroase filme de lung-metraj, între care „La vârsta dragostei” (1963), „Golgota” (1966) - Maria, văduvă de miner, „Cântecele mării” (1971) - Silvia, „Brigada Diverse în alertă!” (1971) - Angela, „B.D. la munte și la mare” (1971) - Angela Căpșună, „Sfânta Tereza și diavolii” (1972) - Iulia, „Dragostea începe vineri” (1973) - Ana, „Trei scrisori secrete” (1974), „O lume fără cer”(1981). Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Frumoasa Reka Nagy, Profesoara din „Pistruiatul” sau Domnișoara Angela, iubita plutonierului Căpșună
- Detalii
- Răzvan Grădinaru
- Infodemia