Fascinați de David Popovici și de performanțele lui, mai că nu am observat că, anul trecut, la Roma, doi români au dominat Campionatele Europene de sărituri de la mare înălțime (high diving, platforma de 27 de metri), cucerind medaliile de aur și de argint. Acum, însă, Constantin Popovici și Cătălin Preda  au luat din nou aur și argint, dar la Campionatele Mondiale de la Fukuoka, în Japonia! Dar știați câtă durere se ascunde în spatele acestor incredibile performanțe?

„Înainte de ultimul salt, în mintea mea era să execut un stând pe mâini înapoi cu triplu salt și jumătate înapoi echer și un triplu șurub în poziția echer. Presiunea era foarte mare. Nu e ușor să fii acolo și să auzi urletele de la concurenții care sunt înaintea ta și iau note de 8 și de 9”, a declarat Constantin Popovici după uluitoarea sa performanță, cuvintele lui fiind consemnate de Roxana Fleșeru de la Gazeta Sporturilor, jurnalista care, împreună cu fotoreporterul Raed Krishan, relatează de la Campionatele Mondiale de la Fukuoka.

În timp ce echipele românești de fotbal se chinuie cu formații de mâna a doua și a treia din Europa, doi sportivi români, total lipsiți de mijloace de pregătire și lipsiți de un bazin adecvat probei lor, domină autoritar cea mai grea probă de la Campionatele Mondiale de natație. Și asta se întâmplă după o serie de privațiuni și suferințe teribile: „Numai eu știu ce muncă am depus zi de zi, timp de ani. La Budapesta am fost să văd concursul în cârje. Eram acolo cu piciorul rupt, cu șuruburi. Îl rupsesem după o săritură de la 20 de metri. Atunci a fost momentul care m-a făcut să pornesc pe acest drum. Am urmărit mondialele de high-diving și am văzut că este potențial mare. Cei de acolo spuneau că este maximul. Atunci m-am motivat să arăt că se poate mai mult. Apoi au fost mondialele din 2019, dar am avut ghinion și am avut celălalt picior rupt”.

În 20„8, Constantin Popovici, care încă se antrena la „23 August” sărind pe saltele era invitat la GSP LIve, unde făcea dezvăluiri cutremurătoare: „În timpul unei sărituri, m-am dus glonț până la fundul bazinului, mi-am lovit tibia și peroneul. Am avut dublă fractură. Am avut opt șuruburi, operații. Am avut accidentări grave. În Las Vegas, am sărit de pe un leagăn rusesc. Am sărit și am ajuns prea apoape de sol. Am căzut pe sol de la 6 metri, am avut o contuzie cerebrală. (...) Erau 17 grade, era foarte frig. Eram la 27-28 de metri. Dacă stai puțin prea aplecat, te poate lua salvarea. Am făcut un triplu înapoi cu dublu șurub. Poți să leșini în urma impactului, la o viteză de 90 de kilometri pe oră. Acest sport e total diferit față de săriturile în apă de la 10 metri. Anul trecut mi-am spart 5 dinți de la o săritură. Impactul mi-a clănțănit dinții”, mai spunea el.

„Cea mai mică greșeală te poate costa viața. Oricine are teama la orice săritură. E mai mult să nu greșești. Dacă greșești la 10 metri mai iei o burtă, dar la 27 de metri te ia cu salvarea. Intri în apă cu 85-90 de kilometri la oră. (...) Mulți purtăm proteză dentară. La o săritură îți poți sparge dinții. În 2017, mi-am spart 5 dinți, am sărit de la 15 metri. Am venit un pic aplecat în apă, impactul ăla mi-a clănțănit dinții. Trebuie să intri perfect în apă. La orice intrare cu corpul un pic aplecat e un impact foarte mare asupra feței și pieptului. Atunci depinde de corp. Dacă ești mai puternic, poate nu leșini, dacă ești mai subțirel poate leșini. Am avut un coleg anul ăsta, David Colturi din America, care a venit un pic aplecat și a fost nevoit să-și scoată splina. A avut noroc că l-au dus rapid la spital. Cu așa o marjă mică de eroare, orice gând te poate tulbura.

Săriturile sunt jobul meu. Am făcut parte un an și jumătate din compania Cirque du Soleil, la Las Vegas. Făceam sărituri, am lucrat și pe vas de croazieră ca săritor în apă. Anul ăsta /2018/, am primit un contract în Italia, într-un parc de distracții. Aveam o platformă de 21 de metri. Pentru mine era posibilitatea perfectă de antrenament”.

Marele campion Constantin Popovici, după euforia fabulosului triumf, rămâne, totuși, realist: „„Sunt țări care recunosc acest sport ca un sport de viitor, probabil care va ajunge și unul olimpic. În SUA și Canada sunt bazine speciale pentru asta. Ei investesc pentru că știu că va fi un sport olimpic și vor fi gata să ia medalii. În ale țări, interesul e aproape zero. În România e puțin interes, ar trebui mai mult, pentru că avem cei mai buni săritori din lume. E puțin trist că ești singur. Eu m-am antrenat de multe ori singur, pe cheltuiala mea. Ei vor să ieși campion mondial, dar nu prea se dau bani. Mai sunt alte sporturi, precum săriturile în apă. Dacă s-ar investi mai mult, poate am ajunge unde am fost odată. Eu am fost pe locul 8 în lume în 2008. M-am lăsat în 2011 din cauza asta, apoi am revenit în 2018. Am revenit de plăcere. Eu fac asta pentru mine. De asta am investit banii mei, pe care i-am câștigat cu oase rupte. Nu aștept de la nimeni să facă ceva pentru mine, că s-ar putea să aștept mult și bine”...

Constantin Popovici (născut pe 2 octombrie 1988, la București) este un săritor specializat în săriturile de pe platformă. El este campionul european în 2022 la sărituri de la 27 de metri înălțime. A câștigat mai multe medalii în cadrul Seriei Mondiale Red Bull Cliff Diving și a câștigat medalia de bronz la proba de sărituri de la 27 de metri înălțime la Festivalul Acvatic de la Abu Dhabi în 2021. La proba de platformă 10 metri de la Jocurile Olimpice de vară din 2008, el s-a clasat pe locul 23 la general. Ulterior, a avut o serie de accidentări, a renunțat câțiva ani la sport, dar a revenit în forță în 2018. Are 1,73 metri înălțime și 63 de kg. La Fukuoka, după cele patru sărituri, Constantin Popovici a adunat 472.80 puncte, fiind lider detaşat în clasament. Cătălin Preda l-a urmat, cu 438.45 de puncte. Podiumul a fost completat de Gary Hunt, cu 426.30 de puncte. Anul acesta, Constantin Popovici s-a impus la Red Bull Cliff Diving World Series de sărituri de la mare înălţime. După succesul de la Boston, campionul european s-a clasat pe primul loc şi la Paris. Este un nume uriaș al acestei discipline și reprezintă România de ani buni la marile competiții ale lumii. În 2022, în etapa de la Paris a Red Bull Cliff Diving World Series, a stabilit recordul mondial al acelui moment, după ce a obținut cel mai mare punctaj din istoria cliff diving-ului. 

Născut pe 29 iunie 1991, Cătălin Preda a făcut cunoștință cu săriturile în apă la vârsta de șapte ani, iar dragostea pentru acest sport și platformele înalte s-a dezvoltat în timp. ”Părinții mei voiau să mă înscrie la o școală cu profil sportiv, așa am început lecțiile de înot. Ulterior, la recomandarea instructorului, datorită constituției mele, am trecut la săriturile de la înălțime,” își amintește Cătălin. Prin urmare, în clasa întâi, a ajuns la un colegiu cu specific sportiv din cartierul Vatra Luminoasă, București. Primii ani în acest sport nu au fost ușori. Copil fiind, Cătălin a petrecut trei ani departe de părinți, la un club din Bacău. A revenit în București după ce a început liceul.

Sportivul povestea aici: „Eram în clasa a VI-a când am plecat. În acea perioadă m-am gândit să renunț la sport, să vin acasă și să petrec timp cu familia. A fost însă o fază care a trecut. Când m-am întos în București, m-am înscris la clubul Steaua. Investisem ani buni în sport și am zis că are sens să continui.” După 12 ani de sărituri și după ce a absolvit liceul, Cătălin a luat o pauză de la sport și a plecat la facultate, în Marea Britanie. Însă acolo a găsit un bazin potrivit pentru săriturile de la înălțime și s-a reapucat de antrenamente. La finalul celui de-al doilea an de facultate, și-a ”înghețat” studiile și a plecat cu primul său contract pe un vas de croazieră, în Caraibe și SUA. ”Făceam spectacole. Aveau un bazin de sărituri și platforme de 10 m și 17 m. A fost primul meu contact cu high diving-ul, o nișă nouă pentru mine în acel moment. După ce am cunoscut săritori care erau în circuitul Red Bull Cliff Diving și pe scena săriturilor de la mare înălțime, am început să mă gândesc și eu la această competiție,” povestește Cătălin.

După ce primul contract pe vasul de croazieră s-a încheiat, sportivul a revenit în Marea Britanie, a absolvit studiile, apoi a plecat pe un alt vas, în Macao. El își amintește: ”Anii petrecuți acolo mi-au permis să-mi dezvolt un program tehnic care mi-a adus la Red Bull Cliff Diving. În 2018, am primit wildcard-ul pentru Mostar și am ajuns la primul meu concurs din Seria Mondială.” La debutul în Seria Mondială, sportivul a făcut o săritură nemaiîntâlnită până atunci - Back Quad cu două rotiri. Cu o dificultate de 5,1, puțini sportivi de elită atinseseră această complexitate. În timpul competiției, Preda nu a dezamăgit. Fără nicio emoție, el a terminat pe locul al treilea sezonul de debut. ”Pe parcursul celor patru ani în Macau, am învățat o grămadă de abilități noi și mi-a crescut încrederea în mine, o bază foarte bună pentru construirea unei cariere în sărituri de la mare înălțime”, povestește el.

În 2021, Red Bull Cliff Diving a crescut. După o pauză de 21 luni din cauza pandemiei, Preda a avut o revenire senzațională în prima etapă din sezon: locul 1 în Saint-Raphaël, Franța. ”Țin la pregătirea mentală. Lucrez mult să-mi păstrez încrederea, curajul și calmul.” Încă un podium și două locuri patru, împreună cu o săritură ”perfectă de 10” în Italia, l-au ținut în top până la capătul sezonului. Al treilea loc în clasamentul general l-a calificat ca sportiv permanent în 2022, în Seria Mondială. Personajul carismatic s-a reîntors în 2022 și a excelat, cu numeroase podiumuri, terminând din nou sezonul pe locul al treilea, la o diferență mică față de Gary Hunt și Aidan Heslop. În plus, în etapa de la Paris, Cătălin a stabilit recordul mondial al acelui moment, după ce a obținut cel mai mare punctaj din istoria cliff diving-ului. ”Am avut numai note de 9 și 10 din partea juraților. Acesta e vârful spre care țintești, știi?”, spunea Cătălin după acea performanță.

Tot în 2022, la debutul probei de high diving din cadrul Campionatelor Europene de Natație de la Roma, Cătălin Preda a devenit vicecampion european. ”High diving-ul este o disciplină cu un potențial uriaș. Sper ca atenția pe care acest sport o primește să se transpună și-n acțiuni concrete care să consolideze un program pentru dezvoltarea performanței în rândul noii generații din România.”

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro