În 1963, un film de aventuri făcea senzație în lumea întreagă - „Sandokan, tigrul Malaieziei”, cu Steve Reeves în rolul principal (rol preluat mai târziu, în 1976, de Kabir Bedi). Puțini știu că un român a fost și el implicat direct în producerea lung-metrajului! Ce a pățit el cu tigrul real din film este o poveste incredibilă dar adevărată. Așa cum este și povestea vieții acestui om, vedeta absolută a unui anumit domeniu al cinematografiei italiene, prieten cu Adriano Celentano și nu numai...

Daniel Berquiny este un român pe care puțini conaționali îl cunosc, dar care a marcat istoria cinematografiei italiene în ultimii 40 de ani. S-a născut la București, într-una dintre cele mai mari și mai vechi familii de circari din România, pe numele adevărat Daniel Leibovici, scrie Miruna Căjvăneanu pentru Rotalianul.com. Apoi a emigrat, și-a luat numele de scenă Daniel Berquiny și a reușit să-și construiască o carieră unică în Peninsulă, ca dresor, cascador, actor, fiind cel mai cunoscut profesionist în branșa sa, faima sa ajungând până în Statele Unite.

A jucat și a fost protagonist, împreună cu animalele pe care le-a dresat, în filme celebre italiene alături de Adriano Celentano, Christian de Sica, Massimo Boldi, Leonardo Pieraccioni. A dublat actori în filme precum „Sandokan, tigrul Malaeziei” sau „Misterele Junglei Negre”. În urmă cu câțiva ani, a fondat lângă Roma „Zoo delle Star”, un parc zoologic cu aproape 100 de specii de animale. Trăiește în mijlocul lor are grijă de fiecare în parte. E un adevărat paradis natural, unde fiecare animal este îngrijit și răsfățat, fiind vorba nici mai mult nici mai puțin decât adevărate staruri de cinema - un „Hollywood al necuvântătoarelor”. Parcul său zoologic se află la Aprilia, o localitate în apropierea Romei.

Într-un interviu pentru Rotalianul.com, celebrul dresor a povestit episoade din viața și cariera sa. La 15 ani, Daniel Leibovici a câștigat prima sa medalie de aur la Festivalul internațional de circ din Mongolia. Apoi, timp de șase ani a fost steaua circului Orfei în spectacolul „Nopțile Arabe”, el fiind distins cu premiul „Trapezul de aur”. „M-am născut într-o familie de dresori români cunoscuți, apoi am emigrat de tânăr, ajungând până în Japonia. Am adoptat numele de scenă Daniel Berquiny după ce, cu un contract, am venit în Italia, la unul din cel mai importante circuri din lume: cel condus de Liana, Nando și Rinaldo Orfei. Erau anii ’70-’71. Cariera la circ începea cu rolul de cascador, iar eu eram protagonistul ultimului număr, cel mai dificil. Toată scena era pentru mine”.

În 1980 s-a mutat la Roma unde și-a început aventura cinematografică, ajutat de talentul său dobândit ca dresor, la circ. „Am început să fiu cunoscut, iar în 1981, împreună cu cimpanzeul meu, Tanga, am participat la filmările pentru celebrul film Bingo Bongo cu Adriano Celentano”. Aici, povestea lui Daniel Berquini se împletește cu povestea parcului zoologic pe care îl conduce: „Tanga este și acum alături de mine, are 50 de ani și trăiește la Zoo delle Star. E foarte în vârstă pentru un cimpanzeu, dar la noi e îngrijită bine, de aceea a reușit să ajungă la această vârstă”.

„După Bingo Bongo, ușile lumii cinematografice mi s-au deschis și am lucrat cu animalele mele iubite în numeroase filme: „Phenomena”, „Bertoldo Bertoldino e Cacasenno”, „Fantozzi va in pensione”, „I misteri della Giungla Nera”, „Per Amore solo per Amore” și „SPQR 2000 e mezzo anni fa”, „The Passion of Christ”, „La tigre e la neve”, „Ti amo in tutte le lingue del mondo” și „Vacanze in Crociera”.

În timpul filmărilor în India, ne povestește, a avut parte și de cel mai periculos moment din cariera sa: „M-a atacat tigrul, cel din filmul Sandokan. A fost cu totul neașteptat, pentru că mă cunoștea bine. Dar probabil din cauza climei noi, a faptului că era o femelă în aceeași cușcă, ceva s-a schimbat, m-a atacat. M-am salvat prin miracol, am fost norocos. Puțini sunt cei care supraviețuiesc în cazuri similare”.

Alături de rolurile de dresor sau dublură, Daniel Berquiny a fost invitat să joace ca actor în filme, fondând chiar și o școală de actorie. „Am avut elevi actori care ulterior au devenit foarte cunoscuți, ca Lorella Cuccarini (una din cele mai îndrăgite prezentatoare de show-uri la Rai). Unul din elevii mei, devenit regizor, m-a cooptat în filme realizate de el, chiar recent. Mi-am lăsat coada anume pentru rolurile ca actor protagonist, deseori am interpretat rolul unor indieni, sau unor romi români!”

Daniel Berquiny a mai fost protagonist, împreună cu animalele sale, în numeroase seriale, programe și reclame TV, difuzate pe cele mai importante canale din Italia: în serialul „Don Matteo”, emisiunea „Domenica in” pe RAI uno sau „Scherzi a parte” pe Canale 5. „Sunt respectat aici, în Italia, din punct de vedere profesional și sunt mândru că am o carieră de peste 40 de ani, făcând ceea ce îmi place”.

Parcul „Lo Zoo delle Star” se întinde pe o suprafață de trei hectare și adăpostește aproape 100 de specii, printre care tigri, lei, leoparzi, pantere, pume, cimpanzei, canguri, cămile, zimbri americani, zebre, ratoni, lame, șerpi veninoși și constrictori, anaconde, crocodili, șopârle, papagali și multe altele. Parcul este împărțit pe trei niveluri, astfel încât animalele prădătoare să nu fie văzute sau simțite de cele care în natură ar constitui prada lor. Astfel se evită ca cele din urmă să fie supuse unor situații de stress. De asemenea, fiecare animal are la dispoziție un habitat specific: tigrul are o piscină în care să se răcorească vara, maimuțele copaci unde se pot cățăra în voie, reptilele o grotă unde s-a creat un micro climat tropical etc”.

„Când am venit să văd terenul, aici era o groapă imensă, povestește Daniel Berquiny, Prietenii mei au zis că sunt nebun. Dar până la urmă au văzut că am realizat ceea ce mi-am propus. O casă pentru animalele mele. Și eu trăiesc cu ele, aici. Aproape toate sunt vedete în diferite filme. Eu țin la ele ca la o familie. Leoaica noastră era aproape oarbă, am operat-o de cataractă, a fost prima și unica operație de acest fel din lume. Oriunde ar fi fost lăsată așa, pentru că riscurile și cheltuielile unei operații sunt foarte mari”.

„Animalele nu te mint, sunt sincere, reale, nu se ascund de tine. Eu le ascult, le înțeleg, am învățat să trăiesc în mijlocul lor. Iubesc natura, iubesc animalele și mă simt mai sigur printre ele decât printre oameni. Câteodată am impresia că adevărata junglă e afară, printre semenii noștri. Circul este o formă de conviețuire care durează de peste 2000 de ani, unde găsești oameni de toate rasele, culorile, religiile, alături de tot felul de animale. Deși e atât de diferită, toți conviețuiesc în pace. Afară, un alt seamăn de-al tău te poate înjunghia pentru că ești de o altă religie, sau tot un om ca tine pune o bombă unde mor persoane nevinovate. În lumea animalelor nu există așa ceva”.

Nu este ușor să întreții o asemenea structură, care are și o funcție didactică: „Am cheltuit mult, mai ales în timpul pandemiei, doi ani de zile parcul a fost închis vizitatorilor. Gândiți-vă că doar electricitatea costă 5000 de euro pe lună. Ca să nu mai vorbim de hrană, îngrijire. Un tigru mănâncă 10 kilograme de carne pe zi! Pentru animalele noastre, am făcut și facem sacrificii”. În viitor, actorul și dresorul românul dorește să ducă mai departe pasiunea lui, prin extinderea parcului, care va deveni un Safari ce va putea fi explorat de vizitatori. În România, merge doar în vizită, pentru că țara s-a schimbat de când a plecat. „România e o țară frumoasă, dar (...). Eu am prieteni acolo, mă mai văd cu ei. Dar viața mea e aici, în Italia, unde m-am stabilit. Am doi copii care îmi calcă pe urme, am proiecte de viitor cu parcul zoologic. Am realizat un mic colț de paradis, alături de animalele mele, care pentru mine este acasă!” ( Povestea completă o puteți citi aici. )

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro