...Uneori, geografia interferează nedrept cu arta, iar provincia scoate din circuitul gloriei marile talente genuine. Mulți specialiști afirmă, de pildă, că dacă ar fi jucat pe una din scenele bucureștene, Melania Ursu ar fi putut fi comparată cu Gina Patrichi sau cu alte mari vedete ale teatrului românesc. Deși a fost steaua indiscutabilă a Naționalului clujean, ea nu a repurtat, însă, succesul pe care îl merita. Nici pe plan personal, distinsa slujitoare a Thaliei nu a avut mai multă șansă, ea fiind o vreme căsătorită, având și un fiu, cu actorul Marius Bodochi (cu aproape două decenii mai tânăr), care, după 1990, s-a mutat în Capitală, cunoscând faima la Naționalul bucureștean și având o relație stabilă cu o faimoasă ziaristă...
Melania Elena Ursu (16 iunie 1940, Sibiu – 12 ianuarie 2016, Cluj-Napoca) a absolvit IATC I.L. Caragiale" București, promoția 1961, la clasa profesorului universitar Moni Ghelerter, devenind o mare actriță și dascăl de teatru. Între 1977 și 1979 a jucat la teatrul din Târgu-Mureș. În perioada 1968-1970 a fost profesor de actorie la Liceul de coregrafie Cluj, apoi în 1976-1978 a fost profesor asociat la catedra de arta actorului - Institutul de teatru Tg.Mureș. A continuat în perioada 1988-1991 ca profesor asociat la cursurile de actorie, mișcare scenică, machiaj, Secția canto la Conservatorul „Gh. Dima". Melania Ursu a fost actriță a Teatrului Național din Cluj și cadru didactic la secția de actorie a Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică "Octavian Stroia". A predat cursuri de actorie și la Facultatea de Teatru și Televiziune a universității clujene.
Are o bogată filmografie: Gaudeamus igitur (1965), Misterul lui Herodot (1976), Mere roșii (1976), Iarba verde de acasă (1977), Vis de ianuarie (1979), Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu - Doamna Chiajna (1980), Munții în flăcări (1980), Dragostea mea călătoare (1980), Pădureanca (1987), Flăcări pe comori (1988), Meditație lacustră (1995), Feedback (2006), Caravana cinematografică (2009). Cele mai importante roluri în teatru au fost cele din piesele unor mari aitori: Euripide: Ifigenia în Aulis - Corifeea, Henrik Ibsen: Constructorul Solness - Kaja Fosli, Vlad Mugur: Un vis în noaptea miezului de vară după Shakespeare, Tudor Mușatescu: Geamandura - Luna, Dumitru Radu Popescu: Rochia, Dumitru Radu Popescu: Vara imposibilei iubiri, Alexandru Voitin: Avram Iancu, Oscar Wilde: Evantaiul doamnei Windermere, Oscar Wilde: O femeie fără importanță. A ajuns la peste 90 de roluri interpretate în spectacole din dramaturgia naţională şi internaţională. A făcut parte din distribuţia celebrului „Hamlet” de Vlad Mugur, reper al scenei teatrale româneşti post-decembriste. De-a lungul timpului, Florin Piersic a făcut trimiteri repetate la amiciţia care îl leagă de Melania Ursu, cei doi fiind colegi în spectacolul de succes „Logodnicele aterizează la Paris”. De asemenea cunoscutul actor Dorel Vişan a fost un alt cunoscut coleg de scenă al ei, pe pagina biografică de pe site-ul Teatrului Naţional din Cluj cei doi apărând în spectacolul „Divorţ în stil italian”. În anul 2012 Melania Ursu a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.
...„Era şocant ca un tânăr, aveam 22 de ani, să se îndrăgostească de o femeie cu mai în vârstă decât el. Noi nu am ţinut cont. Nu a fost prima dragoste, dar pe ea am iubit-o foarte mult. M-a atras felul de a fi. Melania Ursu era o femeie foarte interesantă. S-a creat o legătură foarte frumoasă, nimic vulgar, între noi, treaba asta a venit peste vreo trei ani. Apoi ne-am căsătorit. Lumea teatrului comenta, ea avea un copil, soţul ei era un balerin cunoscut. A fost o relaţie absolut superbă. Eu nu am simţit diferenţa de vârstă”, a dezvăluit Marius Bodochi, pentru Spynews.ro.
Marius Bodochi a avut o relație de 15 ani cu regretata actriță Melania Ursu, alături de care a și urcat pe aceeași scenă. S-au căsătorit când au aflat că urmează să aibă un copil, însă mariajul nu a rezistat. „Da, ne-am căsătorit când eu eram încă student. Pentru că așteptam un copil și… ne-am căsătorit. Voiam să facem pasul, dar nu țineam neapărat la hârtiuța aia. A fost o relație foarte faină, care a ținut 15 ani. Nu e chiar puțin. Dar nu-mi aduc aminte decât momentele plăcute. Au fost și momente tensionate, ca în orice relație, dar au fost foarte multe momente plăcute, de viață adevărată, și cred că alea contează. (...) Un copil te responsabilizează, iar asta mie mi-a prins foarte bine. Nu mai ești tu în prim-plan, trebuie să fie el, dacă vrei să fie bine. Eu spun cu mândrie că m-am ocupat de Alex de când s-a născut până în ziua de azi. Nu mi-e indiferent ce se întâmplă cu el, ce face, cum trăiește”, declara actorul pentru Viva!, în 2021.
„Am înşelat-o, dar nu cu sufletul. Cu înşelatul poate fi şi un fel de verificare. Dar da, s-a întâmplat. Femeile mi-au făcut curte. Cu înşelatul se întâmplă de multe ori. Ea a aflat. Nu mi-a reproşat că am înţelat-o. Era foarte inteligentă. Îmi spunea vag. Cred că ea avea în minte că trebuie să mă lase să mă conving singur ce este bine să fac. Şi treaba asta mă făcea pe mine să mă simt vinovat fără să-mi reproşeze. Îmi spunea de-a dreptul. Ştiu că s-a întâmplat ceva, nu vrei să-mi spui ce. Era un bun psiholog şi simţea foarte bine. I-am spus, am fost cu o doamnă, cu o fată, nu ştiu de ce. Poate din curiozitate, sau din prostie, sau că voiam să sar într-o altă mare", a spus Marius Bodochi la emisiunea tv Acces direct.
Ruptura nu a avut legătură cu plecarea lui Marius Bodochi la București: „Nu, ruptura era dinainte. S-a produs la un moment dat pentru că s-a produs. Nu aș putea să spun că din cauza asta sau din cauza aia… Pur și simplu s-a produs, dar eu nu am rămas cu resentimente după, nu am avut nicio problemă. Am vrut să rămânem prieteni. Am reușit cât am reușit, dar dup-aia eu am plecat din Cluj și s-a terminat totul. Dar, când doi oameni aduc pe lume un copil, treaba asta îi leagă. Niciodată însă nu am folosit copilul ca pe o minge de ping-pong între noi”.
Fiul lor, Alexandru, nu a devenit actor, deși provenea dintr-o familie de mari actori: „Pentru că are alte înclinații. A jucat într-o piesă regizată de Mihai Măniuțiu, într-una pusă în scenă de domnul Victor Ioan Frunză, în „Coriolan, regizat de Cristian Theodor Popescu. Aici era fiul meu, iar Silvia Ghelan era mama. A fost o perioadă foarte faină, dar pasiunea lui era desenul, îi plăcea pictura. De-aia a făcut Liceul de Arte Plastice. Îi plăceau sportul, muzica și limba engleză. A ajuns să lucreze pentru MTV, dar nu în România”.
Marius Bodochi experimentează rolul de părinte încă din facultate. După divorț, copilul a ales să locuiască alături de tatăl său. Deși de 15 ani Alexandru s-a mutat la Amsterdam, legătura tată-fiu este în continuare una foarte strânsă. „Îmi doresc să fiu sănătos, să pot munci, să stau cât mai mult posibil cu băiatul meu. Alexandru locuiește în Amsterdam, nu suntem despărțiți deloc, distanța nu mai e o problemă, distanța unește. Este de mulți ani acolo, de 10 ani. Acum e inginer de sunet la MTV Amsterdam”, ne-a spus el mândru. Actorul nu a luat niciodată în calcul varianta de a se muta în Olanda. Marius Bodochi iși vizitează des fiul, care locuiește la Amsterdam ”Nu, pentru că putem fi împreună când vrem noi, mai repede ajungi la Amsterdam decât în Militari. Dacă eu mă urc în mașină să mă duc la capătul cartierului Militari, îmi trebuie vreo 3 ore. Pentru Amsterdam nu îmi trebuie decât două. Mă duc des acolo, vine și el, stăm câteva zile, e perfect. Nu cred că dacă ar sta în România ne-am vedea mai des, nu”, a declarat, în 2019, pentru Libertatea, Marius Bodochi.
„Băiatul a vrut să stea cu mine, pentru că școala lui era chiar lângă clădirea unde mă mutasem eu. Școala lui era la numărul 68 și eu stăteam la numărul 70. A fost o perioadă foarte frumoasă, am luat-o pe mama mea cu mine, bunica lui, și au avut o relație tare bună. Dar el a păstrat o relație permanentă și cu mama lui, locuia și ea foarte aproape de casa asta unde mă mutasem, nu era nici un kilometru, el avea camera lui și la maică-sa, avea cameră și la mine, deci putea să stea unde dorește. Dar aici fiind bunica, s-a atașat de loc și era normal, pentru că ea și-a dedicat ultimii 30 de ani din viață creșterii lui”, a mai povestit actorul.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Melania Ursu, steaua teatrului clujean și imposibila ei poveste de dragoste cu un mare actor
- Detalii
- Mirel Bădoi
- Infodemia