În 2003, când avea 46 de ani, genialul și polivalentul muzician Doru Căplescu a pierit la doar trei zile după ce se întorsese din Olanda în țara natală, în care voia să revină definitiv și unde intenționa să-și deschidă un studio de înregistrări ultramodern. A lăsat în urmă o creație bogată, spectaculoasă... dar și o fiică „secretă”, la Copenhaga.
Doru Caplescu, instrumentist, compozitor si solist vocal, a fopst supranumit "omul orchestra", fiind considerat unul dintre cei mai talentati muzicieni ai Romaniei. Înainte de 1989, el a orchestrat piese celebre ale lui Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Aura Urziceanu sau Anda Calugareanu, apoi s-a stabilit in Olanda.Tot inainte de ’89, Căplescu a stat o buna perioada in Danemarca, unde a cunoscut-o pe Bettina, care i-a daruit o fiica, Sabina, nascuta in 1989. Fata poarta si numele de familie al mamei, dar si pe cel al tatalui, Nielsen-Caplescu, desi Doru nu a mai ramas cu familia pe care si-a intemeiat-o in Danemarca.
În 2003, Căplescu, care între timp se stabilise în Olanda, a venit in tara cu gandul sa găsească o modalitate prin care să poată reveni definitiv in România. Avea planuri mari dar destinul a hotărât altfel. La numai trei zile dupa ce a sosit la București, Doru Căplescu a suferit un infarct cares-a dovedit fatal, artistul încetând din viață la doar 46 de ani. Disparitia sa a trecut aproape neobservata, apropiatii sai plangandu-se ca aceasta a fost consemnata doar la rubrica de anunșuri funerare a unor ziare. Fiica lui, Sabina, locuieste in continuare la Copenhaga, alaturi de mama sa.
Născut pe 5 martie 1957 la Bucureșlti, făcea parte dintr-o familie de muzicieni, tatăl său fiind trompetist în orchestra Radioului, fratele - clarinetist, iar o nepoată - violoncelistă. El însuși a început să studieze pianul la vârsta de cinci ani, iar pe la 11 deja evolua pe scenă, dar ca trompetist, asemenea tatălui său. A urmat Liceul de Muzică și, apoi, Conservatorul. A abordat mai mulye genuri, de la folk (într-o trupă din care făcea parte și Mircea Florian) la jazz. Multă vreme (1977-1984) a făcut parte din formația Cristal a lui Puiu Crețu, al cărui solist vocal era Vasile Șeicaru. Doru Căplescu activa ca trompetist, clăpar și, uneori, percuționist. Împreună cu trupa, a efectuat turnee în țară și în străinătate, ajungând până în Cuba. În paralel, la Club A, cânta și în trupa Basorelief, împreună cu Iulian Vrabete și Relu Bițulescu. La jumătatea deceniului nouă, împreună cu Dan Creimerman, Doina Spătaru și Olimpa Panciu a întreprins turnee în străinătate, alături de formația Star 2000 a lui Petre Geambașu. Cu formația Romanticii, a lui Mircea Drăgan, ajungea și în Kuweit. În 1988, alături de big band-ul Electric-Cord, acompaniază formația The Platters în țările scandinave, ocazie cu care o cunoaște pe mama fiicei sale, daneza Bettine.
Spre sfârșitul deceniului nouă al secolului trecut, se remarcă în calitate de orchestrator, șucrând, între altele, faimoasele albume „Piața Romană, numărul 9” al lui Nicu Alifantis și „Secunda 1” al lui Mircea Baniciu. Pentru Silvia Dumitrescu compune două melodii faimoase: „Dansul (...e normal la vârsta mea)” și „Miracol Infinit”. Influențat de Adrian Enescu, se apropie și de muzica electronică. În timpul evenimentelor din Decembrie 1989, s-a aflat la televiziune. A compus celebra melodie „22”, pe care a interpretat-o el însuși. După 1991, a efectuat lungi turnee în Occident împreună cu trupa Sfinx Experience a lui Mișu Cernea. Se stabilește ulterior în Olanda, unde absolvă la Amsterdam o școală de „inginerie muzicală” și înființează firma Blue Fish Music, la Haga. Dar intenționa să mute firma în România, în fatidicul an 2003...
Așa cum atestă și Andrei Partoș, Mircea Nicolau a realizat o remarcabilă documentare quasi-exhaustivă despre activitatea muzicală a inegalabilului Doru Căplescu.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Doru Căplescu, trista poveste a „omului-orchestră”. Ce i s-a întâmplat la doar trei zile după întoarcerea în România
- Detalii
- Răzvan Grădinaru
- Infodemia