Blonda memorabilă a filmului românesc, (Gabriela-)Aimée Iacobescu (23 iunie 1946, Unguriu, Buzău – 27 martie 2018, București) a avut, din păcate, un final de carieră dezolant. Ea a fost scoasă fără menajamente din distribuția piesei în care a jucat de către o celebră colegă de scenă, care era și autoarea montării, Aimée Iacobescu acuzând un veritabil complot țesut împotriva ei. 

Aimée Iacobescu a absolvit Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București (IATC), azi Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară. Aimée Iacobescu a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea în faimoasele filme cu haiduci și a devenit apoi preferata inginerului-regizor Sergiu Nicolaescu. A rămas în amintirea publicului cu rolul Domniței Ralu.

„Cred că m-am născut pentru actorie. Pe partea profesională mă consider norocoasă pentru că întotdeauna am avut publicul lângă mine. Nu am să renunţ niciodată la Teatrul Naţional, acolo am început şi tot acolo vreau să mor. Poate unicul lucru care te consolează ca actor în România este modul în care te privesc oamenii pe stradă. Mă doare că teatrul şi-a pierdut magia. Când intrai în teatru, uitai tot. Teatrul era foarte iubit şi se conştientiza acest lucru. În ceea ce mă priveşte, mi-am iubit toate rolurile şi am încercat să fiu cât se poate de sinceră, pentru că sinceritatea, naturaleţea reprezintă cheia fiecărui rol. Sigur că am fost nemulţumită când m-am văzut jucând aproape acelaşi gen de rol, dar mi-am zis că trebuie să găsesc mijloace să nu semăn cu cea de dinainte, ca de fiecare dată spectatorul, văzându-mă, să nu se plictisească. Am căpătat maturitatea, experienţa şi energia care ar fi fost păcat să se piardă în aşteptări inutile. Dacă în teatru convenţia este acceptată de spectator, la film el se aşteaptă să vadă viaţă netrucată”, spunea actrița într-un interviu pentru Jurnalul.ro.

Când Aimee Iacobescu si-a incheiat socotelile cu teatrul, ea a atacat-o dur pe Rodica Popescu-Bitanescu, actrita si regizor in piesa „5 femei de tranzitie”, dupa ce aceasta a eliminat-o din piesa pe motiv ca uitase cateva replici. Ea a acuzat-o explicit pe aceasta, dar si pe celelalte actrite din piesa, Viviana Alivizache, Magda Cernat si Tania Popa, ca din cauza lor s-a imbolnavit ulterior si a ajuns in spital.

„Colegele mele faceau tot soiul de bancuri tampite pe seama mea, imi taiau replicile, eu incercam sa le ajut pentru ca am fost sefa de promotie la IATC cu media 9,48 si de aceea am fost angajata direct la TNB, ei ele spuneau ca fac parada de cultura. M-au suparat foarte tare inclusiv in spectacole: imi taiau aplauzele, se asezau in fata mea ca publicul sa nu ma vada, profitand de rolul care ma obliga sa stau pe un scaun, mai in spate.

La unul dintre spectacole, fara sa vreau – se mai intampla, mai ales ca jucam fara sufleur – am uitat o replica. A doua zi la 7 dimineața, am primit un telefon de la doamna Bitanescu: „De maine nu mai joci in piesa mea! Dar te rog sa nu-i spui lu’ ala!” „Care ala?” „Stii tu care!”... Si mi-a trantit telefonul. Era vorba despre Ion Caramitru. Piesa a fost scrisa de ea, dar TNB a achizitionat-o, plus ca am avut si eu o mare contributie la textul piesei.

(...) Atunci am facut o depresie si o criza de panica. Am renuntat la aceasta piesa din cauza presiunilor psihice facute asupra mea din invidie. Niciuna dintre partenerele mele – pentru ca nu le pot considera colege – nu jucase cat mine, nu facuse filmele mele si nu avea popularitatea mea... Erau infatuate si ma acuzau ca am distrus spectacolul din acea seara”, a spus Aimee Iacobescu  pentru ziarul Ring.

Actrita a explicat ca totul a fost de fapt un complot menit s-o scoata din circuitul actoricesc. „Ce mi-au facut e inadmisibil. Oricine poate uita... Si ea uita destul. A fost un complot. Le deranja ca eram mai aplaudata decat ele. Mi-au vanat greseala ca sa ma termine”, a răbufnit supărată actrița.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro