...Poate părea de la sine înțeles, dar, din păcate, nu este deloc așa! Degeaba investești bani în dezvoltarea economică dacă neglijezi dezvoltarea spirituală! Cultura îți hrănește creierul la fel cum mâncarea face asta pentru trup. Iar literatura încă te mai poate face să visezi cu ochii deschiși, ziua în amiaza mare!

De aceea, nu pot fi de acord cu pesimiștii care afirmă că literatura e pe cale de dispariție și că doar un grup din ce în ce mai restrâns de elitiști (sau „snobi”!) o mai cultivă și că aceștia o fac mai mult din rutină decât dintr-o nevoie interioară. Ca editor, mă încăpățânez să public zeci de titluri și de autori români în fiecare an și voi continua să fac asta cât de mult voi putea. Nu e o frondă, ci așa simt că trebuie să fac pentru că eu știu că bucuria de răsfoi o carte proaspăt apărută, de a percepe mirosul de cerneală tipografică și, efectiv, de a ține un volum nou în mână nu poate să mi-o ia nimeni. Editura Integral și-a asumat dintotdeauna și, în special, de la relansarea ei cu un deceniu în urmă, această sarcină ingrată și, practic, „necomercială”. Am tipărit peste 1000 de titluri, în special scriitori de limba română, dar și câteva serii de traduceri. Am avut chiar privilegiul de a „descoperi” un mare scriitor într-unul dintre cei mai importanți oameni de teatru contemporani, mă refer la Alexandru Hausvater, care a devenit exclusiv autorul editurii noastre. Proza lui este- și nu o zic doar eu! - una de cel mai înalt nivel și de o mare originalitate.

În aceste condiții, fără a mă simți un Sisif ci, mai degrabă, un Prometeu, vă anunț că la Integral vor apărea în continuare cărți ale autorilor români. Și nu puține! Chiar în momentul de față, pregătesc pentru tipar un roman neconvențional al unui mare poet contemporan. „Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaște curățit prin jar”... Nu întâmplător ultimul mare succes al Editurii este volumul Phoenix Har/Jar!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro