Ileana Șipoteanu (născută pe 22 iulie 1967, la Rucăr, în județul Argeș) a început, în anul 1983, să cânte alături de formația ,,Valahia" din orașul Pitești, abordând melodii din repertoriul interpreților de muzică ușoară românească, la modă în acea vreme. Tot la Pitești urmează și cursurile Școlii Populare de Artă la clasa profesoarei Cornelia Voica. După ce era să-și rateze cariera din cauza examenului pentru carnetul de conducere a tractorului, un moment de cumpănă s-a petrecut în decembrie 1989, când, sub șocul evenimentelor care aveau loc în țară, și-a pierdut complet vocea timp de un de zile!

În 1983, era în clasa a XI-a și, deși foarte emotivă, împinsă de la spate de colegii ei, a urcat pe scenă la un concert al trupei Valahia și a interpretat două melodii ale Mirabelei Dauer, cucerind audiența. Pleacă în turnee cu trupa și, în 1985, se angajează la Teatrul ,,Alexandru Davila" unde își desfășoară activitatea timp de cinci ani. În 1986 are loc debutul muzical în Televiziune la emisiunea ,,Album Duminical", cu melodia în primă audiție a compozitorului Dumitru Lupu pe versurile lui Eugen Dumitru ,,Nu e greu,,. În 1986 debutează pe scena Festivalului de la Mamaia cu alte două piese în prima audiție : ,,Când amintirile le retrăiești" de Vasile V. Vasilache și ,,Nu sunt vorbe câteodată" de Dumitru Lupu (care-i va deveni soț și îi va crea repertoriul personal).

Ileana Șipoteanu a avut multe apariții de succes pe canalele românești de radio și televiziune și peste 100 de cântece înregistrate, prezentă fiind în concerte sau spectacole de revistă ale teatrelor muzicale: ,,Constantin Tănase" (București), ,,Nicolae Leonard" (Galați), ,,Majestic" (Ploiești) etc. A fost căsătorită cu compozitorul Dumitru Lupu (pe care l-a urmat la Constanța și cu care are o fiică, Dumitrana-Teodora, băscută în 1997) dar a mai colaborat și cu alți compozitori, cum ar fi Gheorghe E. Marian, Virgil Popescu, Dan Beizadea, Dan Stoian, Aurel Manolache etc.

Soțul ei, Dumitru Lupu (25 mai 1952, Giurgiu – 22 iulie 2017) a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto. Dumitru Lupu a compus o mulțime de melodii de muzică ușoară. Creațiile sale au avut succes de public, majoritatea devenind în timp adevărate șlagăre. „Caracterul compozițiilor lui Dumitru Lupu este unul sensibil, romantic. Multe melodii care ne-au rămas de la el sunt cântece de dragoste.” Pe multe dintre cântecele sale i le-a încredințat, spre interpretare, soției sale (cântăreața Ileana Șipoteanu). Anterior, a mai colaborat cu succes, pentru interpretarea creațiilor sale, cu solista Carmen Rădulescu. Anterior relației cu Ileana Șipoteanu, compozitorul a fost căsătorit cu o altă cântăreață, Viorela Filip.

Dumitru Lupu a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF). A fost profesor universitar doctor.(în muzică) la Universitatea „Ovidius” din Constanța, din anul 2014. A participat, ca membru al juriului, la diverse festivaluri/concursuri de muzică ușoară. A fost și dirijor al orchestrei Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești, între anii 1982-1990 și al orchestrei teatrului Fantasio din Constanța, între anii 1990-2004. A locuit, cu familia sa, în orașul Constanța. Dumitru Lupu a mai fost și inițiatorul festivalului "Mamaia copiilor" de pe Litoral.

Într-un interviu din 2012 cu cunoscuta jurnalistă Alice Năstase-Buciuta, pentru revista Tango - Marea Dragoste, Ileana Șipoteanu a povestit ce i s-a întâmplat în decembrie 1989: „Noi ne-am retras la malul marii si bine am facut. Sigur, era foarte bine si daca stateam in Bucuresti, era bine pentru profesie, dar ne-am retras acolo intr-o oaza de liniste pentru ca nu mai puteam eu, am avut atat de mult de lucru in perioada aceea 1985-1990, nu aveam nicio zi libera, veneam, lasam un bagaj, plecam cu un altul, eram numai pe drum si nu am mai rezistat, iar la Revolutie mi s-a intamplat ceva rau. Revolutia m-a prins la Bacau, eram cu Octavian Ursulescu si cu Gabriel Cotabita si va dati seama cum a fost drumul de la Bacau la Bucuresti. M-au lasat noaptea la Piata Rosetti, iar eu trebuia sa ajung in Piata Romana. Si atunci, in 17- 18 decembrie, in zilele acelea, din pricina drumului pe care l-am facut in noapte, ingrozita, am facut un soc emotional si mi-am pierdut vocea. Eu nu am mai vorbit deloc un an de zile. (...)M-a trimis o cantareata de opera la Spitalul Coltea, la doctorul Ionescu si mi-a dat un tratament. Si mi-a zis sa nu vorbesc deloc, pentru foarte mult timp. Drept care in perioada aceea, desi am mai aparut pe scene, am cantat doar playback, pentru ca aveam contracte de onorat. (...) Foarte, foarte greu mi-am revenit. Mitică / soțul - Dumitru Lupu/ m-a ajutat foarte mult, pentru ca mereu imi spunea: „Este foarte bine”, desi nu era deloc bine, si nu mai puteam sa mai apar in spectacolele mari, sa cant live in festivaluri, pentru ca emotiile ma copleseau, nu mai puteam sa ma controlez… Pentru un artist asta este o mare dramă”.

Cariera ei a stat de la bun început sub semnul întâmplărilor incredibile, inclusiv contextul în care s-a angajat prima dată, la 19 ani, în orchestra teatrului din Pitești: „Ma suna intr-o zi seful de sectie de la Teatru sa-mi spuna ca pe data de 8 iunie, in 1985, este concurs. Dar eu pe 8 iunie aveam examen de conducere a tractorului. Toti prietenii mei de la Liceul de Silvicultura isi luasera permisul de conducere pentru tractor, asa ca eu l-am implorat pe tata sa vorbeasca cu maistrul sa ma lase si pe mine sa-mi iau carnetul. Asa ca am zis clar: „Eu nu pot sa vin la concursul din 8 iunie pentru ca am examen de conducere tractor”… Probabil ca omul s-a inchinat, cred ca a zis: „Fata asta nu e intreaga la minte”. Si nu m-am dus la concurs, m-am dus la tractorul meu… Norocul a fost ca nu s-a prezentat nimeni la concurs in ziua aia si concursul s-a reprogramat. Ca sa vezi destinul… Si, cand m-am dus eu la concurs, peste o luna, a mai venit o fata, care era si flautista. Cantam si eu la chitara, dar cantam asa, ca un amator, insa ea era flautista, avea liceul de muzica, si m-am cam speriat. Am zis: „Na, ti-a trebuit carnet de tractor!” (...) Dar, pana la urma, amandoua am luat concursul, pe mine m-au luat sa cant si pe ea au bagat-o in orchestra. Si acolo, la concurs, a fost prima mea intalnire cu Mitica / compozitorul Dumitru Lupu, viitorul soț, era șeful orchestrei/. Si apoi… Hai sa repetam pentru Festivalul de la Mamaia, hai sa facem o piesa noua, am fost nu impinsa de la spate, dar tot timpul coordonata intr-un fel. Nu am fost nevoita sa ma duc eu sa ma zbat, eu am avut un drum mai usor, din fericire”...





.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro