Scena și cinematografia au mai pierdut o floare rară în iarna lui 2023... Valeria Ogășanu, cunoscută, după numele de fată, și ca Valeria Marian (23 septembrie 1946, București – 26 februarie 2023, București) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie în 1969.

În 1968, joacă primul rol în filmul „Vin cicliștii”. În aceeași perioadă, apare și într-unul din rolurile principale ale producției DEFA-Berlin, „Marea încercare", regizat de Kurt Matzig, având ca parteneri pe actorul german Norbert Christian și pe actrița sovietică Galina Polskih. Alte roluri notabile pe marele ecran: „Brigada Diverse intră în acțiune” (1971), „Frații Jderi” - rolul Jupânița Nasta (1974), „Alarmă în Deltă” (1975), „Un august în flăcări” (1973), „Trandafirul galben” (1981), „Fram” (1983),  A jucat pe scena teatrului „Bulandra” din București.

Căsătorită cu actorul Virgil Ogășanu (cel care a fost înainte, pentru o scurtă perioadă de timp, și soțul Irinei Petrescu), împreună au avut un fiu pe nume Mihai Ogășanu. Actorul Virgil Ogăşanu şi-a întâlnit soţia, pe Valeria, chiar pe scena Teatrului „Bulandra”, unde aceştia au jucat zeci de ani, până de curând. Mihai, fiul lor, compozitor şi actor, a compus zeci de hituri, unele dintre cele mai cunoscute fiind “Extravaganzza”, “Zig-zagga’, “Le, le”, pe care Loredana Groza le-a transformat în hituri. În 2019, acesta a participat la Eurovision nu cu una, ci cu două melodii, el fiind unul dintre cei mai talentaţi compozitori din noul val. 

Virgil Ogășanu și-a oficializat povestea de dragoste cu Valeria la aproape doi ani după ce s-au cunoscut pe scena Teatrului Bulandra. Maestrul ne-a povestit că în cea mai importantă zi din viața lor au avut alături familia, prieteni, dar și colegi din teatru. A fost un eveniment reușit, de care își aduce aminte cu drag, chiar dacă nu s-a consumat la vreun restaurant cu ștaif, ci în apartamentul de bloc pe care abia și-l cumpăraseră și care era aproape gol.

„Aveam apartament de trei camere în Titulescu, acolo stăteam, îl făcusem frumos, l-am vopsit, l-am văruit, am pus în baie gresie, era o ceramică maronie, foarte frumoasă și am făcut căsătoria civilă acolo. Nu aveam nici scaune, nici masă, nu aveam nici perdele, aveam doar aragaz, frigider și atât. Și atunci, vecinii din bloc au adus mese de la ei, scaune de la ei, dar aveam un chelner de la Athénée Palace care ne servea. Acolo au venit toți actorii, inclusiv Marin Moraru, care se plângea: «Măi, de ce ai pus oglinda la baie așa înaltă? Asta e pentru tine, pentru că eu nu văd decât capul». A fost foarte frumos, a fost o nebunie întreagă, cu toți colegii, mai stăteau pe jos, mai pe scaun, dar eram fericiți”, a rememorat, pentru Libertatea, Virgil Ogășanu.

Cei doi actori au ales să facă și petrecerea de nuntă în același loc. „Cununia religioasă am făcut-o mai târziu, la câteva luni, tot acasă, am fost la biserică, apoi am sărbătorit evenimentul în același apartament. Între timp, mai apăruseră niște lucruri, aveam și un televizor alb negru, Național se numea, pe care l-am plătit în rate. Totul era în rate, casa, mașina”, a povestit actorul.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro