Distins cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2016, actorul Constantin Drăgănescu (27 septembrie 1936, Constanța – 26 martie 2020, București), care a făcut mici capodopere din rolurile secundare (peste 55!) în care a fost mai tot timpul distribuit, și-a încheiat cariera fără prejudecăți, ca și un Gheorghe Dinică de altfel, jucând cu succes într-un serial de televiziune, în cazul său „Las Fierbinți”.

Constantin Drăgănescu și-a început cariera artistică pe scenele teatrelor din Constanța și Piatra Neamț pentru ca puțin mai târziu să se angajeze la Teatrul Bulandra. În total, zece ani de teatru după care, în 1971, a venit și prima prezență pe marele ecran, grație unui mic rol în filmul lui Manole Marcus, Puterea și adevărul. De altfel, de numele lui Manole Marcus s-a legat primul deceniu de carieră cinematografică a actorului, această primă experiență fiind urmată de alte două roluri în filme realizate de același regizor, Departe de Tipperary (1973) și Actorul și sălbaticii (1975), precum și de un rol în ultimul film pe care avea să-l facă Marcus, cu numai cinci ani înainte de dispariție Marea sfidare (1989).

Anii ’80 – ’90 au adus o diversificare vizibilă în ceea ce privește regizorii cu care a colaborat actorul, în filmografia sa apărând titluri realizate de cei mai importanți autori români de înainte și de după Revoluție: regretații Lucian Bratu (Angela merge mai departe) și Alexandru Tatos (Secvențe, Secretul armei secrete), Mircea Daneliuc (Glissando, A unsprezecea poruncă), Lucian Pintilie (Balanța, Niki Ardelean, colonel în rezervă ) Nae Caranfil (È pericoloso sporgersi, Asfalt tango, Filantropica), Dan Pița (Omul zilei), Radu Mihăileanu (Trenul vieții, Concertul). Această listă impresionantă avea să fie completată, în următoarele decenii, cu filmele cineaștilor din noua generație: Cristi Puiu (Marfa și banii), Sinișa Dragin (În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură), Călin Peter Netzer (Maria, Medalia de onoare), Cristian Nemescu (California Dreamin’) sau Tudor Cristian Jurgiu (Câinele japonez). Și nu în ultimul rând, Constantin Drăgănescu poate fi văzut în două dintre filmele nominalizate la Premiile Gopo 2016: Carmen, în regia lui Doru Nițescu, și Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean.

Constantin Drăgănescu - alintat de prieteni Hodorogu - a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1961, debutând pe scenele teatrelor din Constanța și Piatra Neamț, pentru ca puțin mai târziu să se angajeze la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti. Apoi a jucat la Teatrul „Nottara”, la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, dar şi la Teatrul ACT.

Dintre spectacolele de teatru în care a jucat pot fi amintite: „Cu uşile închise” (1982), „Gustul parvenirii” (1983), „Linişte, ne privim în ochi” (1983), „O, ce zile frumoase!” (1985), „Uriaşii munţilor” (1987), „Câinele grădinarului” (1988), „Privind în jur cu ochi fără lumină” (1989), „Merlin sau ţara pustie” (1991), „Deşteptarea primăverii” (1991), „Arsenic şi dantelă veche” (1991), „Vizita bătrânei doamne” (1993), „Woyzeck” (1995), „Caligula”(1996), „Bent” de Martin Sherman, regia Elie Malka, la Teatrul Bulandra, „Trei”, după „Autorități Portuare” de Conor McPherson, regia Gavril Pătru la Teatrul ACT. Pentru Johnnypateemike, un rol secundar în spectacolul „Billy Şchiopul” în regia lui Vlad Massaci, producţie a Teatrului „Nottara” din Bucureşti, a fost premiat la Gala Premiilor UNITER din anul 2006. 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro