Înainte de 1990, vreme de mai bine de două decenii, în mai toate frizeriile din România vedeai poza lui, imagine prin care se încerca să-ți sugereze cum ar trebui să arate freza ta, pentru a fi cu adevărat un bărbat frumos. Numele frumosului din vitrinele frizeriilor românești este Constantin Rogin și el câștigase un concurs în 1971 care l-a propulsat în cariera de model, devenind cunoscut în toată țara. Ulterior, Rogin (născut în 1950 la București) a primit roluri de cascador în mai bine de 60 de filme românești, jucând cot la cot cu marii actori ai cinematografiei autohtone. Dar pentru reclama care a stat atâta vreme în vitrinele din toată țara ale Cooperativei „Igiena” mu a primit niciun ban!

„Cum a început totul? Printr-o întâmplare. Ieşeam într-o zi de la «Patria», fusesem la un film, când m-a acostat unul pe stradă. M-a analizat pe toate părţile – de am crezut că se dă la mine şi eram gata-gata să-i aplic o corecţie – şi m-a întrebat dacă nu vreau să particip la un concurs de coafură şi frizerie. Am evitat să-i dau un răspuns ferm şi m-am dus acasă, unde i-am povestit mamei ce şi cum. Şi ea mi-a zis: «Băi, sălbaticule, du-te, că doar nu te mănâncă omul. E un concurs». Şi m-am dus. M-am lăsat tuns de Teodor Dragomir, că aşa îl chema pe individ, frizerul de la «Lido», am stat pe scaun ore-n şir, de mi-au amorţit toate alea. Abia reuşeam să merg la toaletă. Imaginează-ţi că eram sute de candidaţi, era o sală imensă, iar până când venea comisia la fiecare te apuca plânsul. În sfârşit, am luat locul I pe Sectorul 1, după care, peste ceva timp, locul I pe Bucureşti, iar apoi, după încă o lună, locul I pe ţară. Ultima etapă s-a ţinut la Constanţa. Îi ziceam mamei: «M-am săturat, nu mă mai duc nicăieri, nu mai pot!». Măcar de aş fi luat şi eu nişte bani, dar n-am văzut o leţcaie! După vreo trei săptămâni, vine o vecină la noi: «Vecină, vecină, l-am văzut pe fi-tu!». Unde l-ai văzut, zice mama, că e-n casă şi doarme?! «E în poză la frizerie!». M-a trezit mama din somn, m-am îmbrăcat repede şi m-am dus la frizeria de la mine din cartier. Când m-am văzut în vitrină, am rămas cu gura căscată! Nu mă aşteptasem la aşa ceva, îţi dai seama că nu-mi spusese nimeni nimic… Ei, din momentul ăla au tăbărât femeile pe mine!“, a relatat Constantin Rogin, despre momentul care i-a schimbat viața, citat de Adevarul.ro.

„Frumosul din vitrine” a lucrat inclusiv ca șofer, pentru O.N.T. și Radioteleviziunea Română. „Pentru că vorbeam bine italieneşte şi eram simpatizat de ghidele de la Oficiul Naţional de Turism, am ajuns să schimb «tăieţei», adică dolari, la autocare întregi de turişti. M-am umplut de bani şi m-am distrat cât pentru trei vieţi. Dar pe chestia asta am fost mereu invidiat”, își mai amintea Constantin Rogin.

Cu toate astea, nu a durat mult până când bărbatul să fie atras de cinematografie, răspunzând pozitiv propunerii de a deveni cascador în filmele perioadei. A jucat alături de alți cascadori cunoscuți ai vremurilor, printre care Szobi Cseh sau Marian Chirvase. „Primul meu contact cu filmul l-am avut când eram încă un puşti. Aveam 18 ani şi eram sportiv, făceam canotaj la clubul Dinamo. Unul dintre antrenorii de la club era Vasile Stavru, al cărui frate, Tudor Stavru, fost caiacist, era unul dintre cei mai buni cascadori. Şi, prin intermediul lui Vasile, Tudor a mobilzat la Buftea pe toţi sportivii arătoşi. Era nevoie de noi pentru filmul «Bătălia pentru Roma», cu Orson Welles şi Laurence Harvey. Am filmat lângă Giurgiu şi am sărit de pe un pod în apa gârlei. N-am mai continuat după aceea, dar, când eram şofer la O.N.T, am cărat toţi actorii şi regizorii străini care veneau la noi pentru coproducţii. Îi duceam de la «Lido», sau de unde mai stăteau, până la Buftea şi înapoi. Aşa am ajuns din nou pe platouri. Am fost cascador în circa 60 de filme, majoritatea istorice, iar câteodată mai prindeam şi câte un rolişor. Am lucrat cu foarte mulţi regizori, de la Sergiu Nicolaescu şi Doru Năstase la Gheorghe Vitanidis, Mircea Mureşan sau Mircea Drăgan. După 1990, când s-a stricat treaba, am filmat numai sporadic, dar tot mă mândresc că i-am cunoscut pe Wesley Snipes şi Jean-Claude Van Damme“, şi-a mai reamintit Constantin Rogin.

Constantin Rogin a povestit, de asemenea, că ar fi rămas cu o mare durere în suflet, după ce prietenul său, Szobi Cseh l-ar fi „turnat” la „Secu” sub numele conspirativ „Sabin”. Povestea era una tipică pentru acea perioadă: „Eu am lucrat şi la «Athénée Palace», făceam la barul de noapte un număr de cascadorie împreună cu un coleg, Doru Dumitrescu. Distram străinii. Şi eram prieten cu balerinele care aveau şi ele program artistic acolo.  (...) Am rămas cu o durere în suflet şi din cauza turnătorilor care erau la tot pasul. Dacă-ai şti câte percheziţii am avut acasă...De câte ori nu m-au sculat din somn miliţienii la miezul nopţii! Noroc că am ascultat de un italian bătrân, care mă simpatiza şi m-a sfătuit să nu ţin niciodată aur sau dolari în casă. Stăteam într-o garsonieră, la parter, iar tot ce strânsesem am îngropat în faţa geamului meu, într-un borcan mare cu capac. Umplusem apoi de flori toată grădina blocului, încât îmi lăudau toţi vecinii hărnicia. Din păcate, unul dintre cei care m-a «cântat» este chiar Szoby Cseh, un om pe care l-am adorat pur şi simplu. Chiar am început să plâng când am citit ce-a spus despre mine, sub acoperirea numelui conspirativ «Sabin». Dar, ştii cum se spune, despre cei duși numai de bine...“, a comentat, cu tristeţe în glas, Constantin Rogin.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro