Articolele despre Maria Dragomiroiu, Maria Cornescu și Maria Pietraru au stârnit o vie dezbatere despre frumusețile din cântecul românesc și au generat reacții diverse. Mai nou, un alt nume apare tot mai des în discițiile despre interpretele superbe din folclorul de ieri și, mai ales, de azi. Olguța Berbec s-a născut pe 16 aprilie 1984, în satul Mărășești, comuna Baia de Aramă, și este o solistă de muzică populară foarte iubită din zona Olteniei de Nord - Mehedinți.

Artista și-a petrecut copilăria într-zonă cu oameni păstrători ai tradițiilor și portului popular. A absolvit în 1998 Școala Generală Mărășești și în anul 2002 Liceului Teoretic din Baia de Aramă. Primii pași în muzica populară i-a făcut în anul 2000 în cadrul grupului folcloric “Liliacul” din Baia de Aramă, sub îndrumarea Elenei Mimiș - Trancă, remarcându-se alături de copii din Mehedinți în concertele de sărbători. Înscrisă în 2003 la secția de canto muzică populară a Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu, a avut-o ca profesoară pe Emilia Drăgotoiu-Nanu, sub a cărei îndrumare a început să-și formeze și să-și perfecționeze stilul interpretativ. 

Un pas important în dezvoltarea carierei l-a constituit întâlnirea din anul 2005 cu marea doamnă a cântecului popular mehedințean, Maria Răchiteanu - Voicescu, ale cărei sfaturi, încurajări și cântece au ajutat-o semnificativ în debutul și formarea ca interpretă de muzică populară. Ulterior în 2006 a absolvit Școala Populară de Artă din Tg.Jiu , secția canto muzică populară.

După licența susținută în 2007 la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Constantin Brancuși” din Tg. Jiu, a obținut în anul 2008 la Universitatea “Spiru Haret” din București un master în etnografie și folclor. Devine în 2010 realizatoare a emisiunii „Folclor,Folclor" la Antena 1.

Începând din 2004, a participat la festivaluri de folclor, apoi au urmat participări în turnee și spectacole alături de interpreți consacrați, cu acompaniamentul unor orchestre de renume, sub bagheta unor dirijori de excepție și organizate de cunoscuți realizatori ai spectacolelor și emisiunilor de folclor din țara noastră. A continuat ca membră a ansamblului folcloric “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă din Tg.Jiu între anii 2005 și 2007. Un pas înainte în cariera sa artistică l-a reprezentat, în 2007, cooptarea în colectivul ansamblului artistic profesionist “Doina Gorjului” din Târgu Jiu, ansamblu în care își găsește și acum, împlinirea profesională ca interpretă de muzică populară.

În 2007 a realizat primul album muzical, “Floare pe munte crescui“, cu acompaniamentul orchestrei ansamblului artistic profesionist “Doina Gorjului” și aranjamentul orchestral al dirijorului Marcel Parnica. În 2008 a făcut imprimări radio, albumul “Floare pe munte crescui“ cu acompaniamentul orchestrei Radiodifuziunii Române și aranjamentul orchestral al dirijorului Adrian Grigoraș. La începutul anului 2009 realizează albumul "Florile de mac poartă noroc" cu acompaniamentul orchestrei ansamblului artistic profesionist “Doina Gorjului” și aranjamentul orchestral al dirijorului Aurel Blondea, iar în anul 2012 , editează albumul “ De la Gorj la Mehedinți “, cu acompaniamentul orchestrei “ Lăutarii” din Chișinău , dirijor Nicolae Botgros, aranjamentul orchestral al dirijorului Nicu Crețu și al lui Daniel Pârvu.

În anul 2008 încearcă o nouă abordare a calităților vocale și participă la Festivalul de romanțe “ Crizantema de aur ” – Târgoviște, unde obține unul dintre cele patru mari premii oferite de organizatori. În programele muzicale, pe lângă repertoriul specific zonei de munte a Mehedințiului, Olguța Berbec abordează folclorul autentic gorjenesc, folclorul pastoral din zona Olteniei de Nord și romanțe.

„Olguța Berbec, una dintre cele mai importante voci ale Mehedințiului... Muzica a fost și este viața ei... Nu are voce care să uimească printr-un ambitus extraordinar sau printr-o tehnică deosebită , are însa un timbru aparte și acel “ceva” care face să fie primită cu multă căldură de public...”, apreciază etnomuzicologul Elise Stan, realizator de emisiuni la Televiziunea Română.

Olguța Berbec este un om credincios și știe că sufletul e legat, indisolubil de divinitate. Este căsătorită cu saxofonistul Remus Novac, cu care are două fetițe, a doua naștere, prin cezariană, fiind mai dificilă, dar artista reușind să treacă cu nine peste această încercare, ajutată fiind, apoi, și de mama ei.

În viaţa de zi cu zi, Olguţa se consideră o persoană sociabilă, care reuşeşte să se integreze relativ uşor într-o comunitate nouă şi îi place să se simtă înconjurată de prieteni dragi. Pe lângă pasiunea sa pentru muzică, Olguţa adoră să descopere locuri noi şi, atunci când are ocazia, merge în excursii, în ţară şi în străinătate, alături de prietenii săi. Îi place să cunoască obiceiuri şi oameni noi de prin toate colţurile lumii, ea vizitând, până în prezent, Africa, Tunisia, Sahara şi multe altele, însă Viena i-a intrat în suflet şi, despre această destinaţie minunată, Olguţa spune că „este locul unde m-aş întoarce cu drag mereu!”.

De asemenea, Olguţei îi place natura, îi plac zonele de conace ale munţilor din Mehedinţi şi merge la munte pentru că iubeşte oamenii acelor locuri şi se simte minunat printre ei. „Îmi place şi la mare, însă muntele este preferatul meu, fiind şi născută într-o zonă de munte, îl îndrăgesc foarte mult şi merg cu drag la munte, de câte ori am ocazia”, a declarat Olguţa Berbec.

Interesante sunt și hobby-urile Olguţei: „Îmi plac sporturile de munte, vara merg la rafting, canioning şi coborâre pe cascade, explorări de peşteri, rapel şi tiroliană, drumeţie cu ATV-ul, iar, iarna merg la schi şi ador plimbările cu snowmobilul.”  O altă pasiune a Olguţei Berbec este fotografia: „îmi place să fac fotografii, dar şi să pozez, în egală măsură.” Olguţa are mii de fotografii, întrucât i-a plăcut să imortalizeze cât mai multe momente din viaţa sa. Fanii săi pot viziona o parte din acestea pe pagina de internet a artistei.

În lumea complicată a showbiz-ului, adesea se nasc mari controverse, iar Olguța Berbec nu a fost ocolită nici ea de astfel de probleme, intrând în conflict cu o altă artistă cunoscută, cântăreața Niculina Stoican.  Cântăreața din Mehedinți a dat-o în judecată pe colega ei deoarece susține că aceasta i-ar fi furat o piesă. „„Nu este niciun secret, pur și simplu este vorba despre încălcarea drepturilor de autor. Eu scriu piese, cred în ele, le scot din sufletul meu și este inacceptabil ca altcineva să-și însușească această muncă. Consider ca în 2022, folclorul nu se mai culege de pe ulițele satului. Folclorul este bine gândit, proiectele sunt bine calculate, plătite cu bani, și trebuie să ne respectăm munca”, spunea Olguța Berbec despre ceea ce se întâmplă între ea și Niculina Stoican.

„Îmi pare rau că suntem cumva în situația asta. Nu este un lucru care mă face fericită, dar nu este prima oara și atunci cred că lucrurile trebuie lămurite. Nu sunt de acord ca cineva sa-mi fure munca sau o fărâmă de emoție. Eu am fost foarte tolerantă cu cei care mă întreabă, cu dragă inimă dăruiesc gratuit melodii întregi tinerilor. Dar nu sunt de acord ca cineva să-l însușească, oricine ar fi acel artist și să afirme că l-a luat de la bătrâni. (...) A trebuit să ajungem în fața instanței pentru a se hotarî autenticitatea. Nu este un proces din răutate, de invidie, pur și simplu trebuia lamurita problema asta”, a declarat Olguta Berbec, la Etno TV. Însă, Olguța Berbec a menționat și că o vede pe mama Niculinei Stoican, Angelica Stoican, ca fiind un adevărat model în folclor.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro