Gina Lollobrigida (4 iulie 1927, Subiaco, Lazio – 16 ianuarie 2023, Roma) a fost o superbă actriță italiană de film, din generația de aur care le cuprindea și pe Sophia Loren, Claudia Cardinale și Monica Vitti, dar care a avut și o fertilă carieră de fotograf și sculptor. Printre altele, diva italiană a jucat în filmul de aventuri Fanfan la Tulipe (alături de starul francez Gerard Philipe). La 95 de ani, intenționa ca, în toamna lui 2023, să candideze la alegerile pentru Senatul italian.

În 1947 a câştigat locul 3 la Miss Italia. Şi de aici i s-au deschis uşile spre celebritate. A muncit, a făcut filme, în Italia și nu numai. Adevărata rampă de lansare a fost atunci când a atras atenţia Hollywoodului. Filmele pe care le-a făcut cu actori că Humphrey Bogart, Burt Lancaster, Tony Curtis, Anthony Quinn, Frank Sinatra, Yul Brynner, Rock Hudson ori Sean Connery au propulsat-o la rangul de stea internaţională de film.

Şi-a dedicat eforturile pentru a finanţa cercetarea în domeniul celulelor stem. Şi-a vândut colecţia masivă de bijuterii într-o licitaţie publică. Banii câştigaţi au mers spre finanţare şi lobby în favoarea cercetării cu celule stem în Italia, ţara profund catolică cu prejudecăţi împotriva acestei metode de tratament. Lollobrigida a adunat peste ani o colecţie impresionantă de bijuterii de care este foarte mândră pentru că le-a cumpărat ea cu banii ei. Nu le-a primit cadou de la bogaţii bărbaţi admiratori care nu au lipsit în perioada ei de glorie. Prin vânzarea bijuteriilor a adunat peste 5 milioane de dolari care au mers spre avansarea cercetării medicale.

Lollobrigida a avut o relaţie pasională cu Fidel Castro. „Am petrecut 12 zile împreună. Nu m-a interesat deloc ca lider politic, ci doar ca bărbat. Şi-a dat şi el seama că nu m-am dus până la el ca să îl atac, aşa că m-a acceptat…”, a declarat diva italiană într-un interviu rar. S-a întâmplat când a mers în Cuba, în calitate de fotograf, în anii ’70, atunci când cariera ei cinematografică o luase pe o pantă descendentă.

Nu a vrut niciodată să ofere prea multe amănunte despre relaţia ei cu Fidel Castro, însă, într-un interviu oferit revistei italiene Gente în septembrie 1974, starul a vorbit cu nesaţ despre subiectul fierbinte. „Când mi-a venit ideea unui fotoreportaj cu Fidel Castro m-am gândit dacă nu cumva realizarea lui ar fi şi periculoasă. Ştiam că era apărat nonstop de oameni înarmaţi, dar asta m-a şi fascinat deopotrivă. Castro nu mai fusese fotografiat şi intervievat de nimeni de ceva timp în acea perioadă”, povestea frumoasa actriţă.

..În 2009, Gina l-a cunoscut pe Andrea Piazzola în postura... tânărului priceput să-i meşterească gardurile vii de pe domeniul ei de la Roma. O dată ce a ajuns să aibă acces la banii ei, Piazzolla n-a pregetat să facă tot felul de jonglerii cum ar fi să cumpere maşini de lux, apoi să le vândă, o parte din bani regăsindu-se în conturile familiei lui. În 2013, când diva şi-a scos la licitaţie bijuteriile Bvlgari, cele 5 milioane de euro din vânzare au dispărut. Lollo anunţase că întreaga sumă câştigată din licitaţie va pleca spre conturile unor laboratoare specializate în cercetarea celulelor stem, însă doar 1% din sumă a ajuns la destinaţie. În această vreme, Lollobrigida hrănea speculaţiile în privinţa naturii relaţiei sale cu Piazzolla, tânărul cu care ajunsese să se afişeze pe covorul roşu al diverselor evenimente. Scandalul a devenit cu atât mai urât cu cât cei apropiaţi, înfuriaţi de deciziile ei, au cerut o expertiză psihologică a actriţei. Rezultatul spune că Lollo este perfect lucidă, are doar o deficienţă fizică şi tendinţe narcisiste, obsesiv-compulsive şi paranoice. În centrul acestui război, Lollo îşi punea mâinile în cap: „Au hotărât să mă compromită în cea mai urâtă manieră posibilă, mai rău decât li se face criminalilor!".În cazul lui Piazzolla - procesul era susţinut împotriva acestuia de către procurorii italieni şi Milko Junior, unicul fiu al actriţei din căsnicia cu cineastul sloven Milko Skofic (care a durat între 1949 şi 1971).

Actrița avut un proces şi cu Javier Rigau (mai tânăr ca ea cu 34 de ani), pe care l-a acuzat că s-a însurat cu ea fără acordul său!!! - pentru a-i moşteni averea după dispariția ei. Cei doi au avut o relație tiimp de 22 de ani, dar s-au căsătorit când actrița avea deja 79 de ani și au divorțat după numai două luni. Achitat în 2017 spre marele regret al actriţei, Rigau n-a ieşit din scenă, arătându-se apoi scandalizat de personajul Piazzolla, posibil pentru că... un biet grădinar a reuşit mai mult decât a reuşit el. Dar Lollo s-a aflat în război şi cu propriul fiu, Milko, pe care l-a acuzat că încearcă să demonstreze că ea nu mai este în deplinătatea facultăţilor mintale, urmărind acelaşi interes financiar.

...Dincolo de toate aceste scandaluri, rămâne însă povestea unei actrițe superbe, a cărei frumusețe a fascinat efectiv lumea întreagă.
 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro