Dida Drăgan era, cu câteva decenii în urmă, cea mai bună voce a pop-rock-ului românesc. Pe numele din certificatul de botez Didina Alexandra Drăgan (o vreme, în timpul mariajului cu marele chitarist Florin Ochescu preluase numele de familie al acestuia), s-a născut pe 14 septembrie 1946, în comuna Jugureni din județul Dâmbovița. Solistă vocală și autoare de versuri, a fost, supranumită „vocea de flacără” a muzicii românești, despre care Grigore Vieru spunea că „exigențele ei față de versuri, nu numai față de muzică, denotă o inteligență și un rafinament care nu admit diletantismul și compromisul”. Citindu-i textele melodiilor și poeziile sale, Nichita Stănescu o numea „Doamna Oscar”. Stilurile muzicale abordate de către Dida Drăgan sunt rock, pop, folk și jazz. A câștigat, de-a lugul timpului, 22 de distincții la concursurile europene și mondiale de compoziție și interpretare.
Asemenea multor colegi renumiți de generație, Dida absolvit Școala Populară de Artă din București, la clasa profesoarei Florica Orăscu. Aici a fost colegă cu Aura Urziceanu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Ioan Luchian Mihalea și Mihai Constantinescu. Își face debutul la Concursul de interpretare București '71 obținând premiul I, cu piesa „Vechiul pian” de Vasile V. Vasilache, iar în anul următor obține locul I la Festivalul Național de Muzică Ușoară de la Mamaia, la secțiunea Interpretare. În anul 1974, la Dresda primește premiul pentru cel mai bun solist al festivalului și premiul al III-lea pentru interpretarea piesei „Ca-n poveste” de Petre Magdin. În 1975 participă la Concursul Internațional „Cupa Europei” de la Knokke, Belgia și obține premiul special "Cupa Intercontinentală". Apoi, câștigă 15 ediții ale emisiunii „Schlager Studio” din Germania, editează discuri la Amiga Records și este solicitată să cânte în Berlinul de Vest. Efectuează turnee și în Cehoslovacia, Polonia, Bulgaria, URSS, Belgia, Danemarca, Japonia. La Tokio este finalistă la Festivalul Internațional al Cântecului de la Tokio cu piesa „Sămânța nemuririi” de Radu Șerban. Are colaborări cu formațiile Mondial, Romanticii, Roata, Sfinx, Monolit și Roșu și Negru. Colaborează cu compozitori ca Liviu Tudan, Petre Magdin, Anton Șuteu cu care a și lansat în 1986 un album de autor. Scrie unele din textele cântecelor; colaborează de asemenea cu poeta Daniela Crăsnaru.
Poetul Grigore Vieru, îndrăgostit de artistă, mărturisea la un moment dat: „Nu-mi amintesc exact de prima oară când am întâlnit-o pe Dida. Am impresia că o cunosc din copilărie şi tot de atunci a început să cânte. Nu v-aş putea răspunde în care zi sau în care an am ascultat pentru prima oară privighetorile cântând în miraculoasa pădure învecinată cu satul în care m-am născut, sat care se oglindea în copilărie în apele Prutului, azi tulburi şi întunecate (...) Dida Drăgan interpretează o singură piesă cu versuri compuse de mine, piesa cunoscută de întreaga Românie , «Reaprindeţi candela», pe muzica lui Ion Aldea-Teodorovici. Aş putea spune că abia după ce am ascultat-o interpretând acest cântec am cunoscut-o cu adevărat pe Dida Drăgan. M-a frapat forţa neobişnuită, originalitatea vocii, trăirea adâncă a melodiei şi a versurilor. Aveam impresia că Dida adunase cele mai frumoase cântece româneşti, cele mai frumoase voci într-un singur cântec, într-o singură voce”.
Acum, la 76 de ani, artista face naveta între România și Elveția, unde stă sora ei: „Da, am regrete în viață! Cel mai mare regret este că multă vreme am fost încuiată la sertar. Am fost un artist tare cuminte. Mie nu îmi place să bat toba în public. Îmi place liniștea! Sunt o femeie foarte cuminte. Nu mă duc la baruri sau la nu știu ce petreceri! Nu am timp de așa ceva. Nici nu îmi doresc să fiu altfel pentru că nu îmi permite programul! (...) Sunt o persoană foarte strictă în tot ceea ce fac: versurile, piesele…totul trebuie să iasă perfect. Acum sunt în România, dar o să plec peste câteva zile în Elveția și după iar mă întorc aici. Nu o să stau mult acolo. Eu nu am cum să nu vin aici, aici este casa mea. Dacă te gândești la câte premii am luat în viața asta, în urma efortului pe care l-am depus… Aici este casa mea! Eu nu am plecat niciodată din România și nici nu voi face asta”.
Dida Drăgan apare rar în public, dar, din când în când, în Elveția sau în România, mai susține câte un recital sau înregistrează melodii alături de nume grele ale muzicii românești. E adevărat, de-a lungul timpului, așa cum recunoaștea chiar ea, citată de Libertatea, a fost deosebit de selectivă: „Acum sunt foarte selectivă. Și în turnee plec la drum doar cu marile voci ale României, cu Adrian Daminescu, cu Luminița Anghel și cu Monica Anghel. La concertele pentru 1.000 de persoane se strâng peste 10.000 de fani”. Artista este foarte riguroasă: „Credeți că cele trei octave ale mele rămân așa, o viață, fără vocalize? Ce ți-a dat Dumnezeu trebuie să îngrijești, nu ne îngrijim doar în Maldive, trebuie să ne păstrăm vocea, să respectăm oamenii care vin la concerte, ca să ne asculte. Încă merg săptămânal la școală, iau ore de canto, cu profesoara mea, Gabriela Duțescu, care a lucrat ca foniatru la Centrul Medical ORL, și pe care o știu d-o clipă, cât o viață. Eu fac vocalize, timp de o oră, săptămânal, chiar și acum, când nu am concerte, muzica e un lucru greu, e un dar de la Dumnezeu, de care trebuie să avem mare grijă.”.
Dida Drăgan a vorbit recent și despre momentele grele din viața ei. Cântăreața a mărturisit că a fost în depresie, însă a reușit să treacă peste cu ajutorul credinței în Dumnezeu. „Am avut nenumărate depresii, dar sunt o mare credincioasă. Dumnezeu nu m-a lăsat! Niciodată nu mi-a fost ușor. Trebuie să recunosc, am vrut să-mi iau viața de mai multe ori. Unul dintre momente a fost atunci când m-au acuzat pentru ce nu am făcut. Am fost acuzată de misticism, când am luat premiu cu piesa «Reaprindeți candela». Mergeam la biserică, e adevărat”, spunea Dida Drăgan. „Am făcut două operații grele, cu anestezie generală, în doar două săptămâni. Am crezut că plec pe câmpiile cerești.”, a mărturisit aceasta. După o suferință îndelungată în lupta cu boala, artista decide să se pocăiască în aprilie 2010, la vârsta de 64 de ani, botezându-se în Biserica Râul Vieții.
În ultima perioadă, celebra artistă a locuit mai mult în Elveția, alături de sora ei, mai ales că a fost năvălită de probleme atât financiare, cât și de sănătate (13 ani s-a luptat cu o boală urâtă). Se pare că că problemele de sănătate ale Didei Drăgan s-ar fi declanșat din cauza stresului având în vedere că avea un împrumut bancar de 500.000 de euro. Deși, o vreme, i-au mers bine afacerile, având magazine, închiriind spații comerciale și fiind comisionar vamal, roata norocului s-a întors dramatic la un moment dat, aducând-o aproape de faliment. De asemenea, a renunțat și la activitatea politică, în care intrase alături de un mare partid istoric. „Cu drepturile de autor e greu în România. Sumele sunt sub nivelul zero al tuturor speranțelor. Dacă mă stabileam în Germania, unde am avut sute de concerte, și unde mi s-a propus să rămân, aș fi fost acum multimilionară, discurile mele s-au vândut acolo ca pâinea caldă.”
Când a împlinit 75 de ani, a devenit bunică, ceea ce i-a mai alinat suferințele. „Regina rock-ului românesc”, așa cum a fost numită în repetate rânduri Dida Drăgan, a avut parte de un adevărat șoc emoțional acum aproape 30 de ani. Căsătorită – a doua oară în viață (după mariajul cu muzicianul Petre Magdin, de care a divorțat în 1979) – cu Florin Ochescu, un chitarist care a făcut parte și din trupe ca Holograf, Sfinx sau Iris, Dida Drăgan avea să își vadă iubirea vieții părăsind-o. Aveau împreună un copil, tot Florin pe numele lui. Șocul cel mai mare a fost când a aflat de relația celui care i-a fost soț cu o altă cântăreață cunoscută: Silvia Dumitrescu, cea care, la rândul ei, i-a dăruit un băiat bărbatului. Florin Ochescu Junior are 38 de ani și se înțelege foarte bine cu fratele său vitreg; Iulian (31 de ani) se numește fiul, pianist, pe care chitaristul Florin Ochescu cu artista Silvia Dumitrescu.
„Am ales pe cine nu trebuia. Nu m-a ales nimeni pentru femeia care sunt. O singură dată am fost îndrăgostită cu adevărat. Atunci am înţeles ce înseamnă să-ţi fugă pământul de sub picioare, să nu mai ştii cum te cheamă şi să-ţi bată inima ca un fluture”, spunea Dida Drăgan, cu ani în urmă. Ea a subliniat că Silvia Dumitrescu nu i-a furat soțul, ci că artistul a ales-o pe aceasta. „Știu că se spune că ea mi-ar fi furat bărbatul ,Florin Ochescu. El este tatăl băiatul meu, este un tată implicat, am rămas în relații bune. Fiul nostru este traducător, a studiat în Elveția, dar s-a întors în România, păcat că nu continuă activitatea noastră muzicală, este tare talentat, ne-a moștenit. Nu Silvia Dumitrescu mi-a furat bărbatul, Florin Ochescu a ales-o, eu am rămas cu copilul nostru, de doar trei ani. Care e problema? Eu nu o să acuz niciodată pe nimeni, ce a fost, a fost!”
„Ne-am îndrăgostit la prima vedere, la o petrecere. El mă plăcea foarte mult şi mă urmărea, era interesat dacă sunt cu cineva. La o altă petrecere, m-a invitat la el să vedem un concert al Tinei Turner. A pus caseta, dar n-am văzut nici până azi înregistrarea. Trei zile am stat la el. După ce ne-am căsătorit, ne-am contrazis, n-am găsit reţeta unei căsnicii perfecte, însă între noi există înţelegere, încă e umor în casă, râdem cu lacrimi, ne înţelegem necazurile unul altuia”, declară Silvia Dumitrescu despre începuturile relației cu Florin Ochescu, cu care s-a căsătorit mai târziu, în 1993.
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Triumf și suferință: Dida Drăgan, cântăreața cu „vocea de flacără”, căreia Nichita Stănescu îi zicea „Doamna Oscar”
- Detalii
- Răzvan Grădinaru
- Infodemia