De Crăciun, vedetele își amintesc de copilărie și nu numai... Corina Chiriac are nostalgiile ei: „Foarte frumos petreceam. În familie eram în jur de 40 de persoane, având în vedere că bunica mea avea 7 frați, cu soți, soții și copii, cu prietenii de familie, practic era greu să ne adunăm toți într-o casă cu trei camere. Dar ne înghesuiam și era o bucurie să fim împreună. Noi, copiii, primeam bomboane și portocale, câte o jucărie, mai ales cărți de colorat, și o cutie de creioane colorate, care erau la mare căutare. La petrecerea de Crăciun se cântau colinde iar noi copiii trebuia sa spunem poezii. Și toate aceste momente fericite s-au repetat an de an până când, rând pe rând, aglomerata noastră familie a început să se împuțineze, eu am început să călătoresc mult”, mărturisea artista pentru Unica.

Răsfățul suprem era mâncarea gătită acasă: „Mama era o gospodină excepțională. Îmbina tradiția bunicii mele care era din Buzău cu tradiția familiei sale de armeni. Toamna, mama gătea dovleac la cuptor, pudrat cu mult zahăr și stafide. Alteori desertul era făcut din gutui cu stafide și câteva pere pe ici colo, era o delicatesă. Bineînțeles, de Crăciun se coceau cozonacii cu nucă multă și aromați cu esență de rom. Erau o bunătate. Nu lipseau sarmalele în foi de viță, preferatele noastre sau plachie de crap la cuptor. La noi în familie se mânca mai ușor. Se mai gătea purcel la cuptor cu cartofi copți și chiar o pulpă de batal, o delicatesă. Mama știa să facă baclavale, sarailii și cel mai bun tort de ciocolată cu blaturi de nucă pe care l-am mâncat vreodată”.

„Îmi aduc aminte de o serbare la grădiniţă pentru Crăciun. Toţi copiii am cântat în aşteptarea Moşului, dar pentru că el încă nu venise, iar eu pusesem ochii pe bomboanele din brad, am zis că am timp să fur una. Nu prea ajungeam la cea pe care voiam să o iau şi am încercat să mă căţăr, doar că am căzut cu tot cu bradul, foarte aproape de scenă. Oricum, am fost aplaudată de mică”, își amintește, râzând în hohote, Delia Matache.

„Cele mai frumoase Crăciunuri le-am petrecut alături de părinţii mei, atunci când trăia tatăl meu. Îmi aduc aminte cu drag prima mea întâlnire cu Moş Crăciun, când tata m-a dus la serviciu - se dădeau cadouri acolo pentru copii angajaţilor. Venea Moş Crăciun şi trebuia să spun o poezie, apoi primeam un cadou. Atunci l-am văzut pentru prima oară, dar nu am fost prea impresionat şi nu i-am dat atenţie prea mare. Îmi cerea să-i spun poezii, dar nu eram atent la el, ci numai la barba lui şi cum mişca din ea. Am vrut să-l trag de ea”, povesteşte Matteo, pentru Click!.

Mirela Zeța, actriţa de la „Mondenii" îşi aminteşte mereu cu plăcere de Sărbătorile de iarnă. „Am stat la masă, am vorbit, am râs, am cântat, am primit colindători. Şi acum este la fel de frumos, este o atmosferă specială", spune ea. Din perioada copilăriei, Mirela îşi aminteşte de masa de Crăciun, care se întindea pe parcursul a trei zile, în care gusta preparate făcute de mama sa: caltaboş, piftie, ciorbă, salată boeuf, sarmale, friptură, cârnaţi şi cozonaci. Din tradiţia Sărbătorilor de iarnă făceau parte şi împodobirea bradului, venirea Moşului şi cadourile. Una dintre sarcinile pe care le avea era să aranjeze masa şi să orneze salata. Pe Moş Crăciun, vedeta spune că l-a aşteptat mereu cu sufletul deschis. „Eram curioasă să văd dacă îmi îndeplineşte dorinţele. O singură dată i-am scris, pentru că obişnuiam să «păstrăm» legătura prin intermediul părinţilor, care aveau o relaţie specială cu Moşul", mai spune ea pentru Asevărul.

Pentru că era singur la părinţi, Dan Negru era răsfăţatul familiei, mergea cu bunica sa la cumpărături pentru a primi jucăriile pe care şi le dorea şi îl aştepta cu nerăbdare pe Moş Crăciun. „Am amintiri legate mai ales de Crăciunul din adolescenţă, în timp ce împodobeam bradul cu părinţii mei, ascultam colinde la Europa Liberă. Colindele cu paraziţii de la radio mi-au rămas întipărite în minte", povesteşte acesta. Pentru el, cea mai mare bucurie de atunci erau platourile uriaşe de prăjituri, care tronau în bucătărie. „N-am să uit niciodată gustul prăjiturilor făcute de mama. Cred că ăsta e gustul Crăciunului pentru mulţi români: prăjiturile de casă. Un alt moment pe care acesta îl aştepta cu nerăbdare era venirea Moşului. „Asta era marea mea grijă, cadourile. Nu-l ţin minte pe Moş Gerilă. L-am prins în activitate, adolescent fiind, dar ai mei au avut grijă să-l ţină la uşă. Mereu în casa noastră era Moş Crăciun. Ţin minte că mă trezeam de dimineaţă, dar niciodată mai devreme decât ai mei, care aveau grijă să aşeze cadourile sub brad. Am avut o copilărie lipsită de griji", îşi aminteşte el. Spune însă că îi lipseşte un singur cadou: cel pe care-l primea de la bunica sa.

Pentru Andreea Raicu, Crăciunul reprezintă cea mai aşteptată sărbătoare de peste an. „Îl aşteptam pe Moş, aşteptam momentul împodobirii bradului... Toată săptămâna de dinaintea Crăciunului mergeam la biserică. Era o cu totul altă atmosferă decât cea care este acum. Probabil şi datorită faptului că eram mică şi nu aveam grijile de acum", explică Andreea. O altă amintire pe care vedeta o are legată de sărbătorile de atunci este masa petrecută în familie. „Se făceau cârnaţi, cozonaci, aveau un alt gust, mirosea a Crăciun la noi în casă. Era frumos pentru că, trăind cu bunica, toată familia venea la noi", adaugă ea. Responsabilităţile ei erau să decoreze casa, împreună cu mama sa, iar un alt moment mult aşteptat era venirea Moşului. „Nu l-am văzut niciodată, dar şi-acum îmi place să cred că există Moş Crăciun", spune Andreea.

Irina Rimes a dezvăluit că Moş Crăciun nu avea aşa de multe posibilităţi când ea era copil, dar mereu primea un cadou. Sărbătorile de iarnă erau pline de zăpadă, aşa îşi aminteşte artista: "eu cu asta asociez Crăciunul. Cu zapadă! Multă de tot! Eu am copilărit la Izvoare, în nordul Republicii Moldova, iar acolo Moşu’ vine mai rar, probabil rămâne înzăpezit, haha. De fapt, Moşu’ venea la grădiniţă şi mai puţin acasă în ziua de Crăciun. La noi în zonă, e înainte de toate sărbătoare religioasă", a spus cântăreaţa pentru protv.ro. Îi plăcea mult joaca cu copiii, afară, la zăpadă: "Şi ce e amuzant e că eu ştiam clar că vine Crăciunul când mă striga mama să vin în casă că începe <Singur acasă>". Iubea şi să meargă la colindat: "am fost cu prietenii, până dimineaţă, să cântăm colinde. Eram, cum altfel, cu zăpada până la genunchi, uzi până la piele, cu ukulele în maini-şi cu mâinile degerate, normal. Ne curgea nasul, eram îngheţaţi de frig, dar chiar a fost epic".

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro