La 40 de ani de la lansarea filmului „Liceenii”, criticul de film Irina Margareta Nistor a afirmat că în curând vor începe filmările pentru o nouă serie, cu o distribuție nouă. Aceasta a spus că în rolurile principale vor juca copiii lui Ştefan Bănică Jr., Radu Ștefan și Violeta, nepotul lui Nicolae Corjos, regretatul regizor al filmului, dar și băiatul lui Mihai Constantin, care a intrepretat rolul lui „Ionică”.

„Dau o veste bună. Se va face o serie nouă din „Liceenii”. Cu băiatul lui Mihai Constantin, cu băiatul și fata lui Ștefan Bănică și, sper, cu nepotul lui Corjos (n.r – regizorul Nicolae Corjos), care este muzician și care este un băiat foarte frumos. Încă nu știu să spun cine va fi regizorul. Nepotul lui Corjos va juca și el în film, sper. Producătoare este Anca Truță, care face filme independente și importante și va exista și o referire la Ion Caramitru”, a anunțat Irina Margareta Nistor la un post de radio.

Vestea că fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr va juca în remake-ul „Liceenii” a luat, însă, pe toată lumea prin surprindere. Mama adolescentei vine însă cu explicații. Andreea Marin a negat informația potrivit căreia Violeta va juca în noua serie a filmului „Liceenii”. Ea a transmis că informația potrivit căreia fiica ei va face parte din noua distribuție a filmului „Liceenii” este falsă. Vedeta de televiziune spune că Violeta, în vârstă de 14 ani, are alte priorități. „Informația e greșită, Violeta nu are vârsta potrivită pentru așa ceva și, oricum, are alte priorități acum”, a declarat Andreea Marin pentru Fanatik.

Filmul „Liceenii”, apărut în anul 1986, se numără printre cele mai îndrăgite și vizionate filme românești, deși scenariul era extrem de simplist și schematic, cu destule replici neconvingătoare. Avându-i în rolurile principale pe Ștefan Bănică Jr., Mihai Constantin, Oana Sârbu, Cesonia Postelnicu, Tudor Petruț, Tamara Buciuceanu-Botez și Ion Caramitru, filmul prezintă o poveste de dragoste, grefată pe o intrigă modestă, un soi de ecou întârziat la „Romeo și Julieta” din perioada comunistă.

Filmul prezintă povestea de dragoste dintre doi elevi de clasa a X-a: Mihai Marinescu (Ștefan Bănică Jr.) și Dana Vasilescu (Oana Sârbu). Idila lor va trece prin multe încercări. După ce rămăseseră corigenți la matematică în clasa a IX-a, elevii provinciali Mihai Marinescu (Ștefan Bănică-junior) și Ionică Popescu (Mihai Constantin), colegi de cameră la căminul liceului, au învățat toată vara și au reușit să treacă la examinarea din toamnă. Spre deosebire de Ionică care a obținut doar nota 5, Mihai a luat nota 10 și vrea ca în anul următor să nu mai ajungă într-o astfel de situație, cu atât mai mult cu cât urmează susținerea examenului de treapta a II-a. Dirigintele clasei a X-a B este profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu (Ion Caramitru), poreclit de elevi „Socrate”.

Mihai este îndrăgostit în secret de colega sa Dana Vasilescu (Oana Sârbu), căreia îi pune periodic un trandafir în pupitrul băncii. Dana este însă iubita colegului Șerban Pascu (Tudor Petruț), premiantul clasei, și crede că trandafirii sunt puși de acesta. În ședința Biroului Organizației UTC, unii elevi propun schimbarea lui Șerban din funcția de secretar al organizației, iar Dana, în calitate de reprezentantă a comitetului UTC, afirmă că acesta este malițios și individualist. Șerban este înlocuit astfel cu Vlad Hulubei (Cătălin Păduraru) și își exprimă nemulțumirea că nu a fost susținut de iubita sa, punând mai presus interesul personal față de interesul clasei. Cei doi iubiți se despart. Pentru a se apropia de Dana, Mihai începe să studieze șahul pentru a o impresiona, fata fiind campioană la acest joc. El participă la un simultan de șah, fiind lăudat cu acest prilej. De asemenea, Mihai se oferă să ajute la realizarea unui referat pentru cercul de literatură, refuzând invitația severei profesoare Baldovin (Tamara Buciuceanu-Botez), poreclită „Isoscel”, de a participa la Olimpiada de matematică. Astfel, el își neglijează lecțiile pentru școală și începe să ia note mici, spre amărăciunea tatălui său (Sebastian Papaiani). Cu prilejul petrecerii organizate pentru aniversarea de către Șerban a vârstei de 17 ani, el se împacă cu Dana.

Mihai își dă seama că Dana nu va fi pentru el decât o colegă și începe să învețe din ce în ce mai mult așa cum și-a dorit răposata sa mamă. Notele sale devin din ce în ce mai mari, iar tatăl său este mândru de activitatea sa școlară. La un meci de fotbal, Mihai este lovit de Vlad, iar Ionică, crezând că fapta a fost intenționată, îi pune o piedică lui Vlad, provocându-i acestuia o luxație a piciorului. Dirigintele îl sancționează pe Ionică cu avertisment și trei săptămâni de consemnare în internat. Ulterior, Vlad obține premiul I la Olimpiada națională la matematică. La teza de matematică, Mihai refuză să-l ajute pe Ionică după ce încercase de mai multe ori să-l convingă să învețe în loc să-și piardă timpul. Șerban îl critică pe Mihai pentru că nu-l interesează de interesul clasei, iar Dana își dă seama că iubitul ei este egoist și individualist, cerându-le celorlalți elevi să adopte o atitudine pe care el o disprețuia. Cei doi se despart iarăși. În perioada următoare, Dana constată că suferă tulburări de vedere, dar refuză să se destăinuie celorlalți. Mihai află de problemele medicale ale fetei prin intermediul lui Ionică, acesta citind pe ascuns câteva fraze din jurnalul Danei, și-l anunță pe Socrate care vorbește cu părinții ei.

În ultima săptămână a anului școlar, Ionică este meditat la matematică de Mihai și obține notă de trecere, evitând astfel corigența. El își convinge colegul de cameră să-i pună Danei în pupitru o floare, atunci când aceasta urma să intre în clasă, iar fata își dă seama cine este cel care i-a pus flori în bancă în timpul întregului an. Toți elevii clasei reușesc să treacă de treapta a II-a, Mihai și Vlad obținând nota maximă. Dana îl felicită pe Mihai, iar acesta îi dăruiește un obiect de podoabă ce aparținuse mamei lui, după care cei doi se sărută...

Interpreții elevilor Mihai Marinescu, Ionică Popescu și Șerban Pascu, Geta, Ștefan Bănică-junior (n. 1967), Mihai Constantin (n. 1964), Tudor Petruț (n. 1963) și Cesonia Postelnicu (n. 1968), erau rude ale unor cunoscuți actori de film: primul era fiul actorului și cântărețului Ștefan Bănică, al doilea era fiul actorului George Constantin și nepotul actriței Tamara Buciuceanu-Botez (interpreta profesoarei „Isoscel”), al treilea era nepotul actorului Emanoil Petruț, iar cea de-a patra era fiica actorului Sorin Postelnicu și a actriței Rodica Mureșan. De asemenea, interpretul lui Vlad, Cătălin Păduraru (n. 1968), este fratele mai mic al actorului Adrian Păduraru (n. 1960), care a interpretat rolul principal în Declarație de dragoste.

Mihai Constantin a fost considerat de scenaristul George Șovu ca nepotrivit pentru rol, fiind respins la probe pe motiv că dădea impresia de neseriozitate. Actorul a citit doar replicile lui, nu și pe ale celorlalți. Regizorul l-a susținut însă și l-a chemat la încă o probă, iar scenaristul și-a dat acordul. Ștefan Bănică-junior era de două luni militar în termen și-și făcea stagiul militar la o unitate de infanterie din Craiova. El a afirmat că a fost chemat la probe de Corjos și că nu-l interesa inițial rolul, dar se săturase de mâncarea din cazarmă. Cesonia Postelnicu a luat probele, dar părinții ei (actorii Sorin Postelnicu și Rodica Mureșan) nu i-au dat voie să participe la filmări, ea fiind silită să citească scenariul sub plapumă, cu lanterna.

Oana Sârbu (n. 1968) era fiica lui Romulus Sârbu, care făcea parte din celebrul cuplu comic-fantezist Anton și Romică de la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”. Ea era pasionată de muzică și a cântat în Corul „Preludiu”, participând la spectacole și concursuri. A concurat la festivalul muzical „Steaua fără nume”, fiind observată de regizorul Nicolae Corjos și solicitată mai apoi să participe la probele de selecție pentru rolurile din Liceenii, unde a concurat cu sute de tineri inclusiv cu studenți de la IATC și cu copii de actori.[2] Ea avea pe atunci 18 ani și era elevă în clasa a XII-a la Liceul Hasdeu, specializarea filologie‑istorie. A dat probe chiar cu Ștefan Bănică-junior, iar cuplul lor a atras atenția realizatorilor. Oana Sârbu a lipsit câteva săptămâni de la școală, ea urmând să susțină în vara următoare examenul de bacalaureat. Nu s-a acomodat de la început cu echipa de actori, ea fiind mai retrasă, și s-a apropiat de ei mai târziu. Ștefan Bănică-junior, Mihai Constantin și Cesonia Postelnicu formau deja o gașcă, iar Cesonia era prietena oficială a lui Ștefan Bănică-junior. În seara premierei, Oana Sârbu a purtat o rochie făcută de bunica ei, care era croitoreasă de meserie.

După lansarea filmului, tinerii actori au devenit foarte populari, participând la turnee de câteva luni prin întreaga țară. Sălile erau pline de spectatori, iar tinerele vedete susțineau câte patru‑cinci spectacole pe zi, cântând piesele muzicale din film. Pentru ca actorii să iasă din sală la sfârșitul spectacolelor, responsabilii cinematografelor întrerupeau frecvent luminile. Oana Sârbu a fost declarată de revista Cinema în 1987 „cea mai populară actriță”.[2] Actorul Ion Caramitru a declarat însă că nu înțelege succesul filmului.

Ștefan Bănică-junior a intrat în conflict cu activistul comunist Mihai Dulea, care i-a interzis să apară un an în orice film, pentru că prin 1987 sau 1988 tânărul a refuzat rolul principal într-un film al Elisabetei Bostan. Actorul a fost trecut pe generic Ștefan Bunicu, ca să nu se facă legătura cu tatăl său, dar Corjos a modificat genericul, adăugându-i „Junior” la capătul numelui.

Muzica din acest film a fost compusă de Florin Bogardo, autorul muzicii filmului anterior din seria „Liceenii”. Redactor muzical a fost Anca Dumitrescu Ștefan. Melodiile sunt interpretate de corul „Madrigal” dirijat de prof.univ. Marin Constantin. Coloana sonoră a filmului (cuprinzând melodii compuse în general pentru sintetizatorul de sunet, dar și un număr de leit-motive cântate la pian sau sintetizator) a rămas în memoria publicului.

Piesa centrală a coloanei sonore, „Ani de liceu”, a devenit un veritabil imn pentru liceenii români. Textul cântecului a fost scris de Sașa Georgescu și pus pe muzică de Florin Bogardo; melodia a fost interpretată în film de Stela Enache și Florin Bogardo. Piesa muzicală a fost inițial atacată pentru versurile sale, scrise într-o notă corespunzătoare scenariului filmului – deci neagreabilă pentru regim –, fără a fi totuși cenzurată sau modificată.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro