Legendele și miturile despre familia Ceaușescu au un capitol aparte rezervat fiului cel mare, Nicu, văzut drept „moștenitorul” de drept al șefului statului și a cărui evoluție a fost urmărită cu mare atenție de mama lui, Elena (teribilul Cabinet 2) care nu s-a sfiit să intervină cu brutalitate în viața lui privată, inclusiv dictându-i cu cine să se căsătorească.

Legendele sentimentale legate de Nicu Ceaușescu sunt foarte suculente. „ Acum 25 de ani am fost îndrăgostită de un om de calitate, tânăr, inteligent, cu simţul umorului, şi nu pentru că era fiul preşedintelui Nicolae Ceauşescu, nu văd de ce trebuie să fiu mereu judecată. E un om de la care nu am primit nimic în viaţa mea! Şi-n ziua de azi se spune că am avut de câştigat de pe urma lui, iar asta mă doare. Imaginea mea poate fi a unui om interesat, care s-a vândut. Eu nu m-am vândut niciodată nimănui! Şi, într-adevăr, nu mai vreau să vorbesc, pentru că nu îmi face plăcere. Motivele sunt variate: dezamăgiri, suferinţă, dar şi milă pentru un om care nu mai este. Nici nu mai are rost!  Şi în cazul lui s-au făcut multe nedreptăţi!” – declarația sopranei Daniela Vlădescu, ultima iubită a lui Nicu Ceaușescu, aflată în mașină cu acesta când fiul conducătorului statului a fost arestat de revoluționari în seara zilei de 22 decembrie 1989.

O altă mare pasiune a lui Ceaușescu Jr. a fost cântăreața J(e)anina Matei, o olteancă focoasă, cu ochi mari, trup superb și părul lung vopsit blond. Într-o vară, pe la mijlocul anilor *80, Nicu a remarcat-o într-o seară pe scena barului Melody. A fost ca un scurt-circuit pentru tânărul activist de partid, numit de tatăl său Ministrul Tineretului, înainte de a fi „exilat” prim-secretar la Sibiu, pentru că mama sa vroia să-l rupă de gașca sa de prieteni cheflii și teribiliști, cu toții fii de înalți nomenclaturiști sau mari vedete autohtone (Serghei era fiul ideologului partidului - Paul Niculescu-Mizil; Jean era fiul fostului prim-ministru al României - Ion Gheorghe Maurer, omul care l-a propus pe Nicolae Ceaușescu lider al partidului după moartea lui Gheorghiu-Dej; Horia era fiul lui Miron Constantinescu - fost președinte al Marii Adunări Naționale și rector al Academiei de Partid „Ștefan Gheorghiu”; Mădălin era fiul violonistului Ion Voicu, cel căruia Guvernul îi încredințase o vioară Stradivarius pentru a cânta).

Captivat de frumusețea tinerei vedete de muzică ușoară, Nicu venea în fiecare seară s-o asculte cântând la Melody, din această cauză barul fiind transformat într-o adevărată fortăreață de către agenții de la Securitate care-l păzeau pe fiul dictatorului. Iubirea dintre cei doi a fost intensă dar deloc pe placul Elenei Ceaușescu. La un moment dat, Janina a dispărut pur și simplu! Frumoasa nu mai apărea pe scena barului, nici la festivaluri, nici pe ecranul Televiziunii Române. Imediat se răspândește zvonul că ar fi fost defenestrată de Nicu Ceaușescu în timpul unei crize de gelozie! În realitate, speriată de pasiunea fiului ei pentru nurlia cântăreață, Elena Ceaușescu o „ajută” pe Janina să plece în Italia și să deschidă acolo, departe, o afacere. După 2000, Janina a început să vină periodic în țara natală: „Nu aş numi exil faptul că stau în afara ţării. Am plecat de bunăvoie, stau acolo de bunăvoie, mă întorc de bunăvoie în ţară. Vin de două, trei ori pe an acasă şi merg la Craiova, la mama mea. primul drum acolo este… În Italia m-am specializat în anumite lucruri. După câţiva ani, am intrat în afaceri. Nu mai cânt în Italia”, a declarat artista. Iar despre intensa relație cu Nicu Ceauşescu, a afirmat: „Au fost clipe frumoase şi, ca tot ceea ce e frumos, trece. Nu se poate şti dacă am fost marea lui dragoste. Ce e în sufletul unui om nu se ştie niciodată”..

„Nu aş numi exil faptul că stau în afara ţării. Am plecat de bunăvoie, stau acolo de bunăvoie, mă întorc de bunăvoie în ţară. Vin de două, trei ori pe an acasă şi merg la Craiova, la mama mea. primul drum acolo este… În Italia m-am specializat în anumite lucruri. După câţiva ani, am intrat în afaceri. Nu mai cânt în Italia„, a mărturisit la un moment dat fosta cântăreață transformată în femeie de afaceri.

Ca să-i tempereze elanul de playboy, mama lui l-a însurat forțat cu o tânără activistă, șefa Organizației Pionierilor din România. „Poliana Cristescu era o noră ascultătoare și o soție model, exact pe gustul Elenei Ceaușescu, dar nu și pe placul lui Nicu. Iar mizeriile pe care le-a spus după Revoluție despre cel care legal îi era soț dovedesc ce fel de persoană era în realitate. Cred că fusese instruită înainte de către Securitate să stea lângă Nicu și să raporteze tot maică-sii, d-aia nu o suporta. Când a plecat în exil la Sibiu, a lăsat-o în București, pentru că niciodată, în viziunea lui, între ei nu a existat vreo legătură. Aveau vieți paralele, chiar dacă legal se căsătoriseră pentru a fi pe placul Elenei Ceaușescu” – declara Jean Maurer, fiul fostului prim-ministru comunist Ion Gheorghe Maurer, membru al grupului de prieteni al lui Nicu Ceaușescu, alături de Mădălin Voicu și Serghei Niculescu-Mizil.
Finalmente, Nicu a divorțat de Poliana, însă aceasta a rămas în continuare foarte apropiată de Elena Ceaușescu, care a sperat până în ultima clipă să-l împace pe fiul ei preferat cu ea...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro