E secetă cumplită în România! Deja, patru râuri din Moldova au secat complet, iar altele au fost reduse la cotele unor pârâiașe care ar putea avea în curând aceeași soartă. În zona hidrografică Prut-Bârlad, sunt patru care au secat. Râul Rebricea nu are o picătură de apă pe cei 27 de kilometri din Iași până în Vaslui. Celelalte cursuri de apă care au dispărut sunt Tutova, Lipova și Buhai. Cu o lungime a cursului de apă de peste 140 de kilometri, râul Putna - în urmă cu un an cu un debit de aproape 20 de metri cubi - este acum complet uscat în multe locuri.
Din nefericire, seacă și lacurile. După Amara din Buzău, la Moftinu Mic, Satu Mare, un heleșteu, rezervație naturală - unde pe o sută de hectare, acum câteva săptămâni, apă avea 2 metri adâncime - a secat complet.
Seceta din România continuă să facă ravagii și să genereze mari pericole. Astfel, la Centrala Atomică de la Cernavodă nivelul Dunării este atât de scăzut - la jumătate față de nivelul normal! - încât, dacă mai scade cu încă un metru, este posibil să se declanșeze restricțiile pre-alertă. În 2003, când fluviul a avut la intrarea în țară un debit de 1.800 mc/s, centrala a trebuit să se oprească o perioadă.
Dar ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că nu există niciun pericol pentru funcţionarea centralei de la Cernavodă din cauza unei posibile scăderi a debitului apei, în contextul în care suprafețe importante ale țării sunt afectate de secetă pedologică.
„Nu există în momentul de faţă niciun pericol pentru centrala de la Cernavodă. Suntem mult peste debitul minim care ultima dată în 2003 a oprit atunci centrala de la Cernavodă. Ca nivel de apă suntem cu 0.99 de metri peste nivelul minim care trebuie asigurat pentru funcţionarea centralei. Nu există niciun risc în momentul de faţă”, a afirmat Tanczos Barna.
El a prezentat şi situaţia rezervelor strategice de apă şi a precizat că nivelul apei Dunării este în scădere comparativ cu mediile anuale, însă nu sunt probleme pentru producerea energiei electrice sau energiei electirce din surse nucleare.

„În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, împreună cu colegii de la Apele Române, am analizat zilele trecute situaţia. Avem cele 40 de lacuri de acumulare cu rezervele strategice unde problema nu este una serioasă. Avem grad de umplere de peste 68% în aceste lacuri. Sunt de fapt principalele lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă, respectiv alimentarea sistemelor de producere a energiei electrice. Nivelul apei în Dunăre este în scădere faţă de mediile anuale. Avem undeva la 3.000 litri pe secundă la intrarea în ţară sub media de 5.806 anuală, dar nu avem probleme în ceea ce priveşte exploatarea instalaţiilor care folosesc apă în vederea producerii energiei electrice sau energiei electrice din surse nucleare. Din punctul acesta de vedere nu există în momentul de faţă niciun pericol”, a explicat ministrul Mediului.

Dan Ioan Popescu, care pe atunci era ministru al Industriei și Resurselor, a declarat referitor la „Comandamentele de criză“ organizate în 2003: „La nivelul anului 2003 au apărut probleme legate de declanșarea secetei hidrologice, când nivelul apelor Dunării a condus la reducerea producerii de energie hidro și de asemenea scăderea nivelului apelor Dunării a dus la oprirea reactorului de la Centrala nucleară de la Cernavodă, în regim forțat. Urmare acestei situații au fost înființate Comandamente speciale, rolul acestor Comandamente fiind acela de a analiza situația, de a propune și de a lua măsuri în ceea ce privește furnizarea energiei electrice și funcționarea în siguranță a Sistemului Energetic Național“.
În primele șapte luni ale anului 2003, consumul brut de energie electrică al țării a înregistrat o creștere de 6,2% față de aceeași perioadă a anului 2002. Dar seceta prelungită a avut ca efect scăderea debitului Dunării sub valorile medii multianuale, ajungându-se la valori de 1.620 m.c./sec., cele mai mici valori înregistrate în ultimii 160 de ani, fapt ce a condus la atingerea cotei minime admise în bazinul de aspirație al pompelor de apă de răcire ale Centralei Nuclear Electrice Cernavodă și la oprirea, în condiții de siguranță maximă a Unității nr.1.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro