Ileana Popovici este o actriță aparte, inconfundabilă, cu o poveste de viață pe măsură și o personalitate pregnantă, neconvențională. Pe nedrept, însă, opinia publică o reține prin prisma iubiților ei celebri, între care, desigur, Sergiu Nicolaescu, și nu prin cea a rolurilor sale deosebite din filme ca „Reconstituirea”, „Pentru Patrie” sau „Filip cel Bun”.

Născută pe 13 mai 1946 la București, Ileana provine din familia unui preot român din Basarabia, refugiat în țară la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial după invazia sovietică: „Dacă tata nu decidea asta, cel mai probabil ar fi fost deportat în Siberia, într-un gulag”. Legătura cu Moldova de peste Prut a continuat peste timp, ea ajutând o serie de copii talentați de acolo să-și croiască un drum în viață, majoritatea provenind din Baimaclia, satul natal al celebrului ei unchi, Viaceslav Harnaj, considerat „părintele apiculturii româțnești moderne”. Astfel, un băiat de țărani săraci a ajuns un cunoscut artist plastic la Chișinău, iar alți câțiva copii au urmat calea muzici, făcând acum parte din Orchestra Simfonică din Boston. Ileana a avut o soră mai mare, Magda, care a devenit, de asemenea, actriță. Ileana a studiat vioara la Conservator, fiind mai târziu și redactor muzical la Televiziunea Română.

Dincolo de toate acestea, lumea este tentată să rețină lista iubirilor de poveste ale actriței, care i-a avut ca parteneri pe regizorii Dan Pița și Sergiu Nicolaescu, pe jurnalistul Mihai Tatulici sau pe muzicianul Richard Oschanitzky. „Pe Rici l-am iubit foarte mult, a însemnat foarte mult în viața mea. El mi-a croit drumul în muzică. De la el am învățat foarte multe lucruri. Și l-am iubit cum poate iubi o fată la 20 de ani! Am fost foarte îndrăgostită de el și îi port memoria în continuare […] La vremea respectivă, fiecare a fost foarte important în viața mea și nu pot să nu recunosc lucrul ăsta“, se confesa cândva Ileana Popovici revistei Tango.. Actrița a mărturisit că, după părerea ei, ceea ce îi atrăgea pe bărbați la ea erau normalitatea ei și faptul că nu avea niciun interes pe lângă ei, cu atât mai mult cu cât era vorba despre bărbați celebri, influenți: „De multe ori, oamenii m-au judecat greșit: . Nu a fost așa. Sergiu /actrița a avut o relație de opt ani cu seducătorul regizoruSergiu Nicolaescu/, de exemplu, mi-a făcut curte vreo patru luni. Nici nu m-am gândit vreodată că o să fie o iubire între noi. A fost o relație bună, normală. Fără lucruri deosebite, dar probabil că în perioada aceea eu aveam nevoie de el și el de mine. Poate că el avea nevoie de normalitatea mea și eu eram îndrăgostită“, a mai declarat actrița.

Despre relația dintre Ileana Popovici și Sergiu Nicolaescu au vorbit și regizorul Ioan Cărmăzan, dar și alți apropiați de-ai Ilenei: „Sergiu a stat cu Ileana Popovici timp de opt ani, dar ei nu au fost propriu-zis căsătoriţi niciodată. Era şi actriţă, şi cântăreaţă, şi redactor muzical. Era o fată inteligentă şi deşteaptă”. În 1975, Ileana era tare mândră de relaţia lor, fiind îndrăgostită până peste cap de Nicolaescu. „Mi-a spus de câteva ori: «Sergiu a fost ieri la mine şi i-am gătit. I-au plăcut foarte mult murăturile puse de mine. Sunt foarte îndrăgostită, îl iubesc! Îl răsfăţ cum pot eu mai bine!»”i. Din cauza tunsorii ei băiețești, Ileana Popovici era, adesea, confundată cu un băiat. O scenă amuzantă care i-a avut protagoniști pe Ileana și pe Sergiu Nicolaescu a avut loc la filmările pentru pelicula „Zile fierbinți': „Eram la mare, tunsă scurt și umblam în pantaloni scurți. Apoi m-am dus odată la un coafor și am auzit vorbindu-se: . Deci… eu eram băiețelul din Pistruiatul, în concepția lor“, povestea, amuzată, artista pentru Revista Tango.

Dintre toți partenerii faimoși cu care s-a intersectat, Ileana Popovici a fost căsătorită doar cu jurnalistul Mihai Tatulici. Actrița este, însă, destul de secretoasă cu privire la această alegere, una de neînâeles pentru mulți: „Este un secret pe care nu pot să-l divulg. Mi-am dorit foarte mult un copil și am considerat că… Și m-am îndrăgostit, la un moment dat de el. Pentru scurt timp“.

Actrița mărturisea că, din toate relațiile pe care le-a avut, a preferat să păstreze doar momentele frumoase: “Am reușit să trec peste lucrurile urâte care m-au făcut, de multe ori, să închei aceste iubiri. De multe ori am fost trădată și nu am rezistat șocului trădării… Acum mă gândesc că, poate, câteodată trebuie să ierți mai mult. Eu am fost destul de orgolioasă și nu am putut să trec peste anumite trădări […] Cred că am ales, până la urmă, omul cel mai potrivit pentru mine“, spunea Ileana Popovici...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro