Filmul „Top Gun: Maverick”, blockbusterul cu Tom Cruise revenit după 36 de ani în rolul principal al pilotului de avioane de vânătoare, este senzația la box office a ultimului weekend, cu încasări enorme: 291 de milioane de dolari numai în Statele Unite și peste 550 de milioane în lumea întreagă.


Dar nu există fericire perfectă după acest sequel atât de vizionat pe marile ecrane. Dimpotrivă! Familia unui jurnalist israelian - care a publicat cândva, anterior primului film „Top Gun” (cel din 1986) un articol intitulat „Top Guns” - cere acum despăgubiri enorme pentru „nerespectarea drepturilor de autor”. De unde provine această controversă? Potrivit unei plângeri depuse luni, 9 iunie 2022, la Tribunalul Federal din Los Angeles, compania producătoare a filmului, Paramount Global, nu a achiziţionat din nou drepturile asociate articolului „Top Guns”, publicat de Ehud Yonay în 1983 în revista lunară California, de la familia sa înainte de lansarea acestui sequel. Shosh Yonay şi Yuval Yonay, care locuiesc în Israel şi sunt văduva, respectiv fiul lui Ehud Yonay, consideră că studioul Paramount a ignorat în mod intenţionat faptul că drepturile de autor au revenit în posesia familiei Yonay în ianuarie 2020, nerespectând astfel legea federală a copyrightului.

În noul film, regizat de Joseph Kosinski, personajul interpretat de Tom Cruise, Pete „Maverick” Mitchell, primește ordinul să pregătească cei mai buni piloți pentru o misiune aproape sinucigașă. Perfecționistul Tom Cruise, care are el însuși licența de pilot, a stat la manșele unui avion Mustang P-51, din colecția personală, în câteva dintre scenele din film, iar pentru restul scenelor - mult mai periculoase - producătorii filmului au semnat un parteneriat cu Ministerul Apărării din SUA, folosind inclusiv avioane de vânătoare F-18, care costă fiecare 68 de milioane de dolari.

În ciuda tuturor aceste investiții, moștenitorii lui Ehud Yonay consideră că o mare parte din succesul considerabil al noii pelicule se datorează, de fapt, folosirii brand-ului Top Gun, derivat din acel „Top Guns”, aflat în patrimoniul familiei, după cum atestă și o hotărâre a unui tribunal. În consecință, reclamanţii solicită despăgubiri al căror cuantum nu a fost făcut public, o cotă parte din încasările obţinute de acest sequel, precum şi „împiedicarea studioului Paramount de a distribui acest film sau de a produce alte continuări ale producţiei originale”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro