Bill Gates ne tot „amenință” că, mai devreme sau mai târziu (...dar, de fapt, mai devreme!), omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie. Nici nu am scăpat de COVID-19 (...sau nici nu a apucat Putin & Co. să ne scape!) că omenirea se vede confruntată cu o nouă spaimă endemică. Este vorba, bineînțeles, de variola maimuței. 

Variolă? Păi, nu fusese eradicată de vreo trei-patru decenii bune? Ba da, dar variola umană este cea care a fost eradicatî. Această nouă formă - deși provocată de către un virus asemănător - este altceva. Adică, să ne lămurim, cum? Monkeypox era cunoscută de mult timp, însă comunitatea intrnațională nu prea se alarmase, câtă vreme era vorba de mai degrabă despre cazuri izolate semnalate în Africa sau având legătură cu surse primare de pe continentul de abanos. Acum, însă, este vorba de zeci și chiar sute de cazuri semnalate în țîrile europene occidentale, precum Spania, Italia, Marea Britanie. Or, aici sunt comunități mari de români și, o dată cu venirea lor acasă în vacanțele de vară, riscul transmiterii acestei boli și la noi crește exponențial. A existat și la Rădăuți o suspiciune de caz, dar, de fapt, era vorba de o formă de varicelă luată de o femeie de la copiii din familie. Cum-necum, totuși, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății susține că nu există riscul de a deveni o pandemie, am început să ne temem. Oricum, nu OMS susținea în ianuarie 2020 că SarsCov nu se transmite de la om la om?!?

„Simptomele includ febră, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței”. Aceasta este explicația oficială a modalității de contaminare. „Contact fizic apropiat și prelungit” înseamă, în primul rând, o relație intimă cu o altă persoană, cu care se și face schimb de „fluide corporale”. Nu cumva...? Ba da! Se pare că da! Cei mai mulți pacienți sunt, până acum, bărbați tineri din comunitatea gay. Mai mult, s-au stabilit conexiuni clare cu evenimente ale acestei comunități, inclusiv cu o Pride Day. Nu așa a început și cumplita răspândire a maladiei SIDA?

Există două tipuri de virusul variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). „În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat”, arată OMS.

Alexandru Toma Pătrașcu, autorul cărții „Povestiri despre epidemii și vaccinuri”, ne reamintește, în context, regulile simple de prevenire a infectării cu variola maimuței: 1. Nu fă sex dacă ai bube sau erupții pe piele! 
2.Nu fă sex cu persoane care au ele aceste simptome! 
3.Indiferent de orientarea ta, ai grijă cu cine faci sex!  
4.Folosește întotdeauna prezervative! 
5.Mergi imediat la doctor dacă îți apare o erupție ciudată pe piele! Orice fel de erupție, că nu se știe niciodată...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro