Se înmulțesc semnele care arată că noua strategie a Rusiei constă în provocări în Transnistria care să justifice atacarea Moldovei și deschiderea drumului armatei ruse către România...

Există deja „o serie de indicatori” care arată planurile Kremlinului pentru un atac în regiunea separatistă a Republicii Moldova. Kremlinul a elaborat deja planuri clare pentru invazie. Acest lucru a fost relatat de ziarul The Times, citând surse din serviciile secrete ucrainene . Potrivit publicaţiei, Rusia ar fi decis să atace Moldova. Dacă acest lucru se va întâmpla cu adevărat, Kremlinul ar putea repeta „scenariul” din Donbas. „Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă în contextul regional. Dacă ruşii vor începe să preia controlul, vom deveni o ţintă uşoară din punct de vedere militar, iar ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială. Dacă Rusia recunoaşte independenţa Transnistriei, aceasta va fi o ameninţare directă şi o încălcare a integrităţii teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a scenariului Donbas. Apoi vor furniza un număr mare de arme şi apoi vor să se alăture Rusiei ", - au afirmat surse din Ucraina. 

Publicaţia mai arată că, dacă Rusia va cuceri Moldova, ar putea merge către Odesa şi ar încerca să ocupe teritoriile din vest.  După cum a raportat agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, potrivit Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, la 25 aprilie serviciile speciale ale Federaţiei Ruse au organizat o provocare  cu explozii în capitala  nerecunoscutei „Republici Moldoveneşti Transnistrene” (PMR). Mai devreme, Federaţia Rusă a declarat că  în timpul celei de-a doua etape a „operaţiunii speciale”  armata rusă intenţionează să stabilească controlul deplin asupra Donbassului, ceea ce va permite crearea unui coridor de uscat către Crimeea şi controlul asupra sudului Ucrainei care va oferi Forţelor Armate Ruse. încă o ieşire spre Transnistria, unde se remarcă faptele de oprimare a populaţiei de limbă rusă”. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă încercările de a implica regiunea transnistreană a Moldovei în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse staţionate în regiunea transnistreană a Moldovei au fost  puse în alertă totală. Cu o zi înainte, serviciile de informaţii ucrainene au raportat că  trupele ruse doreau să lanseze o lovitură cu rachete asupra Transnistriei. S-a aflat că Federaţia Rusă pregăteşte provocări în „regiunea transnistreană” pentru sărbătorile de 1 mai, iar localnicii din republica nerecunoscută au început să fugă în Ucraina. 

Apoi, s-a tipărit un „ziar” în care apăreau „apeluri disperate” către Vladimir Putin să vină și să-i salvezii pe rusofonii din Transnistria. Este începutul unei noi faze periculoase a războiului aproape de granițele României, cele actuale dar și cele istorice.

„România va ataca Transnistria, împreună cu NATO și Ucraina, și va anexa Republica Moldova” – iată una din narațiunile principale ale propagandei kremlineze, pentru înfricoșarea populației. „Încălcarea drepturilor cetățenilor de limbă rusă din Transnistria, care trebuie protejați, eliberați” este un alt alt mit folosit în aceste zile. Scopul final este, însă, refacerea Uniunii Sovietice - testamentul politic al lui Vladimir Putin.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro