Peste zece generali ai armatei invadatoare, începând cu cecenul Magomed Tușaev, și-au pierdut deja viața în Ucraina. Autorităţile ucrainene au transmis sâmbătă, 30 aprilie, că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în timpul luptelor, în apropierea oraşului Izum din nord-estul Harkovului, anunță presa de la Kiev.

Unităţile Gărzii Naţionale au raportat sâmbătă că au depistat un post de comandă de teren al Armatei 2 Ruse în zonă. Acestea au transmis coordonatele militarilor a căror artilerie a tras cu rachete asupra poziţiilor. Peste 30 de vehicule blindate ruseşti, inclusiv tancuri, au fost lovite. În urma atacului, peste 100 de militari ruși au murit, inclusiv Simonov, a declarat consilierul prezidenţial Oleksei Arestovici, într-un interviu publicat pe YouTube. Andrei Simonov a fost un lider senior al unităţilor de război electronic. Potrivit datelor publicației ucrainene Kyiv Post, Rusia ar fi pierdut, în total, 10 generali din 24 februarie. Vladimir Putin a trimis circa 20 în Ucraina să conducă invazia, potrivit estimărilor occidentale. Autoritățile ucrainene au mai spus că alți doi generali ruşi au fost ucişi în ultima săptămână din aprilie în zona ocupată a regiunii Herson. 

UPDATE: Și șeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, 66 de ani, ar fi fost rănit la piciorul drept, fără fractură osoasă, iar viața sa nu este în pericol. Informaţia a fost publicată și de jurnalistul militar și bloggerul Alexander Schulman. Generalul de armată Valeri Gherasimov și alți ofițeri se aflau la postul de comandă asupra căruia Forțele Armate ale Ucrainei au efectuat o lovitură precisă. Din primele informații, 20 de ofițeri au fost uciși în acest atac. Canalul de Telegram „Vertical” relatează că șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, încearcă să părăsească Izium, unde ruşii suferă pierderi uriașe. Deocamdată, nu există nicio confirmare oficială în acest sens. Anterior, Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne ucrainean, anunțase că o explozie a avut loc sâmbătă în apropierea locației șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gherasimov. Valeri Gherasimov a fost trimis recent în această regiune, pentru a comanda personal ofensiva din direcția Izium.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro