Am vorbit despre riscul suveran, riscul de țară, despre ratingul companiilor în post pandemie, despre perspectivele economice, despre programele de sprijin pentru IMM-uri și transformarea digitală a României, pe fundalul altor mega trenduri precum digitalizarea, riscul cibernetic or Brexit.

Agențiile de rating au reacționat la deteriorarea mediului de afaceri mondial sub impactul pandemiei, prin punerea sub observație a calificativelor de risc suveran și eventual revizuirea acestora. Pentru România, două din trei agenții – Moody's și Fitch – au schimbat perspectiva de la stabilă la negativă. S&P Global Ratings deteriorase încă din decembrie 2019 ratingul României de la BBB- stabil, la negativ, astfel că se poate vorbi acum de o aliniere a pozițiilor marilor agenții.

În centrul deteriorării calificativului de risc suveran se află politicile macroeconomice prociclice și dezechilibrele bugetar și extern. Pandemia cere,și ne impinge spre schimbare.

Dr.Oliver Everling, CEO de la Rating Evidence GMBH a declarat: ,,Deoarece ratingurile de credit furnizează în esență informații absolute și relative, agențiile de rating de credit se confruntă cu o dublă provocare: oferta de bani sporită atenuează rănile economice ale Coronavirusului, dar incertitudinile legate de restructurarea economică declanșată rămân.

Aceste incertitudini se adaugă celor care afectează deja fragilitatea economiei românești, deoarece agențiile de rating de credit iau în considerare riscurile suverane și riscurile de țară cu toate dimensiunile.”

În acest context Cristian Popa, membru CA al BNR, a concluzionat: ,,Cred că este momentul perfect pentru reforma statului, pentru debirocratizare și liberalizare, pentru reformele structurale de care vorbim de peste un deceniu, iar dacă nici acum nu le facem, când este mare nevoie de ele, atunci când? Mai trebuie spus un lucru, agențiile de rating nu vor fi îngăduitoare o veșnicie, în trimestrul 4 toate cele 3 agenții își vor actualiza perspectiva pentru România, vor reface calculele și se vor uita la sănătatea finanțelor publice, iar dacă ne vor găsi tot indeciși sau cu cheltuieli mari pe care nu ni le permitem, să nu ne mire dacă ne reduc ratingul de țară. "

Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică la Banca Transilvania, a afirmat că incidența pandemiei COVID-19 reprezintă un șoc simetric pentru economia mondială, care deschide drumul spre un nou ciclu economic. Cu o amploare fără precedent în sfera procesului de globalizare, această provocare constituie o oportunitate pentru țările cu deficite comerciale, cum este și cazul României. Totodată, evenimentele recente au evidențiat și importanța dezvoltării infrastructurii critice, proces dependent în primul rând de calitatea actului investițional. Pentru România acum este momentul cel mai bun pentru accelerarea digitalizării, orientarea spre consumul de bunuri și servicii interne și lansarea de proiecte investiționale de anvergură, aspecte fundamentale pentru concretizarea oportunităților acestui deceniu.

Referindu-se la faptul că deși antreprenoriatul este un factor de dezvoltare recunoscut de teoria economică de foarte multă vreme IMM-urile din România rămân un sector puțin dezvoltat, cu mult potențial și cu probleme vizibile de acces la finanțare.

Profesorul Cristian Păun, președintele FNGCIM, a declarat că digitalizarea României, este un proiect curajos, care face parte din reformarea noastră structurală. Succesul acestei digitalizări depinde în bună măsură și de sectorul IMM, mai ales cel din IT. Acest sector a dovedit că are avantaje competitive clare și reușește să atragă atenția unor investitori importanți. În aceste momente de criză este foarte important ca statul să se alăture eforturilor antreprenoriale de repoziționare pe piață, dezvoltare pe orizontală sau verticală, capitalizare etc. Schemele de garanții de stat în perioadă de criză pot fi foarte utile pentru IMM-uri (atât pe partea de capital de lucru cât și pe partea de investiții), cu constrângere bugetară mult mai redusă și cu efect de antrenare vizibil. Revenirea economică va depinde și de astfel de scheme de garanții, cu siguranță.

Prezentând soluțiile de sprijin pentru IMM-uri directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu a precizat că programul IMMINVEST este prioritatea numarul 1 a FNGCIMM și îi asigură pe toți antreprenorii că atât FNGCIMM cât și băncile partenere în program depun eforturi extraordinare pentru a răspunde cat mai rapid nevoilor de finanțare ale companiilor:

,,Asigurăm mediul de afaceri că pe lângă IMM Invest (accesul la capitalul financiar) în perioada imediat următoare Guvernul Romaniei va lansa o nouă schemă de garantare care va susține creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing. Astfel, programul guvernamental IMM INVEST și noua schemă de garantare pentru susținerea creditului comercial vor fi doi piloni de relansare a economiei românești."

Anca Dragu,director general adjunct la E.on, concluzionează: ,,Digitalizarea și inovarea în general sunt răspunsurile clare și obligatorii pentru viitor. Digitalizare înseamnă servicii care aduc simplitate, economie de timp, mobilitate, deschidere, ușurința și claritate în relația noastră cu cei peste 3 milioane de clienți."

,,Dacă vrem o altfel de economie, va trebui să ne construim prin consens o viziune de viitor și să ne lansăm în proiecte ce ne vor transforma valorile și societatea. Este un pariu pe 25 de ani de acum încolo, iar primii 10 ani vor fi hotărîtori.", spune și Florin Luca, CEO @ GAC INNOVATION EAST EUROPE.

Rămâne întrebarea: Ar putea România să devină mai atractivă pentru investitori?

Biroul de Presa Oxygen Events

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro