Cu doar câteva săptămâni în urmă nu exista nici un dubiu că cel mai discutat și premiat film al anului, cu cele mai multe nominalizări, va domina premiile Oscar. Și academia de film americană va intra din nou în istorie pentru că va celebra primul actor trans-sexual nominalizat pentru cel mai bun rol feminin. Lăudat și de critica internațională, „Emilia Perez”, un film non-conformist, un thriller dramatic musical cu un subiect extrem de discutat și controversat, nu avea cum să piardă la Oscar. Până când vedeta filmului, Karla Sofia Gascon, a fost desconspirată ca rasistă, islamofobă și antisemită, în urma unor postări pierdute pe undeva în spațiul digital. Filmul franțuzesc, regizat de Jacques Audiard, cu dialoguri în spaniolă, despre căpetenia unui clan/cartel mexican, a devenit, din favorit, un subiect de dezbatere ideologică și un paria, dispărut brutal și imediat din atenția academicienilor votanți. A scăpat doar vedeta imternațională Zoe Sandana, care are o repuație impecabilă, încununată cu un Oscar pentru personaj secundar feminin.

Lipsind ocazia de a intra în istrie și de a declara unei lumi întregi că cetatea filmului îmbrățișează cu entuziasm și emoție diveritatea, echitatea și incluziunea, artiștii votanți s-au ferit de orice controversă.
„Conclave”, ecranizare după Robert Harris în regia lui Edward Berger? Deși impecabil realizat și cu un grup de actori de senzație, filmul are totuși tonalități anti-catolice.
„Dune: Part Two” al lui Dennis Villeneuve e un spectacol cinematic cu mare succes la public, gen care nu prea are success la premii.
„The Substance” e considerat un film de groază, deloc pe placul academiei, care a relansat cariera minunatei Demi Moore, căreia nu i s-a dat premiul meritat.
„The Brutalist” se încurcă în prea multe sub-teme, unele cu nuanțe anti-ameriane, și poate să devină controversat dacă cineva privește mai cu atenție.
Pelicula braziliană „I’m Still Here” a legendarului Walter Salles a fost numai bună de premiul pentru film international. Restul listei best films conține câteva titluri cam de umplutură, mai ales de când lista de nominalizări a ajuns la zece filme pe an.

În cumințenia ei, marea familie a uzinei de vise a găsit calea de mijloc. „Anora”, filmul scris și regizat de Sean Baker, a primit cinci premii și ovații nedisimulate. Este un film despre o prostituată anostă, care ajunge peste noapte într-un basm modern, din care se trezește la o realitate dură și fără perspectivă. Bine, nu e chiar așa de simplu, însă nu vreau să stric plăcerea de a viziona filmul. Sean Baker a egalat recordul lui Walt Disney, cu patru statuete într-o singură seară (producător, regizor, scenarist, monteur), actrița Mickey Madison s-a lansat pe orbită cu un Oscar pentru rol principal feminin, iar „Anora” a salvat spectacolul de aproape patru ore al decernării premiilor, mulțumind pe toată lumea. Și, având, în premieră, transmisie paralelă pe internet, pe platforma Hulu (din sfera studiourilor Disney), show-ul a avut o neaștepată audiență online, spre bucurie AMPAS/Academy of Motion Picture Arts and Scences, care produce spectacolul și are nevoie de un nou val de telespectatori, mai bine zic calcula-spectatori, pentru a revitaliza un eveniment care a pierdut mulți susținători în ultimul deceniu.

„Anora” o să placă tuturor. Pentru cinefili, recomandăm „Emilia Perez” și „The Brutalist”, cu toate controversele, și neapărat „Conclave”, film pe care noi l-am considerat cel mai bun pentru marele premiu.

N-am ales calea de mijloc.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro