După ce au existat declarații în această săptămână cu privire la schimbarea metodelor de evaluare, Ministrul Educației a făcut un anunț major astăzi:

Lucrările de evaluare și lucrările de examene naționale NU vor mai fi corectate de profesori!

Acestea se vor scana în sală, în prezenta elevului și vor fi corectate exclusiv digital, online.

Profesorii supraveghetori vor aplica pe foile de examen și lucrare, în prezența elevilor, câte un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie scanate și corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”, a declarat ministrul Educației pentru Edupedu.

Aceeași procedură de corectare online a lucrărilor va fi aplicată, de anul viitor, și la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, dar aici doar prin pilotare, a precizat ministrul. În plus, colectarea datelor se va face la nivel de item.

Digitalizarea se va realiza prin fonduri din PNRR, a spus ministrul Educației.

„Am inițiat deja discuții la nivel național și de negociere cu Comisia Europeană, pentru a utiliza resurse în vederea informatizării evaluărilor, lucru care corespunde priorității de digitalizare existentă în educație, dar în același timp corespunde și nevoii de standardizare a evaluărilor”.

Sorin Cîmpeanu a descris cum se va desfășura corectarea digitalizată a examenelor:

„Scanarea lucrărilor s-ar putea face chiar în sala de examen, în prezența candidaților și s-ar atribui un cod unic de identificare, iar lucrările ar fi corectate online, subliniez: de către evaluatori care nu pot comunica între ei.

După care introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct. 

Evaluarea la contestații cred că ar trebui să fie totuși pe lucrarea fizică, dar doar la contestații.”, a explicat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro