Costel Postolache, director general al grupului editorial Integral, declară că Ministerul Culturii nu a făcut absolut nimic să ajute cultura scrisă în pandemie. Unii editori au avut oportunitatea de a se reinventa, alții au sucombat.

Costel Postolache, director general, grupul editorial Integral

Forbes: Care este cuvântul care caracterizează cel mai bine piața editorială din România în anul 2020? (Argumentați/Dezvoltați.)
Costel Postolache: Reinventare. Sau scapă cine poate. Și cum poate. Librarii și-au închis porțile și au lăsat totul pe seama online-ului. Cei care nu au închis și-au limitat drastic plățile și i-au lăsat pe editori să se descurce cum pot. Ministerul Culturii nu a făcut absolut nimic să ajute cultura scrisă. Editorii care au avut capacitatea de a se remodela au beneficiat de oportunitatea de a se reinventa. Cei ce nu au avut resurse, ori nu au înțeles ce se întâmplă, au sucombat sau sunt pe cale să o facă.

Forbes: Care a fost impactul crizei asupra editurii dvs. în 2020?
Costel Postolache: Editura Integral a publicat în 2020 cel mai mare număr de titluri, aproape 200, în diferite formate, pe diferite piețe, dând Digitalului ce e al Cezarului. Toate aceste titluri sunt producții noi, re-editările nu le numărăm ca producție editorială curentă. Multe cărți au apărut în format e-book, dar nu am abandonat cartea tipărită. Am dezvoltat în continuare formatul smart-book, lansat de Integral, și l-am experimentat în noi domenii editoriale. Mai bine de jumătate dintre cărțile publicate în 2020 au fost puse în vânzare pe canale de distribuție internaționale, unde și-au găsit o apreciere binemeritată. Circa 10% din întreaga producția Integral a fost publicată direct în limba engleză, cărțile fiind concepute și produse pentru piața globală. În același timp, o serie de proiecte internaționale, în special cele de pe piața asiatică, au fost afectate de criza sanitară. Una peste alta, rezultanta a fost una pozitivă.

Forbes: A apărut vreo oportunitate nouă și surprinzătoare în 2020?
Costel Postolache: Doar oportunitatea de a gândi, de a așeza apele într-o albie nouă. Remodelarea mixului editorial ne-a permis să diminuăm presiunea internă canalizată pe administrarea proceselor fizice și să ne direcționăm energia spre latura creativă a activității editoriale.

Forbes: Ce ar fi trebuit să facă guvernanții (Ministerul Culturii/Guvernul) în sprijinul culturii scrise și nu au făcut (trei măsuri concrete), în perioada 2020 – prezent?

Costel Postolache: Am propus și anul trecut trei măsuri (foarte) concrete. Pentru că nu s-a întâmplat nimic între timp, aceste propuneri rămân valabile. Ați auzit să se fi întâmplat ceva cu Registrul Operatorilor Culturali? Ați văzut vreo măsură concretă de sprijinire a culturii și a mijloacelor de propagare a acesteia? Guvernul este preocupat de HoTeCa, nu de Cultură.

Forbes: În mediul de business, se spune că online-ul este marele câștigător al pandemiei. Este valabil acest lucru și pentru editura dvs?

Costel Postolache: Online-ul este un canal de distribuție, desigur câștigător. Dar cartea nu a intrat nici în 2020 în top 30 produse vândute pe cea mai mare platformă regională de comerț electronic. Editura Integral și-a extins prezența pe canalele de vânzare online, convenționale sau alternative, atât locale, cât și internaționale. Nu toate efectele sunt pozitive. Pirateria online a crescut, deteriorarea relației cititor-carte tipărită s-a accentuat, rolul editorului s-a micșorat, în timp ce rolul marketerului a crescut.

Forbes: Care sunt principalele schimbări ale consumatorilor de carte pe care le-ați constatat în ultimul an (2020 – prezent)?
Costel Postolache: Publicare online, comunicare online, consum online. Ne îndreptăm spre apariția crypto-cărților și a crypto-editorilor.

Forbes: Care considerați că sunt „vaccinurile” eficiente pentru piața editorială din 2021?
Costel Postolache: Creativitate editorială. Este ceea ce editura Integral face de câțiva ani încoace, publicând numai produse-concept dezvoltate in-house, propunând autori noi, colecții noi, formate editoriale noi. Fără creativitate, editorul rămâne doar un furnizor de marfă pentru hypermarket. Pentru că nu vrem să devenim așa ceva, am pregătit pentru 2021 un mega-proiect editorial. Cartea The True: A Trilogy of Ghosts a scriitoarei americane Sarah Kornfeld va fi publicată în premieră mondială la Integral, în toamna acestui an. Un experiment total, această apariție editorială va cuprinde trei volume, câte unul în limbile română, franceză și engleză. Deși corpul principal al textului este identic, cele trei versiuni sunt cărți independente, cu finaluri diferite, scrise special pe specificul cultural al celor piețe editoriale. Prezența/absența eroului principal, regizorul Alexandru Darie, căutarea acestuia în spațiile culturale (ne)cunoscute / descoperite (București, Londra, New York), promovarea internațională masivă, realizată prin intermediul unei importante companii americane de PR, ca și lansarea la târgul de la Frankfurt, fac ca această carte să aibă potențialul unui best-seller global. (25 mai 2021)

Autori români la Integral

Costel Postolache: Surpriza anului a constituit-o debutul în roman a scriitorului și regizorului Alexander Hausvater. Este vorba de un triplu debut, trei romane scrise și publicate în 2020. „Penumbra”, „Aici, radio Eros” și „Dor călător” au fost vedetele editoriale ale anului trecut. Unul dintre autorii-fanion ai editurii este scriitorul Liviu Cangeopol, ajuns la al optulea volum publicat la Integral în ultimii trei ani. „Întoarcerea anotimpurilor” este primul volum hardcover produs de Integral. Din lista premianților nu putea lipsi nici scriitorul Petre Barbu, a cărui carte, „Puterea a șasea”, include cinci piese de teatru, dintre care una, „Sufletul pereche”, a câștigat Premiu I al Concursului de Monodramă, Teatrul „Bacovia” din Bacău. Iar ca răspuns la provocarea Covid, editura Integral a lansat în martie anul trecut colecția Coronavirus 2020, ajunsă la volumul 11. Și, ca de obicei, lista o încheie Dan-Silviu Boerescu, care a depășit în 2020 cifra-record de 300 de titluri publicate la editura Integral în ultimii șase ani. Autori străini la Integral Costel Postolache: Ca și în anii precedenți, cel mai mare succes, dintre cărțile traduse, l-au înregistrat lucrările din Colecția „China Integral”. Acestora li s-au adăugat cărțile unor autori internaționali, Marcus Neumann, James Lee Robinson, Kenneth Cavalcanti, Joe Murray Callaghan, Melinda Van Buren, Kathleen Di Francesco, Carmen Sierra Banderas, Linda Feuenstein-Kalogeropoulos, Celine Karnabatt, Graziella Strauss-Kelly, Carmen del Rocha Weiss Cifuentes, Justine Levinsohn-Devereaux, Carmina Mendelsohn van Buren, Gracie Maynard Ephraim, Salomon W. Katz-Newburg, Anthony Weiss-Gagliardini, ale căror cărți au fost pregătite și publicate pentru piața globală. Căci, parafrazându-l pe Malraux, secolul XXI va fi global sau…

Sursa: Forbes.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro