Valeriu Gheorghiță: ,,De Ziua Internațională a Copilului vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea grupei de vârstă 16-18 ani / Dacă vom avea și autorizarea pentru 12-15 ani, avem în plan și pentru ei această activitate."
Anunțul a fost făcut astăzi la Conferința de presă Săptămânală, de la Guvern.
Reporter: Ați spus că până la sfârșitul acestei luni vă așteptați ca Agenția Europeană a Medicamentului să aprobe serul Pfizer pentru copiii între 12 și 15 ani. Așa cum pentru adulți ați organizat tot felul de evenimente, luați în clacul să organizați unele și pentru copiii din această categorie de vârstă?
Valeriu Gheorghiță: „Da, chiar intenționăm să organizăm în perioada 31 mai – 1 iunie, pentru că este ziua internațională a copilului, vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 16-18 ani, însă dacă până la acel moment vom avea și autorizarea pentru grupa de vârstă 12-15 ani, avem în plan această activitate de vaccinare.
Ne-am dori să funcționeze neîntrerupt cel puțin de 24 de ore încât să dăm posibilitatea unui număr cât mai mare de tineri, de copii, de adolescenți, să se poată prezenta în centrele de vaccinare însoțiți de un aparținător, de tutorele legal, părinți, bunici.
Evident că se va asigura vaccinarea celor care sunt programați în zilele respective – 31 mai, probabil și 1 iunie – vom avea această prioritizare pentru această grupă de vârstă în ideea de a da posibilitatea cu ocazia Zilei Copilului să se vaccineze un număr cât mai mare de persoane. Toate detaliile vor fi prezentate în momentul în care vor fi definitivate din punct de vedere organizatoric.
Reporter: Luați în calcul ca atunci când este demarată această campanie de vaccinare în rândul copiilor să fie și în școli cabinete unde copiii să fie vaccinați?
Valeriu Gheorghiță: „Da, sunt deja județe care organizează acest tip de vaccinare chiar în spații amenajate în cadrul unităților de învățământ, pot să vă dau exemplul județului Constanța, județul Hunedoara. Împreună cu Ministerul Educației se are în vedere organizarea activităților de vaccinare în anumite unități de învățământ unde se pot organiza astfel de activități. Siguranța rămâne prioritatea absolută a campaniei de vaccinare.”
Reporter: Asociațiile de părinți estimează că 60% dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii, au tot felul de temeri, ce le răspundeți?
Valeriu Gheorghiță: Așteptăm cu toții datele științifice care să fie prezentate și transmise publicului într-o formă care să fie ușor de înțeles în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, știm că eficacitatea este de aproape 100% ceea ce este extraordinar de bine. Din punct de vedere al politicilor de sănătate, și aici vorbim de oportunitatea de vaccinare a celor tineri care au un risc mic să facă forme severe comparativ cu populația vulnerabilă, atunci când un vaccin își dovedește eficiența în scăderea transmiterii, din punct de vedere epidemiologic este foarte bine să asiguri vaccinarea și a populației tinere în aceeași măsură pentru că ei sunt cei care circulă și mențin circulația virusului, sunt persoane active, sunt persoane care interacționează, care fac parte din colectivități mari.