Apar date noi, obținute prin studiul persoanelor care au reușit să treacă prin boala, după infecția cu Coronavirus. Numărul pacienţilor care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 şi care prezintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, este mai mic de jumătate din totalul celor vindecaţi.

Studiul deosebit de complex a fost realizat de către clinicile Regina Maria în orașele București și Cluj.  Datele au fost obținute prin folosirea testului de anticorpi IgG anti-Nucleocapsidă – anticorpii specifici bolii. 

Iată concluziile:


* S-au detectat Anticorpi prezenţi la Coronavirus, la 79% dintre foştii pacienţi, la trei luni de la infectare;
* S-au detectat Anticorpi prezenţi la Coronavirus, la doar 44% dintre foştii pacienţi, la șase luni de la infectare;

Astfel, cifrele arată clar că după 6 luni, mai mult de jumătate dintre cei infectați își pierd anticorpii la Coronavirus în mod natural.

Își pierd, deoarece dupa 3 luni, procentul este semnificativ mai mare, apropiindu-se de 80%. Urmând ca apoi să scadă în proporție covărșitoare. Acest lucru înseamnă că neavând anticorpi, persoanele care s-au îmbolnăvit deja, pot trece iar prin infecție, fiind la fel de vulnerabile ca cineva care nu s-a îmbolnăvit niciodată de Covid.

Studiul a remarcat că 17% dintre cei vindecați au prezentat rezultat pozitiv în urma testării RT-PCR după faza acută a bolii.
Un singur pacient a înregistrat un test RT-PCR pozitiv în contextul apariției de noi simptome sugestive COVID-19.

"Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu", spune dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.

44% dintre persoanele din studiu au prezentat simptome post vindecare.

Dintre acestea, cele mai des întâlnite au fost: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăți respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.

Aceste date se adaugă unui studiu publicat recent în The Lancet Psychiatry, care anunța sechele neurologice și psihiatrice la 34% dintre pacienți care au avut COVID-19, în primele 6 luni de la vindecare.

59% dintre pacienții cu rezultat de anticorpi detectabili la 180 de zile de la vindecare nu au prezentat simptomatologie persistentă după ieșirea din izolare.

Numeroase alte studii internaționale au arătat că, după vindecare, pacienții nu mai sunt contagioși, în ciuda unei eventuale persistențe a unor teste RT-PCR pozitive.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro