Așadar, în viitoarea lege a salarizării, sporurile vor fi plafonate la maximum 20% din salariul de bază.
Sporul de calculator este unul dintre beneficiile pe care guvernanții vor să îl elimine. Sporul de confidențialitate ar trebui și el eliminat, în opinia ministrului Raluca Turcan, care spune că în cazul angajaților care lucrează în domenii ce presupun confidenţialitate, aceștia nu trebuie să fie răsplătiți pentru faptul că respectă legea.
În total, sunt peste 50 de tipuri de sporuri pe care le primesc bugetarii. Unele dintre ele vor fi eliminate, în timp ce altele vor fi date în cumulul a 20% din salariul de bază.
„În sistemul public avem 80.000 de persoane plătite cu salariul minim pe economie, iar sporurile au fost gândite de multe ori ca o completare a veniturilor lor. Acest memorandum și întreaga regândire a legii salarizării țintește spre reducerea inechităților, reducerea discrepanțelor de salarizare pentru persoane care au aceeași pregătire, aceeași încadrare și salarii cu totul diferite”, a explicat Raluca Turcan.
Gabriela Firea a reacționat dur la aceste tăieri, postând pe Facebook:
"Au tăiat fără milă veniturile medicilor și profesorilor! Austeritatea s-a instalat! Raluca Turcan și Florin Cîțu nu s-au lăsat și, în ciuda observațiilor venite din ministere, au aprobat Memorandumul privind tăierea veniturilor!
Potrivit Memorandumului, se plafonează sporurile la 20% din salariu, în condițiile în care, în Sănătate, spre exemplu, acestea ajung acum și la 80%. Același act prevede ca sporul pentru condiții deosebite să fie de 25% din salariul minim, și nu din salariul în plată al fiecărui angajat! O dublă tăiere!
Ceea ce înseamnă o scădere a veniturilor de aproape 50% pentru personalul de la ATI, de 20-40% pentru alți angajați din sistemul sanitar, dar și de aproximativ 20% pentru angajații din Învățământ."
Estimările pierderilor din venituri:
Practic un medic la ATI cu o experiență de 30 de ani urmează să piardă 41% din venitul actual, dacă vor fi limitate sporurile la un cuantum de 20% din venitul lunar.
Asistentele pot pierde undeva la 30%.
Personalul din Educație: Profesorii din pre-universitar care dețin foarte multe sporuri, urmează să aibă cele mai mari pierderi. În medie tăierea cadrelor didactice e calculată la procentul minim de 20%.
Raluca Turcan motivează: "Sunt sporuri inventate, pentru a creste venitul, nu pentru a recompensa o performanta sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc in alte activitati. Asa s-a ajuns la o situatie de haos, cu sporuri care nu reflecta realitatea si s-a compromis chiar ideea corecta de spor care recompenseaza o performanta sau compenseaza un risc, o dificultate exceptionala."
Marius Constantin Budăi a scris pe Facebook Joi: ,,Sindicatele ... arată că veniturile cadrelor medicale de la ATI vor scădea cu aproape 50%, pentru alți angajați din sistemul sanitar cu 20-40%, dar și cu aproximativ 20% pentru angajații din învățământ, pentru pompieri, polițiști, jandarmi, militarii și alte categorii de bugetari.
Nu numai că nu ați respectat Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și nu ați mărit veniturile, dar acum le și tăiați!”.